Aidan rakentaminen

84% of 100%

Jos haluat rakentaa pihallesi aidan tai jonkun muun alueita erottavan rakenteen, sinun kannattaa miettiä ensin tarkkaan, mitä haluat:

 • Mitä vaatimuksia sinulla on aidallesi?
 • Miten aita vaikuttaa pihaasi tai taloosi?
 • Tarkista myös huolellisesti, miten aita vaikuttaa valon pääsyyn ja varjojen muodostumiseen
 • Täytyykö aidan olla niin vahva, että se kestää esimerkiksi lasten tai koirien aiheuttamia iskuja?
 • Haluatko, että aita on yhtenäinen vai täytyykö sen laskea valoa läpi?
 • Lisäksi kannattaa olla yhteydessä naapureihin ja selvittää, mitä meiltä he ovat asiasta. Kuka tietää, he saattavat jopa osallistua kustannuksiin!


Huomioitavat seikat
Aidan rakentaminen saattaa edellyttää etukäteen hankittavaa lupaa. Varmista asia paikallisilta viranomaisilta, jos olet yhtään epävarma.

 1. Aidan tyyppi

  Verkkoaita
  Verkkoaita on nopea asentaa, ja se on yksi edullisimmista ja helpoiten kunnossa pidettävistä aitatyypeistä.

  Kiviaidat
  Kivillä tai kuorikkeella täytetyistä metallikoreista on tullut erittäin suosittuja puutarhan eri alueiden erottimia. Tämän tyyppinen aita on helppo rakentaa itse, mutta aita vaatii lujan perustan, jos aiot täyttää metallikorit kivillä.

  Pensasaita
  Luonnonmukainen aita on helppo tehdä, mutta sitä on leikattava säännöllisesti. Seuraavat kasvit ja pensaat sopivat erinomaisesti aidaksi: lankaverkkoaitaan kiinnittyvä muratti, havupuut, puksipuut, pyökki ja mäntykasvit. Pensasaita ei kuitenkaan estä ei-toivottuja tulijoita niin hyvin kuin muun tyyppiset aidat.

  Puiset aidat
  Puu sopii luonnollisena materiaalina erittäin hyvin puutarhaan, ja siitä on helppo rakentaa erilaisia aitoja. Voit käyttää materiaalina erilaisia puita – kaikkea eurooppalaisista lajikkeista hieman erikoisempiin puihin. Aidan kustannukset ja asennusmenetelmä määräytyvät pitkälti aidan korkeuden ja rakenteen mukaan.

   

 2. Paikan merkitseminen

  Päätä aidan paikka ja tasoita maanpinta mahdollisimman hyvin. Mittaa aidan pituus ja määritä pääty- ja keskipylväiden paikat. Jaa näiden väliin jäävät osuudet tasapitkiin osiin. Päätypylväät asetetaan vaakasuuntaan tulevien 4 metriä pitkien lautojen päihin. Hahmottele aita ensin paperille ja määritä, mitä ja minkä pituisia materiaaleja tarvitset. Kun tiedät aidan paikan, voit merkitä aidan korkeuden, eli tässä tapauksessa 1,80 metriä. Varmista narun avulla, että kaikki aidanpylväät ovat suorassa linjassa.

 3. VINKKI!

  Normaalit piha-aidat

  Puutarhamyymälöistä löytyy useita erilaisia aitaelementtejä ja -materiaaleja. Useimmat näistä ovat tietyn levyisiä ja korkuisia, ja niiden laaduissa ja hinnoissa on eroja.

 4. Kaksipuolinen pystylaudoitus

  Kaksipuolisella pystylaudoituksella tehty aidan väljä rakenne laskee tuulen läpi mutta antaa silti hyvän näkösuojan. Laudat ja pylväät on hyvä tehdä höylätystä ja kyllästetystä männystä tai muusta ulkokäyttöön soveltuvasta puusta. Vaakasuuntaan asetettavat laudat ovat kooltaan 1,8 x 14,5 x 400 cm, ja pystylaudat puolestaan 1,8 x 14,5 x 180 cm. Pylväät ovat kooltaan 6,8 x 6,8 x 270 cm.

 5. Lautojen välinen etäisyys

  Aseta aidanpylväät 4 metrin päähän toisistaan ja aseta välipylväät 2 metrin välein. Muista, että kaikkien pystylautojen tulisi olla yhtä kaukana toisistaan ja muodostaa 4 metriä pitkä aita. Täytä sen jälkeen aidassa olevat raot asettelemalla aidan toiselle puolelle tulevat laudat paikoilleen. Varmista pystylautojen kiinnitys kiinnittämällä kolme vaakasuuntaista poikittaistukea (ala-, keski- ja ylätuki) aidanpylväiden jommallekummalle puolelle. Voit käyttää tähän pystylautojen kanssa muuten samankokoisia mutta eripituisia lautoja. Pystylaudat kiinnitetään siis ruuveilla näihin vaakasuuntaisiin poikittaistukiin.

