Kipsilevypaneelien asennus

78% of 100%

Jos haluat remontoida ullakon ja rakentaa tilaan väliseinän, kipsilevy on oiva materiaali tähän tarkoitukseen. Kipsilevypaneelit on helppo asentaa, ja keveytensä vuoksi niitä voidaan käyttää lähes missä tahansa. Jos paneelien kiinnittämiseen ei ole olemassa valmista runkorakennetta, voit suunnitella oman pohjaratkaisusi ja rakentaa puusta rungon.

Huomioitavat seikat:

Saatavana on eripituisia kipsilevyjä – tyypillisesti 2,60 m, 3 m tai 3,60 m. Leveys on 60 tai 120 cm. Paksuus on 9,5 mm. Tarkista koot toimittajalta ennen työn aloittamista, ja jos sinun on rakennettava runkorakenne ensin, varmista, että rakenne vastaa paneelikokoa mahdollisimman tarkasti.

 1. Levyjen katkaiseminen

  Kipsilevyssä on kipsiydin, jonka molemmilla puolilla on pahvilevyt. Levyt on helppo katkaista oikeaan kokoon taittoteräveitsellä. Tee syvä viilto levyn yläpinnan pahvikerrokseen käyttämällä ohjurina puulistaa. Katkaise levy yhdellä vedolla viiltoa pitkin, minkä jälkeen voit leikata levyn toisella puolella olevan pahvin.

 2. Kipsilevyn sahaaminen

  Jos aikomuksenasi ei ole käyttää kipsilevyä koko leveydeltä (tai jos sinun on tehtävä aukot ovia ja puitteita varten), voit katkaista levyt oikeaan kokoon normaalilla puusahalla tai pistosahalla. Voit tehdä pienempiä aukkoja pistorasioita tai johtokouruja varten suurella rasiaporalla, puukkosahalla tai pistosahalla. Pistosaha on kätevä myös erikoisten muotojen sahaamiseen ja kulmien pyöristämiseen.

 3. VINKKI!

  Jos sahaat levystä irti kappaleen pistosahalla, työ helpottuu, kun poraat sahauslinjalle reiän aluksi – sahaaminen on helppoa aloittaa reiästä.
 4. Reunojen viimeistely sahauksen jälkeen

  Voit viimeistellä sahatut reunat raspilla tai hiomatukeen kiinnitetyllä karkealla hiomapaperilla. Sahatut reunat on suositeltavaa viistää hieman, jotta saumat saa viimeisteltyä tasaiseksi sen jälkeen kun paneeli on kiinnitetty paikalleen.

 5. Levyjen kiinnittäminen nauloilla

  Tähän työhön soveltuu parhaiten pallopäävasara, sillä pyöreän pään avulla saat lyötyä naulan pään sisälle paneeliin. Kiinnitä kipsilevyt noin 30 mm:n pituisilla nauloilla. Naulojen välisen etäisyyden tulisi olla noin 20 cm ja naulat tulisi sijoittaa vähintään 1 cm:n etäisyydelle levyn reunasta. Voit kiinnittää levyt myös naulapyssyllä.

 6. Levyjen kiinnittäminen ruuveilla

  Jos käytät ruuveja, käytä 25–35 mm:n pituisia kipsilevyruuveja. Näissä ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa ruuveissa on musta pinnoite ja kova, terävä kärki. Työ sujuu helpoiten sähköporakoneella/-ruuvinvääntimellä tai ruuvimeisselillä. Jos mahdollista, käytä erityisesti kipsilevyruuveille tarkoitettua ruuvauskärkeä tai momentinsäädöllä varustettua poraa/ruuvinväännintä, jotta ruuvit eivät poraudu kipsilevyn läpi. Voit vääntää ruuvit kiinni ilman aloitusreiän poraamista. Kiinnitä ruuvit enintään 25 cm:n etäisyydelle toisistaan.

 7. Liitoskohtien viimeistely

  Kipsilevypinnat ja levyjen väliset liitoskohdat on pidettävä puhtaana ja pölyttömänä. Huomautus: aloita liitoskohtien viimeistely vasta sitten, kun kipsilevy on kuivunut ja saavuttanut huonelämpötilan. Täytä liitoskohdat tasoituslastalla ja kitillä. Anna kuivua 24 tuntia, minkä jälkeen voit tarvittaessa levittää toisen kerroksen. Kun tämä kerros on kuivunut, voit tasoittaa liitoskohdat hiomapaperilla.

 8. Sisänurkkien viimeistely

  Nurkkien viimeistelyyn suosittelemme tiivistysteippiä. Levitä ensin tiivistysmassa nurkan molempiin pintoihin. Taivuta sitten tiivistysteippi keskeltä pituussuunnassa ja kiinnitä nurkkaan. Paina teippi tukevasti kiinni tiivistysmassaan ja peitä tiivistysmassakerroksella. Poista ylimääräinen tiivistysmassa tasoituslastalla ja tasoita pinta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää itsekiinnittyvää lasikuitutiivistysteippiä.

 9. Ulkonurkkien viimeistely

  Voit viimeistellä ulkonurkat suojalistalla. Katkaise lista oikean pituiseksi ja taita se oikeaan kulmaan. Levitä tiivistysmassaa nurkan molempiin pintoihin ja paina suojalista tukevasti kiinni tiivistysmassaan. Viimeistele nurkka tasaiseksi tasoituslastalla ja tiivistysmassalla. Hionta on tarpeen vain liitoskohdassa olevien epätasaisuuksien poistamiseksi. Voit käyttää myös alumiinista kulmalistaa, jos tarvitset lisäsuojausta.

 10. Suojaa seinä kosteudelta

  Kipsilevy ei kestä kosteutta. Voit estää kosteuden nousemisen levyihin nostamalla ne 1 cm irti lattiasta pienillä kipsilevykappaleilla. Ne voidaan poistaa myöhemmin, kun levyt on kiinnitetty paikalleen.

 11. VINKKI!

  Älä koskaan kanna kipsilevyjä vaakatasossa, vaan kannattele niitä reunoistaan pystyasennossa. Säilytä kipsilevyt kuivassa tilassa irti lattiasta puulistojen päällä.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Kipsilevypaneelien asennus

3.9
3.9 of 5

1372 yhteensä

 • 5
  676
 • 4
  313
 • 3
  121
 • 2
  74
 • 1
  187