Skip to content

Lämpöpatterin kotelon rakentaminen

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Lämpöpatterin kotelon mittojen määrittäminen

    Mittaa lämpöpatterin korkeus (K), leveys (L) ja syvyys (S) (ja muista huomioida myös termostaatti ja patterin putket).

  2. Lämmön kierto

    Jätä riittävästi tyhjää tilaa lämpöpatterin ja sen kotelon välille, jotta lämpö pääsee kiertämään vapaasti.

  3. Paneelien sahaaminen oikeaan kokoon

    Mittaa korkeus lattiasta lämpöpatterin ylälaitaan, ja laske mukaan myös ilman kierron mahdollistava patterin ja kotelon väliin jätettävä tyhjä tila. Tässä esimerkissä: lämpöpatterin korkeus 720 + 80 mm tilaa ilman kiertoa varten = 800 mm. Kotelon pituus on 2200 mm.

  4. Termostaatti

    Jätä tilaa putkille ja termostaatille. Termostaatin on tultava kotelon ulkopuolelle, jotta huoneen lämpötila voidaan tunnistaa ja jotta sitä voi säätää. Termostaatin voi kiinnittää niin, että se tulee esiin joko lämpöpatterin sivulle tai etupuolelle.
     

  5. Kiinnitä kansilevy laitoihin

    Kiinnitä laidat kansilevyyn käyttämällä puuliimaa ja ruuveja tai puutappeja. Kiinnitä kaikki levyt toisiinsa liitospalojen avulla. Voit leikata kansilevyyn rakoja tai tehdä etuseinä useasta laudasta. Kiinnitä levyt liitospalojen avulla, jotta kotelosta tulee jämäkkä.

  6. Etuseinä

    Käytä lämpöpatterin kotelon etuseinässä 180 mm korkeaa ylälautaa ja kahta 120 mm leveää sivulautaa. Kiinnitä toinen puoli puutapeilla, ja toinen puoli sitten kun olet valmis kiinnittämään vaakasuunnassa tulevan levyn.
     

  7. Tappiliitosten tekeminen

    Merkitse reikien paikat kynällä. Poraa puutappien reiät tarkasti ja suoraan, ja merkitse muut porattavat reiät tappien avulla painamalla palat yhteen tasaisella alustalla ja napauttamalla niitä kumivasaralla. Voit tehdä liitokset tarvittaessa sisäpuolelle asettavilla kiinnikkeillä, tai jos sinulla on jyrsin, voit loveta palat ja liimata ne yhteen.

  8. Etuseinän palkit

    Viimeistele etuseinä neljällä 60 mm:n pystysuuntaisella palkilla, joiden väliin jää 60 mm tyhjää tilaa. Palkkien väliin täytyy jäädä aukkoja, jotta lämpöpatterista tuleva lämpö pääsee kiertämään vapaasti. Aukkojen lukumäärä riippuu lämpöpatterisi koosta. Voit käyttää halutessasi myös metalliverkkoa. Se ei ole välttämättä niin tyylikäs, mutta voit maalata sen koteloon sopivalla värillä.

  9. Reikien poraaminen

    Mittaa termostaatin halkaisija ja sen korkeus lattiasta. Poraa sivulaitaan riittävän kokoinen reikä isolla rasiaporalla. Tämän jälkeen voit sahata aukon oikean kokoiseksi pistosahalla. Termostaatin voi kiinnittää niin, että se tulee esiin joko lämpöpatterin sivulle tai etupuolelle.

  10. Lämpöpatterin kotelon kiinnittäminen

    Lämpöpatterin kotelo täytyy pystyä irrottamaan siivousta varten. Tämän vuoksi kotelo kiinnitetään samanlaisen tukipalkin avulla kuin keittiökaapit. Kiinnitä ensin tukipalkit kotelon kannen sisäpintaan.

    Aseta kotelo lämpöpatterin päälle ja määritä seinästä oikea kohta, johon kotelon ylälaidassa oleva tukipalkki tulee kiinnittää. Jätä riittävästi tyhjää tilaa, jos patterin yläpuolella on ikkunalauta.

  11. Tarkista termostaatin ja putkien paikka

    Mittaa tukipalkin pituus niin, että kotelolla on riittävästi liikkumavaraa termostaatin käyttöä varten. Jos termostaatti on patterin sivulla, tukipalkki on tehtävä niin, että koteloa voi liikuttaa vähintään 18 cm:n verran. Lämpöpatterin putkeen kiinnitetty termostaatti on yleensä noin 9 cm:n etäisyydellä patterista. Kotelon voi kiinnittää tukipalkkien sijaan myös magneeteilla.
     

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Lämpöpatterin kotelon rakentaminen

4
4 of 5

217 äänten määrä

  • 5
    117
  • 4
    43
  • 3
    20
  • 2
    8
  • 1
    29