Usein kysytyt kysymykset

Onko sinulla kysymyksiä tietystä työstä tai työkalusta? Tai haluatko tietää, mitä eroa joillakin työkaluilla on? SKIL-sivustolta löydät kätevän luettelon usein kysytyistä kysymyksistä.

Tarkista, onko kysymyksesi siellä ja löydä etsimäsi vastaus!

 • Mikä on oikeantyyppinen saha laminaattilattian katkaisuun: pyörösaha vai pistosaha?

  Voit käyttää molempia sahoja. Pistosaha on kätevämpi ja sen avulla on helpompi tehdä pieniä sahauksia, kun taas pyörösaha soveltuu paremmin pitkien suorien linjojen sahaamiseen. Käytä hienohampaista sahanterää. Saat sileän sahausjäljen, kun sahaat lankut yläpinta alaspäin.
 • Kun sahaan muovipinnoitettua MDF-levyä, valkoinen muovipinta sälöytyy ja lopputulos on epäsiisti. Tarvitsenko jotain erityistä sahaa tähän työhön?

  Kannattaa käyttää pyörösahaa, jossa on hienohampainen sahanterä, ja säätää sahaussyvyys siten, että terä työntyy juuri ja juuri paneelin alapuolelle. Voit myös käyttää pistosahaa ja hienohampaista sahanterää. Suosittelemme kiinnittämään rajausteippiä paneelin päälle sahattavan linjan molemmille puolille, jotta sälöytyminen olisi mahdollisimman vähäistä.
 • Minkälaista poranterää ja mitä nopeutta minun tulisi käyttää graniitin porauksessa?

  Graniittilaattojen poraamisessa on käytettävä timanttikärkistä terää tai Widia-terää. Voit käyttää myös lasiterää. Kytke poran iskutoiminto päälle ja lisää nopeutta vähitellen. Säädä nopeus sopivaksi, ettei pora ala liukua laatan pinnalla, äläkä poraa täydellä nopeudella. Jäähdytä graniittia tarvittaessa vedellä.
 • Miten syvälle pyörösahan terän tulee työntyä materiaalin läpi?

  Periaatteessa 3 mm riittää. Se vähentää pintamateriaalin sälöytymistä. Tämä johtuu siitä, että suurimmalla sahaussyvyydellä sahanterän hampaat lähestyvät materiaalia lähes suorassa kulmassa. Jos käytät pienintä sopivaa sahaussyvyyttä, hampaiden kohtauskulma on pienempi. Tämä helpottaa työskentelyä ja lopputulos on parempi.
 • Onko pyörösahaa aina käytettävä täydellä nopeudella?

  Nopeudensäädön avulla voit sovittaa sahausnopeuden materiaalille sopivaksi. Kipsilevy ja lämmölle herkkä muovi esimerkiksi edellyttävät pienempää nopeutta kuin kovapuulajit tai alumiini. Pehmeäkäynnisteiset sahat kiihdyttävät hitaasti täyteen nopeuteen, joten käynnistyminen ei tapahdu äkillisesti.
 • Eikö poran teho ole alhaisempi, jos säädän nopeutta?

  Nopeudensäätö on yksi seikoista, joka on hyvä ottaa huomioon poraa ostettaessa. Useimmissa edullisissa porissa nopeus on kiinteä, tavallisesti noin 300 min-1. Kalliimmissa porakoneissa on kytkin, jolla valitaan nopea tai hidas alue. Uusimman elektroniikan hyödyntäminen takaa, ettei tehohukkaa juurikaan ole.
 • Miten akkuporakone eroaa akkuruuvinvääntimestä?

  Akkuporakoneiden lisäksi on olemassa myös akkuruuvinvääntimiä. Akkuporakonetta voidaan käyttää myös ruuvien vääntämiseen, joten saatat ajatella, ettei akkuruuvinvääntimelle ole tarvetta. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa: akkuruuvinväännin on kevyempi ja pienempi kuin akkuporakone, joten se on kätevämpi käyttää eikä se rasita kättä pidemmissäkään työrupeamissa. Lisäksi akkuruuvinväännin mahtuu helpommin ahtaisiin paikkoihin. Tämän lisäksi akkuruuvinväännin on edullisempi kuin akkuporakone.
 • Miksi akkuporakoneeni akku purkautuu niin nopeasti?

  Akkuporakoneen teho riippuu akun jännitteestä. Tehokkaampi työkalu tarvitsee kapasiteetiltaan suuremman akun (A/h), minkä lisäksi sen avulla voidaan työskennellä pidempään latauksien välillä. Mitä raskaampi työ, sitä nopeammin akku purkautuu. Tähän vaikuttaa myös akun ikä. Akun ikään vaikuttaa myös käyttö- ja lataustavat sekä akun tyyppi.
 • Mistä tiedän, miten karkeaa hiomapaperia minun tulee käyttää?

  Normaali punaruskea hiomapaperi soveltuu yleisiin hiontatöihin ja sitä on saatavana eri karkeuksilla karkeasta hienoon. Pellavapohjaiset oksidihiomalaikat ovat vielä kovempia ja niitä käytetään metallien hiontaan hiomakoneilla. Kaikista kovimpia ovat märkä- ja kuivahiontaan soveltuvat karborundum-hiomapaperit. Näitä voidaan käyttää yhdessä veden kanssa metallipintojen hionnassa.
 • Rapattu seinä on maalattu lateksimaalilla. Mikä on paras tapa poistaa se?

  Kaada ensin kiehuvaa vettä lateksimaalin päälle ja yritä sitten poistaa se välittömästi teräsharjalla tai kolmiomaisella maalikaapimella. Jos tämä ei tuota haluttua lopputulosta, pehmennä jäljellä oleva maali puhalluslampulla ja irrota teräsharjalla.
 • Mitä ”16V Max” tarkoittaa?

  ”16V Max” (14,4V) -akku koostuu neljästä yksittäisestä akkukennosta. Jokaisella kennolla on kaksi jännitearvoa: nimellisjännite ja enimmäisjännite. Kun 3,6 V:n litium-ionikenno ladataan, lataus on oikeasti 4 V. Vasta kun se purkautuu 50 %:n tasolle, se saavuttaa 3,6 V:n nimellistason. Nimellisjännite lasketaan seuraavasti: 3,6 V x 4 kennoa = 14,4 V. Enimmäisjännite (Max) taas perustuu enimmäislataustasoon: 4 V x 4 kennoa = 16 V.
 • Mitä ”20V Max” tarkoittaa?

  ”20V Max” (18V) -akku koostuu viidestä yksittäisestä akkukennosta. Jokaisella kennolla on kaksi jännitearvoa: nimellisjännite ja enimmäisjännite. Kun 3,6 V:n litium-ionikenno ladataan, lataus on oikeasti 4 V. Vasta kun se purkautuu 50 %:n tasolle, se saavuttaa 3,6 V:n nimellistason. Nimellisjännite lasketaan seuraavasti: 3,6 V x 5 kennoa = 18 V. Enimmäisjännite (Max) taas perustuu enimmäislataustasoon: 4 V x 5 kennoa = 20 V.
 • Sopivatko Energy Platform (EP) -tuotteet yhteen PWRCORE™-alustan kanssa?

  SKIL Energy Platform (EP) ja PWRCORE 20 alusta ovat täysin samanlaiset. Ainoa muutos on nimi (muutettu vuonna 2022). Voit siis käyttää EP-akkua PWRCORE 20 tuotteissa ja PWRCORE 20 akkua EP-tuotteissa.