Nurmikon hoito keväällä

72% of 100%
Kun sää lämpenee ja luonto alkaa herätä henkiin talven jälkeen, on taas aika panostaa nurmikon hoitoon. Hyvä hoito varmistaa, että nurmikkosi näyttää upealta ja elinvoimaiselta koko kesän.
 1. Poista nurmikolta kaikki lehdet ja muut roskat

  Aloita poistamalla kaikki lehdet ja muut roskat, kuten risut, nurmikoltasi. Tämä onnistuu nopeimmin lehtipuhaltimella/-imurilla. Lehtipuhaltimella/-imurilla voi imeä ja silputa (pudonneiden lehtien lisäksi) myös pieniä leikkausjätteitä. Jätteet kerääntyvät pussiin, josta ne on helppo heittää pois.

 2. Ruohonleikkuu

  Voit aloittaa viikoittaisen ruohonleikkuun heti, kun nurmikko on alkanut kasvaa. Kun leikkaat nurmikon säännöllisesti, se saa enemmän happea. Tämä estää myös sammaleen muodostumista. Muista leikata nurmikko, kun ruoho on kuivaa. Märät ruohot tarttuvat toisiinsa ja voivat tukkia ruohonleikkurisi.

  Valitse nurmikon käyttötarkoituksen ja ulkolämpötilan mukaan mihin korkeuteen haluat leikata nurmikkosi, ja aseta sitten ruohonleikkurisi tälle korkeudelle. Jos kyseessä on koristenurmikko tai nurmikko, joka on varjossa suurimman osan päivästä, aseta leikkauskorkeudeksi 2–3 cm. Jos nurmikko on enemmän leikkivien lasten ja eläinten käytössä, voit asettaa leikkauskorkeudeksi 4–5 cm. Jos ulkolämpötila on yli 25 °C, jätä nurmikko hieman normaalia pidemmäksi. Nurmikko ja jopa sen juuret voivat vaurioitua, jos leikkaat nurmikon liian lyhyeksi kuumalla säällä.

 3. Poista sammal

  Nurmikko kannattaa ilmata keväällä uudelleen, jos siihen on muodostunut talven aikana sammalta. Käytä tarkoitukseen suunniteltua ilmaajaa tai sammalharavaa, joka irrottaa sammaleen maaperästä ja ilmaa samalla nurmikkosi. Voit käyttää ilmaajaa tai sammalharavaa heti kun nurmikko alkaa kasvaa eli mahdollisesti jo huhtikuun alussa. Sen jälkeen vain keräät sammaleen pois ja hävität sen.

 4. Siementen kylväminen

  Siementen kylväminen on erittäin tärkeä toimenpide, koska se auttaa nurmikkoa palautumaan talven rasituksesta ja varmistaa että saat nauttia kauniista ja elinvoimaisesta nurmikosta koko kesän. Ruoho itää parhaiten, kun lämpötila on noussut hieman eli huhti-/toukokuu on hyvä kylvöajankohta. Kun nurmikko on tuuhea, sammal ei pääse kasvamaan ruohojen väliin.

  Huolehdi, että nurmikko pysyy kosteana kunnes siemenet ovat itäneet. Vältä nurmikolla ja etenkin kylvetyillä alueilla kävelemistä, koska juuri itäneet ruohonkorret ovat erittäin hauraita ja voivat vaurioitua pysyvästi. Muista, että nurmikonsiemenet ovat lintujen herkkuruokaa. Joistakin puutarhamyymälöistä saa erikoissiemeniä, joista linnut eivät tykkää, mutta voit karkottaa linnut pois myös pystyttämällä nurmikolle muutamia keppejä ja laittamalla niiden päähän alumiinifolion palasia.

 5. Lannoittaminen

  Jokainen nurmikko tarvitsee ravinteita. Nurmikko kannattaa lannoittaa keväällä ja uudelleen kesällä. Tämä suojaa nurmikkoa tehokkaasti taudeilta, edesauttaa nurmikon palautumista ja estää sammaleen muodostumista.

  Nurmikoille on saatavilla useita erilaisia lannoitteita. Ne voidaan jakaa kahteen pääryhmään: orgaanisiin ja keinotekoisiin lannoitteisiin. Keinotekoiset lannoitteet ovat orgaanisia lannoitteita edullisempia ja sisältävät kaikkia nurmikon tarvitsemia mineraaleja. Orgaaniset lannoitteet sisältävät vain luonnollisia ravinteita ja vaikuttavat keinotekoisia lannoitteita pidempään. Muista, että useimmat lannoitteet sisältävät lapsille ja eläimille haitallisia aineita. Lapset ja lemmikit kannattaa pitää tästä syystä pois nurmikolta muutaman päivän ajan lannoituksen jälkeen, jotta lannoite ehtii tunkeutua maaperään. Noudata aina tuotepakkauksessa olevia ohjeita.

 6. Reunojen viimeistely

  Kun viimeistelet nurmikkosi keväällä leikkaamalla talven aikana pitkäksi kasvaneet reunat, nurmikkosi näyttää tyylikkäältä ja siistiltä. Toimi seuraavasti:

  Vaihe 1: Vedä naru nurmialueen reunoja myöten
  Jos haluat tehdä suoran rajauksen, seuraa asettamaasi narua tarkasti. Aseta nurmialueen päätyihin kaksi keppiä, ja aseta sitten tarvittaessa lisää keppejä niiden välille. Vedä sen jälkeen naru kepistä toiseen niin, että naru kulkee nurmikon reunaa pitkin. Pingota naru niin tiukalle, ettei se pääse liikkumaan.

  Vaihe 2: Leikkaa reunaa pitkin
  Nyt voi rajata reunuksen siihen tarkoitetulla puutarhaleikkurilla. Aseta puutarhaleikkuri narun sisäpuolta vasten. Varmista, että leikkuri on maata kohti kallistettuna, jotta nurmikon reuna säilyy vahvana eikä lähde murenemaan. Liikuta puutarhaleikkuria narua pitkin, tehden samalla leikkausliikettä.

  Vaihe 3: Haravoi rajaamisesta tulleet jätteet
  Kerää reunuksista leikkaamasi jätteet yhteen haravalla.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Nurmikon hoito keväällä

3.6
3.6 of 5

51 yhteensä

 • 5
  28
 • 4
  3
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  13