Skip to content

Metallin poraaminen

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Metalliporanterät

    Metalliporanterien ominaispiirre on terävä kärki, jonka avulla voidaan varmistaa, että poranterä leikkaa metallia helposti. Metalliporanterän koko pituuden läpimitta on sama, ja sen kärkikulma on 118°. Tätä poranterää kutsutaan myös HSS-poraksi (High Speed Steel). HSS-kobolttimetalliporanterällä voidaan porata kovametalleja, kuten ruostumatonta terästä, ja sen kärkikulma on hieman loivempi (135°). Tämän avulla se voidaan keskittää tarkasti, kun poraus aloitetaan. Tämä poranterä on valmistettu HSS-teräksestä (sis. 5 % kobolttia), ja se pitää jäähdyttää porauksen aikana tähän tarkoitukseen sopivalla poraöljyllä.

  2. Lastujen muodostuminen porauksen aikana

    Metallin poraus tuottaa suikaleita (pehmeät metallit, kuten messinki) tai lastuja (kovametallit, kuten rauta ja teräs). Erikoisporanteriä on saatavana molemmille metallityypeille. Pehmeille metalleille tarkoitettujen poranterien leikkuureunat ovat tasaiset (A). Tämän avulla varmistetaan, että nämä poranterät eivät pureudu metalliin liian helposti. Siksi niitä voidaan käyttää myös muiden pehmeiden materiaalien poraukseen (esim. muovi ja nailon). Kovametalleille tarkoitettujen poranterien leikkuureunat ovat terävät (B).

  3. Suurten reikien poraaminen

    Kun haluat porata metalliin reikiä, joiden läpimitta on suuri, ensin kannattaa suorittaa esiporaus pienellä poranterällä. Tämän ansiosta suuri poranterä leikkaa tehokkaammin, ja pora pysyy paremmin paikoillaan. Tarpeen vaatiessa esiporauksen voi suorittaa vaiheittain niin, että läpimitat kasvavat vähitellen.
    Esiporauksen aikana pienen poranterän (B) läpimitan pitää olla vähintään yhtä suuri kuin suuren poranterän (A) ydinosan läpimitta. Poranterän ydinosa on kahden leikkuureunan välinen lyhyin etäisyys.

  4. Porausnopeus

    Liian korkean porausnopeuden käyttäminen on yleinen virhe. Mitä kovempaa materiaalia porataan, sitä matalampaa porausnopeutta on käytettävä. Jos esimerkiksi poraat 8 mm:n reiän messinkiin, poraa on säädettävä niin, että sen nopeus on 2500 r.p.m. Ruostumaton teräs on paljon kovempaa, joten sille sopiva porausnopeus on 800 r.p.m. Pitkät lastut ovat merkki siitä, että käytettävä porausnopeus on sopiva.

  5. Ohuen metallilevyn poraaminen

    Jos haluat porata ohutta metallilevyä, älä koskaan pidä siitä kiinni käsin. Kun poranterä leikkaa metallin läpi ja tulee ulos toiselta puolelta, vaarana on, että metallilevy jää yhtäkkiä kiinni poranterään ja putoaa pois kädestä. Siksi metallilevy kannattaa kiinnittää tukevasti kahden puupalan väliin. Näin vaarallisen putoamisen riski on pienempi. Tällä tavalla myös vähennetään purseita, jolloin työkohteen viimeistely helpottuu.

  6. Poranterän öljyäminen

    Kun poraat rautaa tai terästä, käytä mahdollisimman vähän voimaa. Anna poran hoitaa työ! Voit käyttää poraöljyä poranterän rasvaukseen ja jäähdyttämiseen. Kun olet porannut melkein metallin läpi, älä anna poran läpäistä materiaalia liian nopeasti. Näin voidaan minimoida purseita kohdassa, jossa poranterä tulee ulos metallista.

  7. Metalliputkien poraaminen

    Kun poraat metalliputkea, varmista, että työkohde on kiinnitetty tukevasti. Poratuen ja ruuvipenkin käyttö on suositeltavaa. Poran paineesta johtuva putken vääntyminen voidaan estää asettamalla putken sisään samankokoinen ja -muotoinen puupala. Anna poran tehdä työ, äläkä käytä liikaa voimaa.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Metallin poraaminen

4.4
4.4 of 5

4087 äänten määrä

  • 5
    2894
  • 4
    700
  • 3
    117
  • 2
    80
  • 1
    296