Metallin maalaaminen

76% of 100%

Joskus täytyy maalata myös metallipintoja, joko sisällä tai ulkona. Metallin maalaaminen on hieman erilaista kuin vaikka puisen seinän maalaaminen. Jos metallipintaa ei ole käsitelty, se täytyy puhdistaa ensin huolellisesti ruosteesta. Pinta täytyy siis hioa tai raaputtaa teräsharjalla, minkä jälkeen se täytyy puhdistaa liasta, rasvasta ja pölystä. Tämän jälkeen paljaille pinnoille levitetään metallille tarkoitettu pohjusteaine. Yksi kerros riittää, välimaalikerrosta ei tarvita. Tämä maali kestää hyvin kolhuja ja naarmuja ja estää myös ruostumista. Jos maalattava materiaali on alumiinia, kuparia tai sinkkiä, käytä metallille tarkoitettuna erikoispohjustetta, jotta maali kiinnittyy hyvin.

Huomioitavat seikat
Käytä laadukkaita pensseleitä ja teloja. Lopputulos on tällöin huomattavasti parempi.

 1. Sisätiloissa

  Voit maalata lämpöpatterin melko helposti huoneesi uuteen värimaailmaan sopivaksi (tutustu myös lämpöpatterin kotelon valmistusohjeisiin). Hio kuluneet tai vaurioituneet kohdat, puhdista pinta rasvasta ja levitä kerros pohjustetta. Varmista sen jälkeen, ettei patterin missään kohdassa ole rasvaa. Lämpöpatterin täytyy olla luonnollisesti kylmä ennen kuin voit maalata sen. Käytä erityistä lämpöpatterimaalia, jota on saatavana useissa eri sisustukseesi sopivissa väreissä. Lämpöpatterimaali on tarkoitettu käytettäväksi lämpöpattereiden ja lämmitysputkien maalaamiseen. Se kestää hyvin kuumuutta, eikä värjäydy tai kulu helposti.

 2. Ulkona

  Ulkokäyttöön tarkoitetut metalliset tuotteet, kuten parvekkeiden kaiteet tai puutarhojen aidat, pergolat, autotallien ovet, ovat säiden armoilla. Ei siis ole mikään ihme, että metalli ruostuu ennemmin tai myöhemmin. Tämän vuoksi metallisia tuotteita täytyy huoltaa säännöllisesti ja jopa uusia silloin tällöin.

  Ruosteen irrottaminen
  Ruostetta ja hapettumia löytyy yleensä hitsaussaumojen kohdista. Ne on helppo poistaa teräsharjalla tai porakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalisäosalla. Tasaisia pintoja, kuten aitoja, voi käsitellä vaihtoehtoisesti myös pystyhiomakoneella, jossa on puhdistuslaikka. Käytä hengityssuojainta, suojalaseja ja työhansikkaita. Irrota kaikki ruoste huolellisesti, jotta se ei tule heti takaisin. Ruostuminen alkaa yleensä reunoista ja hitsatuista osista, joten kiinnitä niihin erityistä huomiota – etenkin, jos ne ovat hankalissa paikoissa.

 3. Ruostesuojaus

  Voit estää ruosteen muodostumista käyttämällä ruosteenkestävää pohjustetta tai jotain muuta metallin käsittelyyn tarkoitettua erikoisainetta. Käsittely kannattaa tehdä pienellä pyöristetyllä pensselillä. Tee käsittely erittäin huolellisesti, äläkä käytä liikaa käsittelyainetta, koska siitä voi jäädä valumajälkiä. Näin päällimmäisestä maalikerroksesta tulee todella kestävä.

 4. Metallin maalaaminen ulkona

  Maalaa viimeinen kerros kun pohjuste on kuivunut kokonaan. Käytä metallille tarkoitettua maalia, koska se suojaa säälle altistuvia pintoja korroosiolta. Vältä maalausta kirkkaassa auringonvalossa. Maali kuivuu tällöin liian nopeasti, ja päällimmäiseen maalikerrokseen voi tulla halkeamia. Aloita nurkista ja reunoilta ja käytä pyöristettyä pensseliä, jonka voi kastaa maaliin vain 1 cm:n verran. Älä maalaa liian paksua maalikerrosta vaan maalaa tarvittaessa kaksi tai useampi kerros. Seuraavan kerroksen voi maalata yleensä noin 16 tunnin kuluttua. Tarkista pinnat säännöllisin väliajoin ruosteen varalta ja poista ruoste välittömästi teräsharjalla ja viimeistele pinta tarvittaessa. Näin pystyt pidentämään huoltoväliä.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Metallin maalaaminen

3.8
3.8 of 5

310 yhteensä

 • 5
  150
 • 4
  71
 • 3
  23
 • 2
  17
 • 1
  49