Skip to content

Asuntomurtojen ehkäisy

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Kotisi on näyteikkuna!

    Muista, että jos jätät verhot tai sälekaihtimet auki, murtovarkaat näkevät helposti, mitä varastettavaa kodissasi on. Näin ollen hyvä varassuojaus perustuu siihen, missä säilytät tavaroitasi kotona ja päivittäisiin rutiineihisi.

    Sisätilojen tarkistus
    Varmista, ettei kotisi ympärillä ole tavaroita, joiden avulla murtovarkaat voivat murtautua sisään kotiisi. Älä siis jätä tikkaita pihallesi tai lukitsemattomaan pihavajaan. Sama koskee myös raskaita työkaluja – säilytä niitä aina lukkojen takana. Pidä kaikki kellarikerroksen ikkunat kiinni ja asenna niihin suojaverkot tarvittaessa.

    Ajattele kuin murtovaras
    Ellei ikkunoita tai ovia ole jätetty lukitsematta, murtovaras aloittaa työnsä murtautumalla sisään ovesta tai ikkunasta. Tarkastele kaikkia mahdollisia murtokohtia. Onko esimerkiksi mahdollista päästä talon yläkertaan kiipeämällä talon vieressä olevaa puuta pitkin tai käyttämällä parveketta, jäteastiaa, vesikourua tai seinän vieressä olevaa kasvien kasvusäleikköä? Vessan ikkuna on toinen mahdollinen murtautumispiste.
    Usein varkaat pääsevät helposti kohteeseen käyttämällä yksinkertaisia työkaluja, kuten pihtejä, ruuvimeisseliä tai sorkkarautaa. Tee siis varkaan työ mahdollisimman vaikeaksi, jolloin varas todennäköisesti siirtyy toiseen kohteeseen.

  2. Sylinterilukko ulko-ovissa

    Jos haluat vaihtaa ovessa olevan yksinkertaisen uppolukon turvallisempaan sylinterilukkoon, huomioi seuraavat tärkeät seikat:
    1. Oven lukon syvyys.
    2. Jousikuormitteisen salvan ja lukkotapin välinen etäisyys. Tavallisesti se on 110 tai 72 mm.
    3. Sylinterin pituus on sama kuin oven paksuus – tavallisesti 60 mm

    Jos ovessa on jo sylinterilukko, lukkotapin tai varmuussalvan on työnnyttävä ulos vähintään 20 mm. Lukko on helpointa vaihtaa, jos lukon runko ja vastalevy ovat samankokoiset kuin vanhassa lukossa. Jos tämä ei ole mahdollista, valitse lukko, jossa on suurempi lukkorungon rintalevy, jotta uuden kiinnitysruuvit työntyvät oveen eri kohdista. Voit myös asentaa oveen turvasalvan.

  3. Koteloitu vastakappale

    Jos asennat lukon, jossa on yksinkertaisen vastalevyn sijaan koteloitu vastakappale, murtovaras ei voi työntää sulkutappia tai varmuussalpaa sisään ruuvimeisselillä. Koteloidun vastakappaleen asentaminen edellyttää riittävän suuren upotuksen poraamista ovenkarmiin koteloitua vastakappaletta varten.

  4. Murtosuojatappien asentaminen

    Murtosuojatapit estävät varasta ottamasta ovea irti sen jälkeen kun saranatapit on irrotettu.
    Poraa oveen halkaisijaltaan 10 mm:n ja syvyydeltään 30 mm:n reikä noin 5 cm:n etäisyydelle jokaisesta saranasta. Aseta murtosuojatapit reikiin siten, että terävä pää työntyy esiin ovesta.
    Paina ovi kiinni siten, että tapin pää merkitsee ovenkarmiin paikat, joihin, holkkien reiät on porattava. Poraa nämä reiät halkaisijaltaan 17 mm:n poralla 20 mm:n syvyyteen.
    Nyt voit asettaa holkit reikiin. Voit asentaa jokaiseen oveen kolme murtosuojatappia.

  5. Lisälukko

    Jos haluat tehdä ulko-ovesta erityisen turvallisen, voit asentaa toisen lukon oven alareunaan. Asenna toinen lukko samalla tavoin kuin oven keskellä oleva päälukko. Jos tällaiselle lukolle ei ole riittävästi tilaa, voit asentaa pintalukon oven sisäpuolelle.

  6. Liukuovet ja -ikkunat

    Jos sinulla on liukuovia tai -ikkunoita, voit asentaa niihin sylinterilukot. Näissä lukoissa on tappi, joka työntyy oven tai ikkunan liukuvan osan päälle. Sylinterilukko toimii avaimella, ja kun lukko on lukittuna, ovea tai ikkunaa ei pysty avaamaan.
    Tätä lukkojärjestelmää voidaan käyttää myös esim. kattoikkunoissa, joita valmistaa muun muassa Velux. Monet ihmiset unohtavat juuri nämä ikkunat. Jos murtovaras pääsee katolle, hän voi avata kattoikkunan sisäpuolella olevan lukkomekanismin esimerkiksi tuuletuskannen läpi. Tässä tapauksessa lukkotapilla varustettu sylinterilukko estäisi kattoikkunan avaamisen.

