Köynnösten leikkaaminen

52% of 100%
Köynnökset toimivat hyvin pihan luonnollisina tilanjakajina mutta ne saattavat levitä todella nopeasti joka suuntaan. Köynnöskasvien leikkaamisessa täytyy erottaa kukkivat köynnökset (esim. kuusama) ja lehtiköynnökset (esim. muratti) toisistaan.
 1. Milloin köynnös kannattaa leikata?

  Jos sinulla on kukkiva köynnös, sinun täytyy tietää, kukkiiko se keväällä vai syksyllä. Jos se kukkii keväällä, sen silmut muodostuvat jo edellisen kasvukauden aikana. Nämä köynnökset tulisi leikata sen jälkeen kun ne ovat kukkineet. Jos köynnöksesi kukkii kesällä, sen silmut muodostuvat kukkimista edeltävinä kevätkuukausina. Nämä köynnöskasvit voi leikata talven lopussa.

  Lehtiköynnökset, kuten muratin, voi leikata varoen kasvukauden aikana, jotta niistä tulee tuuheita. Vanhat lehdet voi poistaa talven aikana. Kokonaiset väärään suuntaan kasvavat haarat voi leikata pois samaan aikaan kun köynnöksen lehdet varisevat.

 2. Millä välineillä köynnökset kannattaa leikata?

  Köynnösten leikkaamiseen kannattaa käyttää aina asianmukaisia välineitä. Ohuiden oksien leikkaamiseen riittää usein pelkät oksasakset. Kovempien ja paksumpien oksien leikkaamiseen kannattaa käyttää raivaussaksia tai jopa oksasahaa. Pensasleikkurista voi olla hyötyä silloin, jos leikattava köynnös on kasvanut liian paljon.
 3. Miten köynnös leikataan?

  Kukkivat köynnökset ja lehtiköynnökset kasvavat paremmin ja näyttävät paremmilta, kun poistat vanhat oksat. Varo kuitenkin leikkaamasta sivuversoja liian lyhyeksi niistä kohdista, joissa ne kiinnittyvät pääversoon. Ylikasvaneen köynnöksen leikkaaminen saattaa edellyttää useamman verson leikkaamista.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Köynnösten leikkaaminen

2.6
2.6 of 5

64 yhteensä

 • 5
  16
 • 4
  9
 • 3
  5
 • 2
  8
 • 1
  20