Skip to content

Kiinnitystulppien käyttö (osa 2)

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Syvyyden asetus

    Käytä poran poraussyvyyden rajoitinta, jotta porattavasta reiästä ei tule liian syvä. Jos porassa ei ole poraussyvyyden rajoitinta, voit asettaa poranterään välikerenkaan ja kiristää ruuvia kiinnittääksesi sen oikeaan poraussyvyyteen. Jos käytettävissäsi ei ole välikerengasta, voit kiinnittää poranterään värillisen teipin palan.

  2. Ruuvin, tulpan ja poranterän oikea yhdistelmä

    Oikean ruuvin ja tulpan valinta riippuu kannatettavasta painosta ja siitä, mistä materiaalista seinä on tehty. Oikeat ruuvien, tulppien ja poranterien yhdistelmät on merkitty seuraavaan kuvaan.

  3. Yleiskäyttöiset kiinnitystulpat

    Nämä tulpat sopivat kaikenlaisiin pintoihin, ja niitä on kahdenlaisia. Jos tulpan avoimessa päässä on kaulus, tämä sopii poratun reiän ulko-osan päälle ja estää tulpan uppoamisen syvemmälle reikään. Kaulukseton tulppa voidaan työntää syvemmälle seinään tai laatan taakse. Koko: Ø 5–14 mm.

  4. Messinkiankkuri

    Messinkiankkuri sopii kaikkiin sellaisiin materiaaleihin, joilla on suuri ja tasainen tiheys. Kun tämä tulppa on asetettu reikään, se ei pyöri. Siksi sitä voidaan käyttää levyihin. Näitä tappeja voidaan käyttää M6- ja M8-pulttien kanssa.

  5. Lyöntiankkuri

    Lyöntiankkureiden ansiosta työskentely sujuu erittäin nopeasti. Voit yksinkertaisesti vasaroida tulpan ruuvin mukana porattuun reikään – ja kiinnitys on suoritettu. Nämä ankkurit on tarkoitettu ei-rakenteelliseen asennustyöhön sekä ikkunakehyksiin, joissa on suuri materiaalin paksuus.
    Koko Ø 5, 6–8 mm, ja pituus korkeintaan 120 mm.

  6. Lyhyt levytulppa

    Nämä tulpat sopivat levyihin, joiden paksuus on vähintään 6 mm.
    Niissä on lyhyt laajennusosa, ja ne on tarkoitettu lastulevyruuvien kanssa käytettäviksi.
    Koko: Ø 8, 10 ja 12 mm.

  7. Kipsilevytulppa

    Tässä tulpassa on itsekiertyvä ulkoinen kierre, ja sitä voidaan käyttää suoraan erikoisterän kanssa. Reikää ei tarvitse porata ennen sen käyttöä. Kipsilevytulppaa voidaan käyttää yhdessä sellaisten lastulevyruuvien kanssa, joiden koko on korkeintaan Ø 5 mm.

  8. Siipitulppa

    Siipitulpassa on "siivet", jotka levittyvät ruuvia kiristettäessä. Näin tulppa kestää korkean kuormituksen. Nämä tulpat eivät pyöri reiässä, kun ruuvia kiristetään. Siipitulppia käytetään kipsilevyyn, kuitulevyyn ja samankaltaisiin pehmeisiin materiaaleihin.
    Saatavana M5- ja M6-ruuvikierteillä.

  9. Kevytbetonitulppa

    Tämä on erikoistulppa, joka on tarkoitettu solu- tai kevytbetonille. Tällaisten tulppien käytön yhteydessä reikä on ensin esiporattava läpimitaltaan pienemmäksi. Sitten tulppa asetetaan reikään vasaralla.
    Koko: Ø 8, 10 ja 14 mm.

  10. Kemialliset ankkurit

    Kemiallisten ankkureiden avulla kierre- tai ankkurivaarnat kiinnitetään betoniin tai tiileen. Niihin käytetään kapselia, jossa on nopeasti sitoutuvaa liima-ainetta. Vaarna kiinnitetään tähän kapseliin, jolloin ankkurit kestävät korkean kuormituksen. Näitä voidaan käyttää betoniin ja tiileen (koko: M8–M16).
    Kiinnitys
    1 Poraa suora reikä, joka on hieman suurempi kuin kapselin läpimitta.
    2 Puhalla pöly pois reiästä esimerkiksi juomapillin avulla.
    3 Työnnä kapseli reikään.
    4 Aseta kierre- tai ankkurivaarna reikään. Kapseli rikkoutuu näin tehtäessä.
    5 Työnnä kierre- tai ankkurivaarna mahdollisimman syvälle reikään, keskiöi se ja anna liima-aineen kovettua. Kovettumisen jälkeen voit tarpeen vaatiessa leikata tai sahata kierrevaarnan halutun pituiseksi.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Kiinnitystulppien käyttö (osa 2)

4.6
4.6 of 5

729 äänten määrä

  • 5
    580
  • 4
    79
  • 3
    18
  • 2
    11
  • 1
    41