Hiekkalaatikon rakentaminen

80% of 100%

Pihalla olevasta hiekkalaatikosta on paljon iloa sekä lapsille että aikuisille. Voit ostaa valmiin hiekkalaatikon tai rakentaa sen itse. Näin saat tehtyä juuri omalle pihallesi sopivan hiekkalaatikon.

Tarvittavat materiaalit
- höylättyä lautaa:
laudan on oltava kyllästettyä, jotta se ei lahoa eikä homehdu ja on suojassa tuholaisilta.
Koko 142 mm x 1 800 mm pitkä, paksuus 16 mm.

- aitatolpat neljää kulmaa varten: 65 x 65 mm, 240 cm pitkä
- harsoa
- hiekkalaatikkohiekkaa
- lisäsuojaukseen: puuöljyä tai lakkaa

 1. Etsi paras paikka

  Hiekkalaatikkoa ei tulisi altistaa suoralle auringonpaisteelle. Paras sijainti on puolittain auringonvalossa ja puolittain varjossa. Sitä ei kuitenkaan pitäisi sijoittaa pimeään nurkkaan eikä kosteaan paikkaan. Hiekkalaatikko on tavallisesti paikka, jonka ympärillä lapset juoksentelevat ja touhuavat. Hiekkalaatikon ympärille voi asentaa iskua vaimentavan kumimaton ja kulkuväylän. Muista, että myös koirat ja kissat rakastavat hiekkalaatikkoja, joten laatikko pitäisi saada peitettyä kannella tai pressulla.

 2. Mitat

  Hiekkalaatikko on tarkoitettu ensisijaisesti pienille lapsille, joten se on tilapäinen rakennelma. Luonnollisesti sen tulisi kokonsa puolesta sopia hyvin pihan vapaaseen tilaan. Jos haluat tehdä hiekkalaatikosta korkeamman, voit lisätä seinään lautakerroksen. Älä kuitenkaan tee pienille lapsille tarkoitetusta hiekkalaatikosta liian suurta – usein lapset leikkivät siinä yksin ja iso hiekkalaatikko voi saada lapsen tuntemaan olonsa yksinäiseksi.

 3. Maan kaivaminen

  Aloita merkitsemällä hiekkalaatikon reunat pienillä pylväillä ja narulla. Kaiva reunat auki lapiolla ja kaiva sitten loput alueesta noin 20 cm syvyydelle.

 4. Maisemointikangas

  Varmista, että hiekkalaatikon pohja on tasainen ja poista mahdolliset juuret ja kivet lapiolla. Rajaa kaivettu alue maisemointikankaalla. Tämän materiaalin merkittävänä etuna on se, että sadevesi huuhtoutuu sen läpi, mutta se estää rikkaruohojen kasvun.

 5. Seinien rakentaminen

  Sahaa seinälaudat ja nurkkapylväät haluttuun mittaan. Lyö nurkkapylväät maahan ja kiinnitä seinälaudat pylväisiin. Tee aloitusreiät ruuvinreikiin halkeamisen estämiseksi. Jokaisella sivulla on 3–4 samanpituista lautaa. Tee hiekkalaatikon yläreunat neljästä laudasta ja sahaa päädyt 45° kulmaan, jotta ne asettuvat siististi toisiaan vasten. Kiinnitä reunalaudat tukevasti kiinni nurkkapylväisiin.

 6. Kannen rakentaminen

  Hiekkalaatikko on hyvä saada suojaan koirilta, kissoilta ja pihan roskilta. Kiinnitä laudat suoraan kulmaan kahteen samanlaiseen lautaan (tai kapeaan aidanpylvääseen) ja jätä noin 1 cm:n tuuletusrako. Jos teet kannen kahdesta osasta, se on helpompi nostaa pois ja asettaa takaisin paikalleen.

 7. Viimeistely

  Käsittele puulaudat ja pylväät puunkäsittelyaineella tai lakalla, jolloin ne kestävät pidempään.

 8. Täyttäminen

  Sijoita hiekkalaatikko tasaiselle maalle vaakatasoon ja täytä se hiekkalaatikkohiekalla. 12 kappaletta 25 kg:n hiekkasäkkiä riittää 1,5 m x 1,5 m:n hiekkalaatikolle. Hiekka on vaihdettava säännöllisesti hygieniasyistä.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Hiekkalaatikon rakentaminen

4
4 of 5

242 yhteensä

 • 5
  132
 • 4
  52
 • 3
  16
 • 2
  16
 • 1
  26