Skip to content

Näin valitset oikean ruohonleikkurin

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Paras ruohonleikkuri pienelle nurmikolle

    Käsikäyttöinen työnnettävä ruohonleikkuri tai telaleikkuri saa voiman sähkön sijaan sinun työntövoimastasi. Sen terät on kiinnitetty sylinteriin, joka pyörii, kun leikkuria työnnetään. Tämä takaa tarkan ja tasaisen leikkaustuloksen. Pienen kokonsa ansiosta telaleikkuria on helppo ohjailla nurmikolla olevien kohteiden ohi ja ympäri. Käsikäyttöinen telaleikkuri ei tarvitse juuri lainkaan säilytystilaa käytön jälkeen.

  2. Paras ruohonleikkuri pienehköille ja keskikokoisille nurmikoille

    Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri saa voimansa virtalähteestä, joten työ sujuu kuin tanssi. Sähkökäyttöisiä ruohonleikkureita on yleensä helppo ohjata nurmikolla olevien kohteiden ohi ja ympäri. Useimmissa sähkökäyttöisissä ruohonleikkureissa on kätevä säiliö tai pussi, johon leikkuujäte kerääntyy. Ne ovat hiljaisia, ja niistä on saatavilla energiatehokkaita malleja. Muista, että useimmissa ruohonleikkureissa on EU:n lainsäädännön vuoksi lyhyt virtajohto, joten tarvitset jatkojohdon.

    Markkinoilla on saatavilla tällä hetkellä myös johdottomia ruohonleikkureita ja robottileikkureita. Nämä maksavat yleensä melko paljon enemmän.

  3. Paras ruohonleikkuri keskikokoisille ja erittäin isoille nurmikoille

    Isojen nurmikoiden leikkaamiseen käytetään yleensä bensiinikäyttöisiä ruohonleikkureita. Ne ovat myös erittäin käytännöllisiä, jos pistorasiat ovat kaukana. Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat tehokkaampia, painavampia sekä melko paljon suurempia kuin sähkökäyttöiset leikkurit. Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat päästöjensä vuoksi myös ympäristölle haitallisempia. Jos nurmikkosi on todella iso, voit harkita myös ajettavaa bensiinikäyttöistä ruohonleikkuria, joita suositellaan yleensä yli 500 neliömetrin nurmialueiden leikkuuseen.

  4. Valitse haluamasi leikkuuleveys

    Ruohonleikkureiden leikkuuleveydet vaihtelevat mallin mukaan. Perussääntönä voidaan pitää, että mitä suurempi leikkausleveys, sitä nopeammin työ etenee. Leikkuuleveyden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota nurmikon kokoon. 

    Pienet ja keskikokoiset nurmikot
    Tämänkokoisille nurmikoille riittää ruohonleikkuri, jossa on 29–33 cm leikkuuleveys. Nämä ovat yleensä kevyitä ja pienikokoisia ruohonleikkureita, joita on helppo käsitellä ja säilyttää.

    Keskikokoiset ja isot nurmikot
    Näille riittää 38 cm leikkuuleveys.

    Isot ja erittäin isot nurmikot
    Näitä varten kannattaa hankkia ruohonleikkuri, jonka leikkuuleveys on vähintään 38 cm.

    Jos pihallasi on iso nurmikko, jossa on paljon puita tai pensaita, pienemmällä leikkuuleveydellä varustettu ruohonleikkuri voi olla järkevä valinta.

  5. Säädettävä leikkuukorkeus

    Leikkuukorkeutta voidaan säätää useimmissa ruohonleikkureissa. Leikkuukorkeutta säätämällä joko lyhennetään tai pidennetään terien ja maan välistä etäisyyttä, jotta ruoho leikkautuu juuri oikeaan korkeuteen. Joissakin leikkureissa leikkuukorkeus voidaan määrittää juuri haluttuun korkeuteen, ja muissa leikkureissa voit valita jonkun käytettävissä olevista leikkuukorkeuksista.

  6. Teho

    Ruohonleikkurin teho ja nopeus ilmoitetaan yleensä watteina ja kierroksina minuutissa. Perussääntönä voidaan pitää, että mitä pienempi nurmikko, sitä vähemmän tehoa ruohonleikkurilta vaaditaan. Sähkökäyttöisiä ruohonleikkureita on saatavana 500 watin versioina mutta markkinoilla on myös 1300 watin malleja. Bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat yleensä sähkökäyttöisiä ruohonleikkureita tehokkaampia, joten ne sopivat suurten nurmikoiden leikkaamiseen.

  7. Leikkuujätteen kerääminen

    Joissakin ruohonleikkureissa leikkuujäte jää nurmikolle. Se täytyy haravoida pois, mihin voi kulua paljon aikaa etenkin, jos sinulla on iso nurmikko. Tämän vuoksi monissa ruohonleikkureissa on kätevä kokoojasäiliö leikkuujätteen keräämistä varten. Se säästää paljon aikaa ja vaivaa.

  8. Biosilppuavat ruohonleikkurit

    Biosilppuavat ruohonleikkurit tarjoavat erilaisen vaihtoehdon. Tämän tyyppinen ruohonleikkuri hienontaa leikkuujätteen ja levittää sen tasaisesti nurmikon ravinteeksi. Tämä estää maaperän kuivumista ja sienikasvun kehittymistä. Leikkuujätteestä muodostuu lannoitetta, josta nurmikko saa tärkeitä luonnon omia ravinteita.

  9. Viimeistelyleikkuri

    Viimeistelyleikkuri eli trimmeri on kätevä laite, jos sinun täytyy siistiä seinien, aitojen ja kukkapenkkien vieressä olevia alueita – tai nurmialueen reunoja. Eli periaatteessa kaikki sellaiset paikat, joihin tavallisella ruohonleikkurilla ei pääse. Viimeistelyleikkuri sopii erinomaisesti myös pienten ja epätasaisten nurmialueiden leikkaamiseen.

    Virrankulutukseltaan pienet viimeistelyleikkurit soveltuvat nurmialueiden reunojen siistimiseen, ja tehokkaammilla trimmereillä voidaan leikata rikkakasveja ja paksua pitkäksi kasvanutta ruohoa. Viimeistelyleikkureissa on joko muovinen terä tai nailonsiima. Nailonsiiman merkittävä etu on se, että jos se rikkoutuu, menetät vain pienen palan siimaa. Siimaa voidaan pidentää tämän jälkeen joko automaattisesti tai käsin.

    Viimeistelyleikkuria käytettäessä täytyy käyttää aina suojalaseja, pitkälahkeisia housuja ja umpinaisia kenkiä.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Näin valitset oikean ruohonleikkurin

3.6
3.6 of 5

145 äänten määrä

  • 5
    63
  • 4
    32
  • 3
    13
  • 2
    5
  • 1
    32