Kanatarhan rakentaminen

72% of 100%

Kanatarhan rakentaminen on hauska projekti vaikka viikonlopuksi. Kanojen pitämisen hyödyt eivät rajoitu vain jokapäiväisiin tuoreisiin kananmuniin vaan se mahdollistaa myös keittiöjätteiden tehokkaan hyötykäytön.

Huomioitavat seikat
Kanat tarvitsevat suojan, jossa ne ovat turvassa sateelta ja kylmältä ja jossa ne voivat nukkua yönsä turvallisesti. Keskikokoiset rodut vaativat 1,5 neliömetriä tilaa yksilöä kohti siinä missä kääpiökanoille riittää puolta pienempi tila. Varmista, että orret ovat oikean kokoisia ja muotoisia.
Kanatarhan ilmanvaihdon tulee olla hyvin järjestetty. Kanatarhan tulisi tarjota kanoille lämpimän nukkumapaikan lisäksi myös mahdollisuus kuoputella maata ulkona. Rakenna kanatarha sellaiseen kohtaan, että tarhassa on sekä aurinkoisia että varjoisia kohtia.

Yhteenveto
Kanatarhassa tulisi olla korotettu nukkuma-alue, jotta vesi valuu siitä pois ja nukkumapaikat pysyvät kuivana. Sisäänkäynnin tulisi olla riittävän iso, jotta kanojen on helppo kulkea siitä sisään ja ulos. Sivuovi mahdollistaa kanatarhan siivoamisen ja helpottaa munien keräämistä. Voit tehdä kanatarhaan useita oljilla pehmustettuja haudontapaikkoja. Tasainen pohja tehdään filmivanerista, joka kestää vettä ja on helppo puhdistaa.

Tarvittavat materiaalit
Tässä oppaassa annetut koot ovat ehdotuksia, eli voit muuttaa rakenteiden pituutta, leveyttä ja korkeutta tarpeen mukaan, kunhan niiden keskinäinen suhde pysyy ohjeen mukaisena.

Kehikko:         
- 2 pitkää 44 × 44 mm palkkia, pituus noin 400 cm
- 4 kooltaan 44 × 44 mm ja noin 160 cm pitkää välipalkkia

A-mallinen rakenne
- 6 pystysuoraan tulevaa palkkia, kukin 28 x 58 mm ja pituus noin 60 cm
- 1 kattotuolin selkäpuu, 44 × 44 mm ja pituus noin 400 cm
- 3 poikkipuuta, kukin 28 x 58 mm ja pituudeltaan noin 76 cm

Lattia:     
- 12 mm filmivaneria, koko noin 70 x 200 cm

Tukipalkit
- 2 pitkää palkkia, kumpikin 28 x 58 mm ja pituudeltaan noin 420 cm    
- 2 poikkipalkkia, kumpikin pituudeltaan noin 95 cm    

Sivuseinät:        
- Suljetut sivut: 6 lautaa, 165 x 22 mm ja pituus noin 200 cm
- Avoimet sivut: 6 lautaa, 165 x 22 mm ja pituus noin 200 cm
- 75 x 20 mm:n palkit sivuaukkoja varten: 3 kpl noin 130 cm pitkiä ja 2 kpl noin 170 cm pitkiä

Takaseinä: 12 mm filmivaneria, joka on sahattu kolmioksi, jonka sivujen pituus on noin 156 cm
Portaat: 30 cm leveä ja noin 125 cm pitkä lauta, jossa pieniä poikkirimoja
Metalliverkko 200 cm x 800 cm
Metalliverkon listoitus: viimeistele ja suojaa metalliverkko tarvittaessa 50 x 10 mm:n puisilla koristelistoilla
Pesäpaikat/orret: 12 mm filmivaneria, orsien tangot 5 x 4 cm

 1. Kanahäkin rakennepiirustus

  Tämä A-mallinen kanahäkki on tarkoitettu 3–4 kanalle. Häkin pituus määräytyy sen mukaan, kuinka monta kanaa siinä aiotaan pitää. Käytä säänkestävää ulkokäyttöön tarkoitettua, mieluiten FSC-hyväksyttyä puuta. Se on kyllästetty ympäristöystävällisellä menetelmällä, eikä vaadi muuta käsittelyä. Vedenkestävä vaneri, filmivaneri ja kyllästetty puu ovat hyviä valintoja käytettäviksi materiaaleiksi.

 2. Peruskehikko

  Projektin ensimmäinen vaihe on kanatarhan kehikon kokoaminen. Tee kehikko kuvan mukaisesti 44 x 44 mm:n paksuisista puista. Kaikki ruuvien reiät kannattaa esiporata, jotta puut eivät halkea, kun kiinnität ne yhteen ruuveilla.

 3. A-mallisen kehikon tukipuut

  A-mallisen kehikon tukipuut asetetaan kolmion muotoon. Sahaa kolmion alalaitaan tuleva pää 60 asteen kulmaan ja ylös tuleva pää 30 asteen kulmaan. Kiinnitä palkit alalaidasta kehikkoon noin 65 mm:n pituisilla galvanoiduilla ruuveilla.

