Alaslasketun katon asennus

74% of 100%

Alaslasketulla katolla on useita etuja. Voit parantaa huoneen tai käytävän ulkonäköä tai voit käyttää sitä kattopalkkien tai puolivalmiin katon piilottamiseen. Voit asentaa kattoon upotetut kohdevalaisimet ja piilottaa sähköjohdot ja putket. Huomaa myös: alaslaskettu katto voi säästää merkittävästi lämmityskustannuksissa.

Huomioitavat seikat
Saatavana on erilaisia järjestelmiä, jotka koostuvat kiinnikkeistä ja kattopaneeleista. Käytämme puista runkorakennetta, jonka voit rakentaa itse.

 1. Vaihtoehto 1: Puukehikon kiinnittäminen SUORAAN palkkeihin tai kipsilevykattoon

  Aloita rakentamalla tukirakenteena toimiva puukehikko suoraan nykyiseen kattoon tai kattopalkkeihin. Varmista, että käytät oikeita kiinnitystulppia. Huomaa, että kattopalkit voivat olla eri korkeuksilla. Kiinnitä puurimat 40 cm:n välein. Tämän jälkeen kattolevyt kiinnitetään rimoista muodostuvaan puukehikkoon.

 2. VINKKI!

  Rimat on helpointa sahata oikeaan mittaan jiirisahalla.
 3. Vaihtoehto 2: ALASLASKETUN puukehikon kiinnittäminen kipsilevykattoon

  Kuten vaiheessa 1, kiinnitä rimat kattoon 40 cm:n välein. Ruuvaa rimat nykyiseen kattoon ruuveilla ja kiinnitystulpilla. Varmista, että kaikki rimat tulevat samalle korkeudelle.

 4. Pystytolppien kiinnittäminen rimoihin

  Seuraavaksi on päätettävä uuden katon korkeus. Mittaa haluttu korkeus lattiasta ja merkitse kohta jokaiseen nurkkaan. Tämän jälkeen voit kiinnittää alaslasketut kattolevyt oikean pituisten puutolppien varaan. Kiinnitä puutolpat katossa oleviin rimoihin. Tavallisesti eristelevyt ovat 60 cm:n levyisiä. Joten jos kiinnität puutolpat 60 cm:n välistyksellä, eristelevyt sopivat tarkasti niiden väliin. Näin ollen sinun ei tarvitse katkaista paneeleja oikean kokoiseksi.

 5. Seinätukien ja kehikkopalkkien kiinnittäminen

  Merkitse narulla ja vesivaa'alla seinätukien paikat seinään. Laservesivaaka on hyvä ratkaisu, jos sellainen on käytettävissä. Tällöin puukehikon alapinta asettuu vaakatasoon. Kiinnitä seinätuet seiniin merkittyjen viivojen kohdalle kiinnitystulpilla ja ruuveilla, ja kiinnitä sitten kehikkopalkit samalle korkeudelle pystytolppien pohjaan.

 6. Eristemateriaalin asettaminen

  Tämän jälkeen eristelevyt asetetaan kehikkopalkkien päälle. Jos kiinnitit puutolpat 60 cm:n välein, voit asettaa eristelevyt suoraan paikalleen katkaisematta niitä mittaan. Muista asettaa eristettä myös pystytolppien väliin, jotta eristekerroksesta muodostuu yhtenäinen. Käytä aina suojakäsineitä, suojalaseja, hengityssuojainta ja suojavaatteita, kun työskentelet eristemateriaalien kanssa.

 7. Kiinnitä ensimmäinen kattolevyrivi

  Kiinnitä ensimmäinen kattolevy vasemmalle puolelle seinää vasten 25 mm:n kipsilevyruuveilla siten, että ruuvien välinen etäisyys on 20 cm. Jätä levyn ja seinän väliin 8 mm:n laajenemisrako. Rako peitetään myöhemmin koristelistalla. Kiinnitä seuraava kattolevy siten, että lyhyt sivu asettuu ensimmäisen levyn lyhyttä sivua vasten.

 8. Levyjen katkaiseminen oikean pituisiksi

  Mittaa rivin päässä tarvittava pituus ja merkitse se uuteen levyyn. Aloita uusi rivi edellisen rivin lopusta jääneellä levynpalalla. Jos aloitat jokaisen rivin saman pituisella levyllä, valmiin katon ulkonäkö on säännöllinen ja siisti. Katkaise levy oikean pituiseksi vetämällä näkyväksi jäävälle puolelle viilto taittoteräveitsellä ja taita ylimääräinen kappale puurimaa tai lankkua vasten. Tämän jälkeen voit leikata viillon pahvitaustaan.

 9. Liitoskohtien viimeistely

  Jos haluat viimeistellä kattolevyjen väliset liitokset, varmista ensin, että ne ovat puhtaat ja pölyttömät. Täytä urat tasoitteella ja tasoituslastalla. Anna kuivua 24 tuntia, minkä jälkeen voit tarvittaessa levittää toisen kerroksen, anna sen kuivua ja hio tasaiseksi. Voit estää liitosten halkeamisen myöhemmin levittämällä tasoitteen joustavan verkon päälle.

 10. Reunalistat

  Voit viimeistellä alaslasketun katon ulkoreunat siististi kiinnittämällä koristelistat paikalleen rakennusliimalla. Lisää muutama tippa liimaa koristelistaan, paina se paikalleen, irrota välittömästi ja odota viisi minuuttia, minkä jälkeen voit kiinnittää sen tukevasti paikalleen naputtamalla. Nurkista tulee siistit, kun katkaiset koristelistojen päät 45° kulmaan.

 11. VINKKI!

  Jos aiot kiinnittää kattoon uppoasennettavat kohdevalaisimet, johdot on vedettävä paikalleen puukehikon asennusvaiheessa. Poraa kohdevalaisinten asennusreiät sopivan kokoisella rasiaporalla. Vedä johdot kaikkiin kohdevalaisinten kiinnityspaikkoihin ja kytke johdot sähköasennuksia koskevien säädösten mukaisesti.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Alaslasketun katon asennus

3.7
3.7 of 5

354 yhteensä

 • 5
  158
 • 4
  69
 • 3
  39
 • 2
  23
 • 1
  65