Kylmälavan tekeminen

88% of 100%

Kylmälava on erinomainen keino perustaa vihannespuutarha, jossa voi kasvattaa omia vihanneksia, hedelmiä ja yrttejä. Kylmälava suojelee nuoria taimia huonolta säältä ja tarjoaa lasikannen ansiosta niille enemmän lämpöä. Sitä voi käyttää myös parvekkeella ja terassilla.

Kylmälavaa voi käyttää ympäri vuoden. Voit siirtää ikkunalaudalla idätetyt taimet maaliskuusta alkaen kylmälavalle, jossa ne voivat jatkaa kasvuaan. Syksyllä voit istuttaa vihanneksia, jotka voi poimia talvella. Kesällä voit jättää lasikannen pois, jolloin saat loistavan kylvöpenkin, johon voit juurruttaa pistokkaita. Kylmälavan avulla voit myös sopeuttaa sisällä idättämäsi taimet ulko-olosuhteisiin, kuten auringonvaloon ja ulkolämpötiloihin. Muista poistaa lasikansi (tai siirtää kylmälava varjoiseen paikkaan) ensimmäisinä aurinkoisina päivinä, etteivät taimesi kärvenny. Pakkasella lasikannen päälle kannattaa laittaa olkimatto tai jokin muut vastaava suojaamaan kasveja kylmältä.

Aseta kylmälava aurinkoiseen paikkaan, jossa se on suojassa tuulelta ja suunnattuna etelään päin. Siten kasvit voivat kasvaa hyvin jopa kylmässä säässä.

Tarvittavat materiaalit
- Lautoja, joiden paksuus on 2 cm ja leveys 20 cm
- Lautoja, joiden paksuus on 1,5 cm ja leveys 4,5 cm
- Puun pituudet joko 45 x 45 cm tai 45 x 70 cm
- Sinkittyjä ruuveja
- Pleksi- tai ikkunalasia
- 3 saranaa
- 4 kulmarautaa
 

 1. Kylmälavan suunnittelu

  Olemme valinneet puisen rakenteen, jonka voit halutessasi viimeistellä värillä. Rakennamme kylmälavan seisomakorkeudella, jotta sinun on helpompi työskennellä eikä sinun tarvitse kumartua niin paljon. Kylmälavassa on läpinäkyvä ikkuna, jonka ansiosta sisään pääsee runsaasti valoa. Kylmälavassa on kaltevat sivut, jotta sadevesi valuu pois. Lasikannessa on saranat, joten lava on helppo avata ilmanvaihdon tai kasveihin käsiksi pääsemisen takia. Mutta muista sulkea kansi myöhään iltapäivällä, jotta lämpö säilyy sisällä.

 2. Kaltevien sivujen sahaaminen

  Sahaa kylmälavan yläosaa varten 60 cm:n lauta kulmasta kulmaan, jotta saat kaksi yhtä suurta puolikasta. Näitä paloja käytetään kalteviin sivuseiniin, joita pitkin sadevesi valuu pois helposti. Mittaa kaltevan laudan (A) korkeusero laudan korkean ja matalan pään välillä. Tämä korkeusero on yhtä suuri kuin etu- ja takajalkaosien välinen pituusero.

 3. Peruskehikon kokoaminen

  Kylmälavan rakentaminen aloitetaan kehikon kokoamisella. Kehikko pysyy koossa neljän pystypuun ja neljän vaakasuuntaisen puun avulla. Mittaa seuraavaksi pituusero etummaisen ja taaemman pystypuun (A) välillä ja merkitse se ylös. Laita sivulaudat paikoilleen ennen kuin sahaat pystypuut oikean pituisiksi.

 4. Vasemman sivun kiinnittäminen

  Olemme valinneet 2 cm:n paksuiset laudat, jotta rakenteesta tulee tukeva. Esiporaa kaikki ruuvien reiät, jotta puu ei halkea, kun kiinnität osat yhteen ruuveilla. Ruuvaa vasemmanpuoleinen kalteva lauta kiinni pystypuihin. Sahaa pystypuut käsisahalla oikean pituisiksi.

