Lämpöpatterin kotelon rakentaminen

80% of 100%

Keskuslämmitysjärjestelmään kuuluva lämpöpatteri ei sovi aina kodin sisustukseen. Uudet design-lämpöpatterit ovat usein melko kalliita ja hankalia asentaa. Lämpöpatterin kotelo on usein hyvä ratkaisu, jolla patteri saadaan piilotettua näkyvistä. Kotelon koko määräytyy lämpöpatterin koon mukaan.

Tarvittavat materiaalit

 • vedenkestävää 22 mm:n vaneria
 • MDF-levyä tai maalattua OSB-levyä
 • männystä tehtyjä liitospaloja, 32 x 50 mm
 • maalia
 • kiinnikkeitä
 • ruuveja
 • tappeja
 • puuliimaa
 1. Lämpöpatterin kotelon mittojen määrittäminen

  Mittaa lämpöpatterin korkeus (K), leveys (L) ja syvyys (S) (ja muista huomioida myös termostaatti ja patterin putket).

 2. Lämmön kierto

  Jätä riittävästi tyhjää tilaa lämpöpatterin ja sen kotelon välille, jotta lämpö pääsee kiertämään vapaasti.

 3. Paneelien sahaaminen oikeaan kokoon

  Mittaa korkeus lattiasta lämpöpatterin ylälaitaan, ja laske mukaan myös ilman kierron mahdollistava patterin ja kotelon väliin jätettävä tyhjä tila. Tässä esimerkissä: lämpöpatterin korkeus 720 + 80 mm tilaa ilman kiertoa varten = 800 mm. Kotelon pituus on 2200 mm.

 4. Termostaatti

  Jätä tilaa putkille ja termostaatille. Termostaatin on tultava kotelon ulkopuolelle, jotta huoneen lämpötila voidaan tunnistaa ja jotta sitä voi säätää. Termostaatin voi kiinnittää niin, että se tulee esiin joko lämpöpatterin sivulle tai etupuolelle.
   

 5. Kiinnitä kansilevy laitoihin

  Kiinnitä laidat kansilevyyn käyttämällä puuliimaa ja ruuveja tai puutappeja. Kiinnitä kaikki levyt toisiinsa liitospalojen avulla. Voit leikata kansilevyyn rakoja tai tehdä etuseinä useasta laudasta. Kiinnitä levyt liitospalojen avulla, jotta kotelosta tulee jämäkkä.

 6. Etuseinä

  Käytä lämpöpatterin kotelon etuseinässä 180 mm korkeaa ylälautaa ja kahta 120 mm leveää sivulautaa. Kiinnitä toinen puoli puutapeilla, ja toinen puoli sitten kun olet valmis kiinnittämään vaakasuunnassa tulevan levyn.
   

 7. Tappiliitosten tekeminen

  Merkitse reikien paikat kynällä. Poraa puutappien reiät tarkasti ja suoraan, ja merkitse muut porattavat reiät tappien avulla painamalla palat yhteen tasaisella alustalla ja napauttamalla niitä kumivasaralla. Voit tehdä liitokset tarvittaessa sisäpuolelle asettavilla kiinnikkeillä, tai jos sinulla on jyrsin, voit loveta palat ja liimata ne yhteen.

 8. Etuseinän palkit

  Viimeistele etuseinä neljällä 60 mm:n pystysuuntaisella palkilla, joiden väliin jää 60 mm tyhjää tilaa. Palkkien väliin täytyy jäädä aukkoja, jotta lämpöpatterista tuleva lämpö pääsee kiertämään vapaasti. Aukkojen lukumäärä riippuu lämpöpatterisi koosta. Voit käyttää halutessasi myös metalliverkkoa. Se ei ole välttämättä niin tyylikäs, mutta voit maalata sen koteloon sopivalla värillä.

 9. Reikien poraaminen

  Mittaa termostaatin halkaisija ja sen korkeus lattiasta. Poraa sivulaitaan riittävän kokoinen reikä isolla rasiaporalla. Tämän jälkeen voit sahata aukon oikean kokoiseksi pistosahalla. Termostaatin voi kiinnittää niin, että se tulee esiin joko lämpöpatterin sivulle tai etupuolelle.

 10. Lämpöpatterin kotelon kiinnittäminen

  Lämpöpatterin kotelo täytyy pystyä irrottamaan siivousta varten. Tämän vuoksi kotelo kiinnitetään samanlaisen tukipalkin avulla kuin keittiökaapit. Kiinnitä ensin tukipalkit kotelon kannen sisäpintaan.

  Aseta kotelo lämpöpatterin päälle ja määritä seinästä oikea kohta, johon kotelon ylälaidassa oleva tukipalkki tulee kiinnittää. Jätä riittävästi tyhjää tilaa, jos patterin yläpuolella on ikkunalauta.

 11. Tarkista termostaatin ja putkien paikka

  Mittaa tukipalkin pituus niin, että kotelolla on riittävästi liikkumavaraa termostaatin käyttöä varten. Jos termostaatti on patterin sivulla, tukipalkki on tehtävä niin, että koteloa voi liikuttaa vähintään 18 cm:n verran. Lämpöpatterin putkeen kiinnitetty termostaatti on yleensä noin 9 cm:n etäisyydellä patterista. Kotelon voi kiinnittää tukipalkkien sijaan myös magneeteilla.
   

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Lämpöpatterin kotelon rakentaminen

4
4 of 5

229 yhteensä

 • 5
  123
 • 4
  46
 • 3
  23
 • 2
  8
 • 1
  29