 6. Kuinka monta lautaa tarvitset?

  Esimerkki: haluat rakentaa 180 cm korkean aidan. Jos käytät leveitä 1,8 x 14,5 cm:n lautoja ja asettelet ne 7 cm:n päähän toisistaan, tarvitset yhtä metriä kohti 5 lautaa aidan etupuolelle ja 4 lautaa aidan takapuolelle. Yhteensä siis 9 lautaa yhtä aitametriä kohti. Jos teet siis esimerkiksi 12 metrin pituisen aidan, tarvitset 9 x 12 eli 108 kappaletta 180 cm:n pituisia lautoja. Kolmea vaakasuuntaista poikittaistukea (ala-, keski- ja ylätuki) varten tarvitset kolme lautaa jokaista 4 metrin aidanosaa varten. Koska 12 metrin pituinen aita rakentuu kolmesta osasta, tarvitset yhteensä 9 vaakasuuntaan tulevaa 4 metriä pitkää lautaa.


  Varaa muutamia ylimääräisiä lautoja pystylaudoitusta varten, koska rakentamisessa voi tulla hukkapaloja tai odottamattomia tilanteita. Kiinnitä laudat paikoilleen ruostumattomasta tai galvanoidusta teräksestä tehdyillä 4 x 30 mm:n ruuveilla. Vaakasuuntaisiin poikkipalkkeihin tarvitaan ruuveja seuraavasti: 3 x 3 ruuvia per lauta x 9 = 81 ruuvia. Pystylautoihin tarvitaan: 108 x 3 = 324. Yhteensä: 81 + 324 = 405 ruuvia.

 7. Kohtien merkitseminen

  Merkitse aidanpylväiden paikat narun viereen (esimerkiksi pienillä merkkipaaluilla). Toimi näin, koska et voi käyttää naruun alun perin tekemiäsi merkintöjä enää siinä vaiheessa kun kaivat aidanpylväiden reikiä. Aidanpylväät on huomattavasti helpompi asettaa maahan jonkun toisen henkilön avustuksella. Kahdestaan on huomattavasti helpompaa esimerkiksi kiinnittää pitkät vaakasuuntaiset poikittaistuet paikoilleen ja juntata aidanpylväät maahan.

 8. Aidanpylväiden reikien kaivaminen

  Aloita asettamalla kulmapylväät paikoilleen. Kaiva maahan kapea, noin 60–80 cm syvä kuoppa kapealla lapiolla tai maaporalla. Kuopan tulee mennä kovaan maaperään asti, jotta pylväs pysyy jämäkästi pystyssä. Jos maaperä on kuivaa, voit helpottaa reikien kaivamista tai poraamista kastelemalla reikien kohdat ensin. Voit käyttää myös galvanoituja aidanpylväitä, jotka voi juntata suoraan maahan.

 9. Pylväiden lahoamisen estäminen

  Käsittele pylväät lahoamisen estämiseksi niin, että käsitelty alue ulottuu pylvään alapäästä 10 cm korkeudelle maanpinnasta mitattuna. Voit käyttää puun suojaukseen erilaisia kyllästysaineita tai bitumia. Yksi vaihtoehto on käyttää akryylimuovia, joka on kovettumisen jälkeen täysin vedenkestävä. Pylväät voi suojata lahoutumiselta myös asettamalla ne pylvästä halkaisijaltaan suuremman PVC-putken sisään.

 10. Pylväiden asettaminen

  Aseta pylväs merkitsemäsi keskiviivan kohdalle tehtyyn reikään. Käytä tikkaita apunasi ja junttaa pylväs maahan lekalla niin, että pylvään yläreuna on merkkinarun korkeudella. Tarkista vesivaa’an avulla, että pylväs on pysynyt täysin pystysuorassa lekan iskuista huolimatta. Jos pylväs kääntyy maahan lyötäessä vinoon, voit suoristaa sen pylvään keskikohtaan kiinnitettävän puristimen avulla. Käytä aina työkäsineitä, jotta et saa tikkuja sormiisi.
   