 4. A-mallisen kehikon tukipuiden kiinnittäminen yläpalkkiin

  Tee kanatarhan kehikko liittämällä kolme kattoristikkoa toisiinsa yläpalkilla. Varmista, että kolmiot tulevat samansuuntaisesti. Tarkista vesivaa'an avulla, että kattoristikot ovat pystysuorassa ennen kuin kiinnität yläpalkin paikoilleen.

 5. Keskikohdan poikkipuut

  Kiinnitä tämän jälkeen noin 76 cm:n pituiset poikkipuut kattoristikkojen väleihin ruuveilla. Varmista vesivaakaa käyttämällä, että poikkipuut ovat vaakatasossa, koska ne toimivat kanatarhan lattian tukirakenteina.

 6. Tukipalkit

  Tässä vaiheessa kiinnitämme pitkät palkit, jotka toimivat myös kanatarhan kantokahvoina sekä edessä ja takana. Kiinnitä pitkät palkit vesivaa'an avulla ja varmista näin, että koko rakenne on täysin vaakatasossa. Kiinnitä sitten vaakasuuntaiset tukipalkit molemmille puolille.

 7. Lattia

  Sahaa vanerista, tai mieluiten filmivanerista, oikeankokoinen pala ja kiinnitä se ruuveilla pitkiin palkkeihin ja poikkipuihin.

 8. Tarhan katto (takalaita)

  Seuraavaksi tehdään kanatarhan takapuolelle tuleva katto. Se tehdään limittäin aseteltavista 165 x 22 mm:n laudoista.

 9. Tarhan katto (etupuoli)

  Kanatarhan etupuolen katto toimii myös sisäänkäyntinä. Kiinnitä ensin ylin lauta paikoilleen ruuveilla. Aseta laudan alle kiilapala, jotta voit liu'uttaa kattopaneelin tämän laudan alle. Näin katto pysyy tukevasti paikoillaan, eikä tarhan sisään pääse vettä. Tee kehikko irrotettavaa kattopaneelia varten 75 x 20 cm:n palkeista, ja kiinnitä limittäin aseteltava vaakasuuntaiset laudat ruuveilla paikoilleen. Voit lukita katon alalaidan halutessasi paikoilleen pyöritettävällä puupalalla tai säpillä.

 10. Kanatarhan takaseinä

  Käytä pyörösahaa tai terävää käsisahaa. Sahaa takaseinä kattoristikon muodon mukaiseksi kolmioksi ja kiinnitä se ruuveilla paikoilleen.

 11. Takaseinän käyttäminen ovena

  Voit käyttää kanatarhan takaseinän paneelia myös varasisäänkäyntinä. Tällöin sinun tulee asentaa sen alalaitaan kaksi saranaa. Sen jälkeen voit kiinnittää etulaidan katon pysyvästi paikoilleen.

 12. Portaat

  Kanojen on helpompi kulkea suojaan ja sieltä ulos, jos kiinnität porraslautaan muutamia poikkirimoja. Muista esiporata kaikki ruuvien reiät, jotta puu ei halkea. Kiinnitä portaat ruuveilla kehikon alalaidan poikkipuuhun.

 13. Orret

  Orsien halkaisija määräytyy kanojesi koon mukaan. Aseta orret noin 15 cm:n korkeudelle lattiasta. Orsien ei pitäisi olla pyöreitä, koska silloin kanojen ei ole turvallista istua niillä. Ne kannattaa tehdä nelikulmion tai soikion muotoisiksi. Orren tulisi olla noin 5,5 cm leveä ja 4 cm paksu. Aseta orren levein kohta vaakasuoraan, jotta orsi antaa mahdollisimman paljon tukea.

  Hautomapaikka
  Jokaisessa kanatarhassa on oltava hautomapaikka. Hautomapaikka on riittävän iso, kun se on noin 30 x 30 cm leveä ja noin 40 cm korkea. Levitä hautomapaikan pohjalle kerros soraa. Kanat pystyvät erottelemaan sorasta kalkkia, jota ne tarvitsevat, että niiden munankuoret pysyvät vahvoina. Voit käyttää myös heinää tai olkia, kunhan vaihdat ne säännöllisesti.

 14. Metalliverkon kiinnitys

  Aseta metalliverkko kanatarhan päälle ja kiinnitä se paikoilleen niiteillä tai nastoilla. Suojaa metalliverkon reunat koristelistoilla, jotta et satuta itseäsi verkon teräviin reunoihin. Voit kiinnittää metalliverkon myös ennen tukipalkkien kiinnitystä, mutta se voi vaikeuttaa portaiden asentamista.

 15. Pohjan katemateriaali

  Kanatarhaa on helppo liikutella puutarhassa paikasta toiseen, jolloin maapohja pysyy hyvänä. Kanatarhan pohjan katteeksi käyvät parhaiten puulastut, puhdas hiekka tai näiden sekoitus. Jos käytät mieluummin olkia, varmista että ne pääsevät tuulettumaan hyvin. Jos levität olkien sekaan joka päivä hieman soraa, kanat pitävät huolta olkien tuulettumisesta.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Kanatarhan rakentaminen

3.6
3.6 of 5

597 yhteensä

 • 5
  277
 • 4
  96
 • 3
  57
 • 2
  38
 • 1
  129