Havupuiden leikkaaminen

60% of 100%

Ikivihreät havupuut soveltuvat erinomaisesti pensasaidoiksi. Havupuissa on useimpien kasvien normaaleista lehdistä poiketen joko liuskemaiset lehdet tai neulaset. Kuusi ja mänty kuuluvat havupuihin, joissa on neulaset. Pensasaidoissa käytetään yleensä havupuita, joissa on liuskemaiset lehdet. Seuraavien vaiheittaisten ohjeiden avulla leikkaat havupuuaitasi oikein.

Havupuut kannattaa leikata joko toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Ne voi leikata uudelleen elokuussa, jos haluat että ne näyttävät mahdollisimman hyvältä koko talven. Älä leikkaa havupuita enää syyskuun jälkeen, koska ne vaurioituvat helposti pakkasella.

 1. Millä välineillä havupuu kannattaa leikata?

  Sähkökäyttöinen pensasleikkuri on paras väline havupuuaidan leikkaamiseen. Paksut oksat voi leikata tarvittaessa oksasahalla.

 2. Miten havupuu kannattaa leikata?

  Leikkaa havupuu aina niin, että siihen jää vihreitä oksia. Syynä tähän on se, että vanhaan puuhun ei kasva enää uusia versoja. Älä leikkaa nuorista versoista yli 10 cm:n pätkiä. Havupuuaidan alaosan tulee olla yläosaa leveämpi, jotta auringonvalo osuu mahdollisimman suureen osaan aidasta. Näin havupuuaita kasvaa mahdollisimman hyvin. Jos pihallasi on yksittäinen havupuu, leikkaa säännöllisin väliajoin sen muutamia paksuja oksia lyhyemmäksi. Kun leikkaat juuri aidan sisälle päin olevan oksan yläpuolelta, varmistat samalla että oksat kasvavat sisäänpäin eivätkä ala riippua liikaa.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Havupuiden leikkaaminen

3
3 of 5

21 yhteensä

 • 5
  5
 • 4
  3
 • 3
  5
 • 2
  2
 • 1
  6