Skip to content

Valmistele pihasi talven tuloa varten

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Miksi piha täytyy valmistella talvea varten?

    Tiesitkö, että kun teet oikeita asioita pihallasi syksyllä, varmistat että pihasi on siisti ja puhdas seuraavana keväänä? Tee valmistelutoimenpiteet ennen talven tuloa. Pääset keväällä huomattavasti helpommalla, ja pihasi kasvit kasvavat ja kukkivat kauniisti. Oikeiden valmistelujen avulla pystyt myös minimoimaan ja joissakin tapauksissa jopa eliminoimaan kokonaan talvipakkasten aiheuttamat vauriot.

  2. Milloin piha kannattaa valmistella talvea varten?

    Kaikkia pihan valmistelutöitä ei tarvitse tehdä yhtenä viikonloppuna. Jos suunnittelet toimenpiteet järkevästi, voit jakaa työt useiden viikkojen ajalle. Piha täytyy valmistella talvea varten ennen pakkasten tuloa. Routa ei aiheuta isoja vaurioita mutta pihalla ei kannata työskennellä silloin, kun päivälämpötilat laskevat pakkasen puolelle.

    Lokakuu on parasta aikaa pihan talvivalmisteluja varten. Muista kuitenkin tarkkailla lämpömittaria.

  3. Lehdet

    Poista kaikki lehdet säännöllisesti nurmikolta. Näin nurmikko pysyy vihreänä ja saa ilmaa, mikä estää sammaleen kasvua. Tämä onnistuu nopeimmin lehtipuhaltimella/-imurilla. Sillä on kätevä puhaltaa lehdet ja oksat pois nurmikolta. Tietyillä lehtipuhaltimilla voi myös imeä ja silputa lehtiä ja oksia. Imurin säiliöön kerääntyneet lehdet ja roskat on helppo hävittää.

    Kukkapenkeissä ja pensasaitojen alla olevia lehtiä ei tarvitse kerätä pois ennen talvea. Ne muodostavat niihin kasvien juuria suojaavan kerroksen. Tarkista kuitenkin, ettei lehdissä näy merkkejä sieni- tai bakteeritartunnasta. Jos havaitset merkkejä edellä mainituista, poista lehdet välittömästi homeen ja tautien leviämisen estämiseksi.

  4. Nurmikko

    Nurmikkoa voi leikata niin pitkälle syksyyn, kunnes sen kasvu pysähtyy. Vuoden viimeinen leikkaus ajoittuu yleensä lokakuun lopulle. Nurmikko kannattaa leikata noin 4 cm:n korkeuteen.

    Nurmikolla olevan sammaleen voi poistaa helposti joko tarkoitukseen suunnitellulla ilmaajalla tai sammalharavalla. Sen jälkeen vain keräät sammaleen pois ja hävität sen. Sammaleen muodostumista voi hillitä levittämällä nurmikolle kalkkia, mikä nostaa maaperän pH-arvoa. Tarkista kalkin tarve kuitenkin ensin testaamalla maaperän pH-arvo. Nurmikon voi lannoittaa viimeisen kerran ennen talven tuloa noin 6 viikon kuluttua sen kalkitsemisesta. Tämä suojaa nurmikkoa tehokkaasti taudeilta, edesauttaa nurmikon palautumista ja pitää nurmikon vihreänä ja elinvoimaisena. Tuuhea nurmikko vähentää myös sammaleen muodostumisen riskiä. Kalkkia voi levittää tarvittaessa myös talvella. Kalkkia voi siis levittää vaikka maa olisi lumen peitossa. Kalkki imeytyy maahan, kun lumi sulaa.

  5. Askelvinkki

    Vinkki: Vältä nurmikolla kävelemistä talvisaikaan, etenkin silloin kun ulkona on pakkasta. Jos nurmikolla kävellään pakkasella, nurmikkoon voi tulla vaurioita, joista aiheutuu ikävän näköisiä kohtia.

  6. Kasvit ja pakkanen

    Kiinnitä erityistä huomioita kasveihin, kun valmistelet pihaasi talven tuloa varten. Tietyt kasvit ovat erittäin herkkiä pakkaselle, kun taas toiset pysyvät vihreinä läpi vuoden.

    Pakkaselle herkät kasvit
    Pakkaselle herkät kasvit kuolevat, jos kostea maaperä jäätyy. Varmista tämän vuoksi, että nämä kasvit on istutettu huokoiseen multaan tai maahan. Jos mahdollista, istuta ne ruukkuihin, jotta voit siirtää ne helposti sisälle, esimerkiksi vajaan, kun lämpötila laskee alle nollan.