 11. Betonin kaataminen

  Voit kiinnittää pylvään paikoilleen betoniseoksella. Valmistele seos ja kaada se reikään. Seoksen koostumus on: 1 kg karkeaa hiekkaa, 1 kg soraa ja 0,5 kg sementtiä. Voit käyttää myös nopeasti kuivuvaa kuivalaastia kaatamalla sitä suoraan säkistä reikään ja kaatamalla sen päälle vettä. Varmista, että pylväs pysyy pystysuorassa eikä pääse pyörähtämään paikoillaan. Käytä tarkistamiseen joko vesivaakaa tai luotilankaa. Lyö aidanpylväs lopuksi tukevasti maahan lekan varrella.

 12. Välipylväät

  Aseta välipylväät tekemiesi merkintöjen avulla aidan keskikohtaan. Kiinnitä tarvittaessa naru päätypylväisiin, jotta voit tarkistaa, että kaikkien pylväiden yläreunat ovat suorassa linjassa.

 13. Vaakasuuntainen vesivaaka

  Varmista pitkän vesivaa’an tai läpinäkyvän vedellä täytetyn puutarhaletkun avulla, että kaikkien pylväiden päät ovat samalla korkeudella. Varmista, ettei puutarhaletkussa ole ilmakuplia. Jos tämä ei onnistu, pylväiden päät voi luonnollisesti sahata myöhemmin oikean korkuisiksi.

 14. Vaakasuuntaisten lautojen kiinnittäminen

  Aloita alimmasta vaakasuuntaisesta laudasta ja kiinnitä se paikoilleen hieman maanpinnan yläpuolelle. Tarkista vesivaa’an avulla, että lauta tulee vaakatasoon. Esiporaa ruuvien reiät ohuella terällä, jotta puu ei halkea. Ruuvaa kolme ruuvia jokaiseen kiinnityskohtaan. Kiinnitä seuraavaksi ylälauta ja lopuksi keskimmäinen lauta. Muista kiinnittää laudat tarkasti ja varmistaa vesivaa’an avulla, että laudat ovat aivan vaakasuorassa.

 15. Puristimien käyttö ”ylimääräisenä kätenä”

  Laudat on helpompi kiinnittää ruuveilla, jos kiinnität ne ensin puristimilla paikoilleen. Aidan osat kannattaa tehdä yksi kerrallaan, koska niissä voi tulla mittavirheitä.

 16. Etupuolen pystylautojen kiinnittäminen

  Aloita aidan näkyvimmän osan ensimmäisestä – esimerkiksi taloa lähimmästä – laudasta. Tarkista laudan asento aina vesivaa’an tai luotilangan avulla. Laudat on helpompi asetella paikoilleen, jos teet muutamia 7 cm pitkiä apupaloja ja asetat niitä lautojen väliin. Tarkista lautojen välinen etäisyys säännöllisesti, koska lautojen leveys voi vaihdella.

 17. Takapuolen pystylautojen kiinnittäminen

  Kun etupuolen laudat on kiinnitetty, aloita uudelleen aidan alusta ja piirrä poikkitukiin merkkiviivat etupuolen lautojen väliin jäävän tilan keskikohtaan. Näin osaat kiinnittää aidan takapuolen ensimmäisen laudan juuri oikeaan kohtaan. Poikkitukiin on hyvä merkitä varmuuden vuoksi kaikkien välien keskikohdat. Tarkista lopuksi vesivaa’an tai luotilangan avulla että kaikki laudat ovat suorassa.

 18. Portit

  Aidassa on myös hyvä olla portti. Portti on normaalisti 90 cm leveä ja yhtä korkea kuin itse aita. Jos haluat tehdä portista tukevan ja estää sitä vääntymästä, kiinnitä siihen kaksi lautaa vinosti 45 asteen kulmaan. Portin pylväät kiinnitetään samalla tavoin kuin aidan pylväät. Porttiin tarvitaan: saranat, säppi tai avaimella lukittava lukko sekä pultteja ja muttereita. Voit käyttää tarvittaessa kahta pidempää pylvästä portin oikealla ja vasemmalla puolella ja kiinnittää niiden välille poikkipuun, jolloin portin paino ei rasita aitaa liian paljon.

 19. Pylväiden päiden suojat

  Voit viimeistellä pylväät niiden päähän kiinnitettävillä suojilla, jolloin sadevesi ei lahota puuta. Pylväiden päähän voi kiinnittää naulaamalla myös palan kattohuopaa tai pylvään pään voi sahata viistoksi.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Aidan rakentaminen

4.2
4.2 of 5

583 yhteensä

 • 5
  363
 • 4
  105
 • 3
  33
 • 2
  23
 • 1
  59