Hedelmäpuiden leikkaaminen

62% of 100%
Hedelmäpuut voidaan jakaa kahteen ryhmään: siemenhedelmäpuihin ja kivellisten hedelmien puihin. Varmista kumpaan ryhmään pihasi hedelmäpuut kuuluvat, koska ne täytyy leikata eri aikoina, jotta ne menestyvät mahdollisimman hyvin.
 1. Milloin hedelmäpuu kannattaa leikata?

  Siemenhedelmäpuita ovat esimerkiksi (1) omenapuut ja päärynäpuut. Nämä puut kannattaa leikata tammikuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana. Jos aloitat leikkaamisen tätä aikaisemmin, puu altistuu helposti taudeille, jotka voivat vahingoittaa sen runkoa ja oksia. Siemenhedelmäpuut pitää leikata aina kuivalla säällä. Niitä ei saa missään nimessä leikata, kun ulkona on paljon pakkasta.

  Kivellisten hedelmien puita ovat esimerkiksi (2) kirsikka-, luumu-, persikka- ja aprikoosipuut. Kivellisiä hedelmiä tuottavia hedelmäpuita ei kannata leikata talvella, koska niihin voi tulla hometta. Leikkaa kivellisten hedelmien puut kukinnan jälkeen huhti-/toukokuussa tai hedelmien poiminnan jälkeen elo-/syyskuussa.

 2. Millä välineillä hedelmäpuu kannattaa leikata?

  Hedelmäpuiden leikkauksessa kannattaa käyttää oksasaksia, oksasahaa ja raivaussaksia. Oksasakset soveltuvat ohuiden oksien leikkaamiseen, oksasaha paksummille oksille ja pitkävartiset raivaussakset korkealla oleville oksille.
 3. Miten hedelmäpuut kannattaa leikata?

  Leikkaa vanhat ja vähän hedelmiä tuottavat oksat rungosta mitattuna noin 10 cm:n mittaiseksi. Jos kyseessä on haarautuva oksa, poista toinen haara kokonaan. Näin mahla pääsee virtaamaan hedelmään mahdollisimman hyvin. Alas- ja sisäänpäin kasvavat oksat voi leikata pois. Katkaise ne rungon kohdalta, jotta niistä ei synny uusia versoja.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Hedelmäpuiden leikkaaminen

3.1
3.1 of 5

190 yhteensä

 • 5
  59
 • 4
  38
 • 3
  19
 • 2
  18
 • 1
  56