Polttopuukatoksen rakentaminen

74% of 100%

Jos talossasi on takka tai leivinuuni, tarvitset myös polttopuita. Polttopuun on oltava kuivaa ennen kuin sitä voidaan polttaa, ja polttopuut kuivuvat parhaiten ulkoilmassa. Puut on kuitenkin suojattava sateelta ja pidettävä kuivana, joten puita varten on syytä rakentaa katos.

Huomioitavat seikat

Polttopuukatoksen paras rakennusmateriaali on CE-hyväksytty, kyllästetty mänty tai lehtikuusi. Puuta ei tarvitse käsitellä ympäristöystävällisen kyllästyksen ansiosta. Ainoat lahoamiselta suojattavat kohteet ovat maahan upotettavat puutolpat. Tolppien ja poikittaispalkkien koko on 9 x 9 cm.

 

Mittaa tolppien sijoituspaikat ja päätä, miten leveän ja korkean katoksen haluat rakentaa. Hyvät yleismitat ovat 1,85 m korkea, 60 cm syvä ja 2 m leveä. Muista tolppia ostaessasi (tai oikeaan mittaan sahatessasi), että ne on myös upotettava maahan vähintään 30 cm:n syvyyteen.

 1. Tukitolpat

  Aloita kahdella etutolpalla ja kahdella takatolpalla, ja sahaa tolpat katon kaltevuuden mukaan (25 mm korkeusero kunkin tolpan päädyn etureunan ja takareunan välillä).

 2. Kattotuet

  Sahaa kahden kattotuen päädyt kulmaan – korkeusero tässäkin 25 mm. Varmista, että molemmat puolet ovat yhdensuuntaiset. Kattotukien tulisi työntyä esiin 30 cm etupuolella sadesuojaksi.

 3. Kiinnitä vasen seinä

  Aseta etu- ja takatolpat tasaiselle pinnalle rinnakkain halutulle etäisyydelle toisistaan siten, että sahatut päädyt ovat samoin päin. Kiinnitä tolppien päädyt kattotukiin siten, että ne työntyvät etupuolelta esiin 30 cm. Esiporaa reiät ohuella puuporanterällä, jotta puu ei halkea. Aseta yksi ruuvi kuhunkin liitokseen, mutta älä kiristä vielä. Yhdistä tolpat puolivälistä toisiinsa lankulla tai rimalla, mutta älä kiristä näitäkään ruuveja vielä. Tarkista suorakulmalla, että tämä lankku on suorassa kulmassa tolppiin nähden ja kiristä sitten kaikki ruuvit.

 4. Kiinnitä oikea seinä

  Kiinnitä oikea seinä samalla periaatteella (muista, että tämä on vasemman seinän peilikuva). Kiinnitä lankku tai rima puoliväliin korkeussuunnassa alla olevan kuvan mukaisesti.

 5. Kiinnitä yläpoikkipuut etu- ja takapuolelle

  Nosta molemmat seinät pystyyn ja ruuvaa takaseinän poikkipuu tolppiin samalle korkeudelle kuin kattotuet. Muista esiporata tukitolpat. Ruuvaa sitten etupuolen poikkipuu molempiin seiniin samalla periaatteella.

 6. Kiinnitä keskimmäiset poikkipuut

  Nyt voit kiinnittää keskimmäiset poikkipuut puoliväliin korkeussuunnassa. Aloita ruuvaamalla takaseinän poikkipuu takatolppiin samalle korkeudelle kuin tolppien väliset lankut tai rimat. Kiinnitä sitten etupuolen poikkipuu etutolppiin.

 7. Kiinnitä kattopaneeli

  Voit tehdä kattopaneelin 18 mm:n paksuisesta vedenkestävästä vanerista. Muista, että katon on ulotuttava 30 cm molempien sivuseinien ja etuseinän yli. Aseta kattopaneeli rungon päälle, kohdista takareuna rungon takaseinään ja siirrä kattoa siten, että se työntyy molempien seinien yli saman verran. Ruuvaa sitten kattopaneeli kiinni runkoon.

 8. Peitä katto

  Voit käyttää katteena peltikatetta ja peltikattoruuveja tai huopaa ja huopanauloja.

 9. Vuoraa seinät

  Voit peittää sivuseinät lautavuorauksella, tai jos haluat puiden tuulettuvan tehokkaasti, voit käyttää vaakalaudoitusta tai -rimoitusta riittävin välein. Nyt voit kiinnittää keskihyllyn paikalleen. Voit tehdä hyllyn vedenkestävästä vanerista tai samasta puusta, jota käytit sivuseinien vuoraukseen.

 10. Puutolppien käsittely

  Käsittele tukitolppien alaosat sopivalla lahoamisenestoaineella.
  Aseta rakennus seinää vasten ja upota tukitolpat maahan vähintään 30 cm:n syvyydelle. Kiinnitä tolpat seiniin käyttämällä 8 mm ruuveja ja kiinnitystulppia.

 11. Katon viimeistely

  Tiivistä lopuksi seinän ja katon välinen aukko tiivistysmassalla, jotta vesi ei pääse sisälle.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Polttopuukatoksen rakentaminen

3.7
3.7 of 5

862 yhteensä

 • 5
  379
 • 4
  176
 • 3
  114
 • 2
  78
 • 1
  114