  7. Monipistelukko antaa lisäturvaa

    Monipistelukko suojaa ovea kolmesta eri kohdasta. Kaikkia kolmea lukkoa käytetään yhdellä avaimella. Lukko asennetaan samalla tavoin kuin yhden pisteen lukko, mutta lukon vastalevy ulottuu oven koko korkeudelle.

  8. Pintakiinnityksenä asennettava monipistelukko

    Monipistelukkoja on saatavana myös pintalukkoina. Näiden lukkojen etuna on se, että niiden asentaminen ei edellytä suuria muutostöitä. Keskimmäinen lukko asennetaan samalla tavoin kuin yksittäinen pintalukko. Keskuslukko yhdistetään kahdella tangolla kahteen kiinnityspisteeseen: yhteen oven ylälaidassa ja yhteen oven alalaidassa. Tangot voi sahata ensin sopivan pituiseksi, jonka jälkeen oveen asennetaan tankojen ohjaimet.
    Huomaa, että tankojen päiden on ulotuttava oven yli, koska niiden on kiinnityttävä oven ylä- ja alapuolella oleviin lukon vastalevyihin, kun ovi lukitaan. Asenna ensin ylempi vastalevyn oven karmin ylälaitaan. Tee sitten (tarvittaessa) lattiaan syvennys tangon alapäätä varten. Tarkista lopuksi, että tankomekanismin kaikki osat liikkuvat ja toimivat hyvin.

  9. Turvaristikoiden asentaminen pohjakerroksen tai kellarin ikkunoihin

    Pohjakerroksen tai kellarin ikkunoiden eteen tai taakse voi asentaa turvaristikon tai -kalterit. Standardikokoisiin ikkunoihin saa usein asennusvalmiita turvaristikoita tai -kaltereita. Jos ikkunan koko poikkeaa standardimitoista, ristikko tai kalterit täytyy tehdä itse. Jaa ikkunan leveys noin 20 cm:n levyisiin osiin ja merkitse kalterien paikat. Tee kalterien vaatimat (vähintään 8 cm syvät) reiät tiiliin joko poralla tai taltalla. Tarkista, että sekä pysty- että vaakasuuntaiset kalterit on kiinnitetty hyvin ja vala kiinnityskohdat umpeen sementillä.

  10. Ovisilmä

    Jos haluat varmistaa, ettet aukaise ovea kutsumattomille vieraille, voit asentaa oveesi ovisilmän. Sen avulla voit tarkistaa, kuka oven takana seisoo, ennen kuin päästät hänet sisään. Poraan oveen reikä silmien korkeudelle (noin 165 cm). Reiän halkaisija on kerrottu ovisilmän pakkauksessa olevissa ohjeissa. Kiinnitä ovisilmän kaksi, optista linssiä sisältävää osaa ruuveilla niin, että ne ovat mahdollisimman etäällä toisistaan.

  11. Oven turvasalpa tai -ketju

    Toinen vaihtoehto, jonka avulla pystyt tunnistamaan ovellasi olevat henkilöt ennen oven avaamista, on oven turvasalpa tai -ketju. Sen ansiosta voit raottaa ovea hieman oven takana olevan henkilön tunnistamiseksi, mutta se estää samalla myös ovea avautumasta kokonaan.

  12. Turvakalvo

    Jos kiinnität ikkunaan tarrakalvon, ikkuna ei rikkoudu särkyessään pieniksi palasiksi. Leikkaa kalvo oikean kokoiseksi ja kiinnitä se lasiin. Tarrakalvo on helpompi asentaa, kun kostutat ikkunan ensin saippuavesiliuoksella. Kalvon alle jääneen veden ja ilmakuplat voi työntää pois lastalla. Tarrakalvon annetaan kuivaa ja valmista tuli!

  13. Paloturvallinen kassakaappi

    Tukevasti paikoilleen kiinnitetty kassakaappi on erinomainen tapa suojata arvoesineet ja tärkeät asiakirjat tulipalolta ja varkailta. Tiedät myös itse aina, missä ne ovat, joten sinun ei tarvitse etsiä niitä joka kerta erikseen. Useimmissa paloturvallisissa kassakaapeissa on myös yhdistelmälukko.
    Jos aiot asentaa kotiisi kassakaapin, valitse sille järkevä paikka, esimerkiksi jonkin kaapin sisältä. Kassakaappi on helppo asettaa kaapin hyllyn päälle ja kiinnittää tiukasti kaapin takana olevaan seinään. Jos haluat toimia kuin ammattilaiset, voit asentaa kassakaapin seinässä olevaan syvennykseen ja valaa kaapin paikoilleen sementillä.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Asuntomurtojen ehkäisy

4
4 of 5

146 äänten määrä

  • 5
    78
  • 4
    28
  • 3
    15
  • 2
    7
  • 1
    18