 5. Oikean sivun kiinnittäminen

  Ruuvaa oikeanpuoleinen kalteva lauta kiinni pystypuihin. Tarkista vesivaa'an avulla, että lankut ovat pystysuorassa. Kehikon rakenteesta tulee tukevampi, jos käytät liitoksissa vedenpitävää liimaa. Sahaa pystypuut käsisahalla oikean pituisiksi.

 6. Kylmälavan takapaneelin kiinnittäminen

  Kiinnitä takapaneelin laudat pitkiin pystypuihin niin, että takapaneeli asettuu siististi vasempaan ja oikeaan sivuun nähden. Varmista, että pystypuut ovat kehikkoon nähden suorassa molemmissa päissä. Poraa ruuvien reikiä hieman upotusporanterällä, jotta saat upotettua ruuvien kannat siististi ja tasaisesti lautojen pintaan.

 7. Etupaneelin kiinnittäminen

  Kiinnitä etupaneelin laudat lyhyisiin pystypuihin niin, että etupaneeli asettuu siististi vasempaan ja oikeaan sivuun nähden. Varmista, että pystypuut ovat kehikkoon nähden suorassa molemmissa päissä. Pidä huoli, että sivupaneelit sopivat yhteen siististi ja että koko rakenne on pystysuora.

 8. Lattialevyn asentaminen

  Kiinnitä lattialaudat ylempiin vaakasuuntaisiin lautoihin. Leikkaa pystypuiden syvennykset pistosahalla neljään nurkkaan, jotta laudat sopivat siististi yhteen. Kiinnitä lattialaudat ruuveilla paikoilleen sisäpuolella.

 9. Alahyllyn asentaminen

  Kiinnitä alalaudat alimpiin vaakasuuntaisiin lautoihin. Leikkaa tässäkin kohdassa pystypuiden syvennykset pistosahalla neljään nurkkaan, jotta laudat sopivat siististi yhteen.

 10. Ikkunapuitteen tekeminen

  Ikkunapuite on saman levyinen kuin itse kylmälava, mutta etureunassa on 6 cm:n uloke. Uloke estää sadeveden valumisen kylmälavaan ja helpottaa ikkunan avaamista. Ikkunapuitteen nurkissa käytetään nurkkahakaliitoksia.

  Jos käytät ikkunalasia, harkitse paksumman puun käyttöä ikkunapuitteessa lasin painavuuden takia. Voit myös tehdä kaksi (2) erillistä puitetta, jotka voi avata erikseen.

 11. Pleksilasin asentaminen

  Seuraavaksi asennamme kiinnityslistat ikkunapuitteen yläreunaan ja molemmille sivuille. Ne pitävät pleksilasisen ikkunan paikoillaan. Ikkunapuitteen alareuna jätetään avonaiseksi, jotta sadevesi pääsee valumaan vapaasti pois. Sitten kiinnitämme pleksilasisen ikkunan paikoilleen ruuvikoukuilla.

 12. Kannen asentaminen

  Ikkuna kiinnitetään paikoilleen korkealle puolelle kolmella saranalla.

  Käytä saranoita, jotka liukuvat helposti paikalleen ja pois, jotta saat irrotettua ikkunan helposti. Voit asentaa etureunaan halutessasi kaksi pysäytintä. Näin voit jättää ikkunan hieman raolleen, jotta ilma vaihtuu.

 13. Kannen tuen asentaminen

  Asennuksen viimeinen työvaihe on saada ikkuna pysymään paikoillaan, jotta sen voi jättää auki eri asentoihin. Yksi helppo tapa on käyttää tukikeppiä, jonka voi sahata oikean pituiseksi.

  Jos haluat hienomman säädettävän keinon pitää ikkuna auki, voit käyttää samaa periaatetta kuin vanhanaikaisessa kansituolissa eli puista pykälää, joka lukittuu puukappaleeseen tehtyihin loviin. Tuesta tulee vakaampi, kun asennat tuet kylmälavan molemmille puolille.

 14. Kylmälavan viimeistely

  Jos haluat siirtää kylmälavaasi helposti kovalla pinnalla, asenna teräksiset renkaat neljän pystypuun alle. Silloin kylmälavasi on helppo siirtää aurinkoiseen – tai varjoisaan – paikkaan!

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Kylmälavan tekeminen

4.4
4.4 of 5

112 yhteensä

 • 5
  77
 • 4
  18
 • 3
  6
 • 2
  2
 • 1
  9