Laminaattilattian asennus

82% of 100%

Laminaattilattialla saat luotua helposti uuden ilmeen olohuoneelle, keittiölle tai makuuhuoneelle. Voit aloittaa heti näiden ohjeiden ja vinkkien avulla.

 1. Aseta kosteussulkumuovi paikalleen

  Levitä ensin lattialle kosteudenkestävä kosteussulkumuovi, joka suojaa lattiaa kosteuden haittavaikutuksilta. Tämä on suositeltavaa erityisesti silloin, kun asennat laminaattilattian uuden betonilattian päälle.

  Napsauta laminaatti paikalleen
  Asettele ensimmäinen laminaattilevyrivi siten, että aloitat vasemmasta reunasta ura seinää pitkin. Kallista laminaattilevyn päätyä hieman ylöspäin ja napsauta se paikalleen.

 2. Onko ensimmäinen laminaattilevyrivi suora?

  Tarkista, että ensimmäinen levyrivi on suorassa. Jos laminaattilevyjen ja seinän välinen etäisyys vaihtelee, voit korjata sen tarvittaessa välikappaleiden tai kiilojen avulla.

 3. VINKKI!

  Varaa säilöön hieman ylimääräistä laminaattia, mikäli osa lattiasta vaurioituu. Tällöin voit korjata sen nopeasti.
  Laminaattilattia kannattaa asentaa huoneeseen tulevan valon suuntaisesti (ikkunat).
  Eri pakkausten mahdollisista värieroista johtuen suosittelemme asentamaan levyjä sekaisin eri pakkauksista asennuksen aikana.
 4. Käytä asennusrautaa

  Napsauta levyjen päät tukevasti yhteen ja naputa ne varovasti paikalleen lyöntikapulalla. Jos levyrivin päässä ei ole tarpeeksi tilaa tähän, napsauta viimeinen levy kiinni asennusraudalla.

 5. Levyjen sahaaminen oikean pituisiksi

  Jos käytät sahaamiseen tiheähampaista käsisahaa, aseta levy siten, että yläpinta osoittaa ylöspäin.
  Jos käytät sahaamiseen pistosahaa tai pyörösahaa, aseta levy siten, että yläpinta osoittaa alaspäin.

 6. VINKKI!

  Laminaattia varten on saatavana erityisiä sahanteriä. Niissä on käänteiset hampaat, joten voit sahata laminaattia yläpinta ylöspäin (eikä ylösalaisin), ja karkea reuna jää alapintaan.
 7. Aseta välikiilat

  Laminaattilattia voi kutistua tai laajentua huoneen lämpötilan ja kosteuden vaihtelujen mukaan. Tätä varten lattia on mitoitettava siten, että lattian ja seinän väliin jää joka sivulla noin 8 mm:n laajenemisrako. Kahden välikiilan avulla voit helposti säätää välin sopivaksi jokaisen seinän kohdalla.

 8. Seuraavien levyrivien kiinnittäminen

  Aloita seuraava levyrivi edellisestä rivistä yli jääneellä palalla. Sen tulisi olla vähintään 40 cm:n pituinen. Valmis lattia näyttää siistiltä, kun kaikki jäljelle jäävät palat ovat saman pituisia – näin lattian kuvio on säännöllinen ja levyhukka jää alhaiseksi. Toisaalta voit tehdä kuviosta tarkoituksella epäsäännöllisen, jos tavoittelet vapaampaa tyyliä.

 9. Kiinnitä useampi levy yhdellä kertaa

  Kun olet kiinnittänyt noin 8 levyriviä, lattia on riittävän tukeva, jotta voit kiinnittää useamman levyn kerrallaan. Kallista koko riviä hieman ylöspäin ja napsauta levyt kiinni edelliseen riviin. Tämä sujuu helpommin apulaisen kanssa.

 10. Viimeisen levyrivin kiinnittäminen

  Kun asetat viimeisen levyrivin, levyt on todennäköisesti sahattava pituussuunnassa. Tämä onnistuu helpoiten, kun asetat viimeisen levyn täsmälleen edellisen rivin päälle yläpinta alaspäin. Aseta sitten 8 mm:n välikiilat paikalleen seinää vasten, aseta uusi levy välikiiloja vasten ja käytä tämän levyn reunaa viivaimena, kun merkitset sahausviivan alla olevan viimeiseksi tulevan levyn alapinnalle. Sitten voit sahata levyn oikean levyiseksi. Varmista, että ura on oikealla puolella.

 11. Liittyvät työt
  Koristelistojen kiinnittäminen

  Saatavana on erilaisia koristelistoja, joilla laminaattilattian ja muiden lattiamateriaalien, kuten kokolattiamaton tai muovimaton, välinen ura voidaan peittää. Kiinnitä ensin kiinnityskisko lattiaan ja napsauta sitten lista paikalleen sen päälle. Saatavana on myös suoraan lattiaan kiinnitettäviä listoja, mutta niiden kiinnittäminen edellyttää näkyville jääviä ruuveja. Saatavana on erityisiä ja eri värisiä liitosmuhveja, joilla voidaan peittää keskuslämmitysputket.

 12. Jalkalistojen kiinnittäminen
  Jalkalistojen kiinnittäminen kiinnikkeillä tai liimalla

  Voit kiinnittää jalkalistat rakennusliimalla tai onttoja jalkalistoja asennettaessa kiinnikkeillä. Voit piilottaa verkko- ja sähköjohdot onttojen jalkalistojen sisäpuolelle.

 13. Jalkalistojen kiinnittäminen
  Jalkalistojen sahaaminen mittaan ja oikeaan kulmaan

  Voit katkaista jalkalistat jiirisahalla siististi oikeaan mittaan ja täsmälleen 45° kulmaan. Voit myös käyttää käsisahaa ja jiirilaatikkoa. Voit luonnollisesti myös sahata jalkalistat 90° kulmaan ja viimeistellä päädyt samanvärisillä PVC-päätykappaleilla.

 14. Lisävinkkejä
  Laminaattilattian asentaminen ovilistojen alle

  Olet ehkä sahannut ovilistan alapuolelle tilaa laminaatin sisääntyöntämistä varten, mutta et pysty kallistamaan laminaattia napsauttaaksesi sen kiinni seuraavaan levyyn. Voit ratkaista tämän ongelman hiomalla pois ulos työntyvän ponttiliitoksen kielekkeen (katso toinen kuva alla). Tämän jälkeen voit työntää kielekkeen uraan ilman että laminaattia tarvitsee kallistaa erikseen.

 15. VINKKI!

  Tarkista, että ovet ovat edelleen avattavissa laminaattilattian asennuksen jälkeen, ja että ovilistojen alla on riittävästi vapaata tilaa laminaattilevyn työntämiseksi sen alle. Voit ehkä joutua hiomaan oven alareunaa ja sahaamaan ovilistojen alaosat.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Laminaattilattian asennus

4.1
4.1 of 5

1560 yhteensä

 • 5
  908
 • 4
  302
 • 3
  121
 • 2
  77
 • 1
  151