    Ruukkukasvit
    Ruukkukasvit ovat maahan istutettavia kasveja alttiimpia pakkasen aiheuttamille vaurioille. Niiden juuret jäätyvät helposti, koska ruukkujen seinät ovat niin kylmät. Voit suojata ruukkukasvit kietomalla niiden ruukut kuplamuoviin. Muista tehdä ruukun alaosan kohdalle reikä kuplamuoviin, jotta sadevesi pääsee valumaan pois. Ruukkukasvit kannattaa siirtää sisälle – esimerkiksi vajaan tai autotalliin – jos pakkanen kestää pitkään tai kiristyy kovaksi.

    Ikivihreät kasvit
    Koko vuoden vihreinä pysyviä kasveja ei tarvitse yleensä suojata. Ne on kuitenkin hyvä suojata pakkaselta silloin, jos lämpötila pysyy pakkasen puolella myös päiväsaikaan. Voit kietoa ne puutarhakankaan sisään – mutta vanhat viltit, pyyhkeet tai juuttikangassäkit toimivat yhtä hyvin. Muista käyttää kevyitä materiaaleja. Näin kasvi pystyy hengittämään, siihen ei muodostu hometta eikä se pääse lahoamaan. Voit poistaa suojat pois heti kun pakkaset päättyvät.

    Kylmänkestävät kasvit
    Kylmänkestävät kasvit osaavat suojata itsensä talven säiltä. Osa niistä tekee sen pudottamalla lehtensä, ja osa antaa kaikkien maanpäällisten osien kuolla. Kasvien juuret ovat suojassa maaperän sisällä. Huomaa, että myös ruukkuihin istutetut kylmänkestävät kasvit saattavat kärsiä pakkasvaurioita, joten ne täytyy suojata talvella.

  7. Kasvien leikkaaminen talvea varten

    Tietyt kasvit ja puut täytyy leikata talvea varten. Perussääntönä voidaan pitää, että viiniköynnökset, vaahtera, koivu, valkopyökki, laventeli ja vanhoista versoista kukkiva hortensia voidaan leikata ennen talvea. Muita hedelmäpuita, havupuita, ruusuja ja köynnöksiä ei kuitenkaan pidä leikata ennen talvea. Varmista aina, mitkä kasvit ja puut voidaan ja mitä ei saa leikata tähän aikaan.

  8. Mukulakasvien istuttaminen

    Voit istuttaa pihallesi mukulakasveja ennen talven tuloa, jos haluat varmistaa, että pihallasi on kauniita ja värikkäitä kukkia heti keväällä. Narsissit, tulppaanit, helmililjat, lumikellot ja krookukset ovat suositeltavia tämän kasvilajin edustajia. Ne takaavat, että pihallasi on väriä heti kevään alusta lähtien.

    Möyhennä maata ensin istutuslapiolla. Tee maahan sen jälkeen reikä joka on yhtä leveä kuin istutettavan mukulan mutta kaksi kertaa niin syvä. Laita reikään yksi tai useampi mukula ja peitä reikä mullalla. Kastele maaperä istuttamisen jälkeen, jotta mukulat lähtevät kasvamaan.

  9. Piha-altaat

    Piha-altaat edellyttävät erityistä huomiota ennen talvea ja talven aikana. Tärkein asia on estää allasta jäätymästä. Jos allas ei ole kovin syvä ja pysyy jäätyneenä pitkän aikaa, altaassa olevat kalat voivat jäädä loukkuun jään sisään. Jos altaan pinta on jäässä, siitä vapautuvat luonnonkaasut eivät pääse jään läpi.

    Jos allas on tehty betonista tai tiilistä, kuten monet korotetut altaat ovat, jää saattaa rikkoa altaan rakenteita. Näissä tapauksissa vesi kannatta pumpata altaasta pois esimerkiksi uppopumpulla. Varmista, että pumppu sopii likaiselle vedelle ja jätä altaaseen vähintään 50 cm vettä, jos altaassa on jotain kasveja tai eläimiä

  10. Ulkona olevat hanat ja kasteluletkut

    Katkaise ulkohanojen ja niille johtavien vesiputkien vedentulo talven ajaksi, etteivät ne jäädy ja mene rikki. Kierrä sen jälkeen ulkohana auki, jotta putkissa oleva vesi valuu pois. Muista tarkistaa myös vajoissa ja ulkovessoissa olevat hanat, koska nekin voivat jäätyy talvella.

    Tarkista myös kasteluletkut. Kasteluletkuun jäänyt vesi laajenee jäätyessään ja voi rikkoa letkun. Muista valuttaa letkut aina tyhjäksi ennen kuin siirrät ne niiden talvisäilytyspaikkaan.

  11. Keraamiset astiat

    Keraamiset astiat eivät pidä pakkasesta ja voivat rikkoutuvat helposti. Siirrä kukkaruukut, vaasit, tuhkakupit ja muut keraamiset astiat sisätiloihin. Näin niihin ei jää vettä eivätkä ne rikkoudu pakkasella.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Valmistele pihasi talven tuloa varten

4.3
4.3 of 5

38 äänten määrä

  • 5
    27
  • 4
    5
  • 3
    1
  • 2
    1
  • 1
    4