Skip to content

Poraustyökalut

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Oikea pora oikeaan työtehtävään

    Nerokkaan muotoilun ja vaihtelevan nopeuden ansiosta uudenaikaiset porat sopivat moniin työtehtäviin. Voit suorittaa lähes kaikki poraukset erikoisporanterillä ja lisävarusteilla. Valitse työtehtävään sopiva pora: helppo tai vaativa poraus, metallin, puun tai tiilen poraus.

  2. Käsipora

    Kaikkein yksinkertaisin pora on tavallinen käsipora. Se sopii hyvin ruuvien tarvitsemien reikien esiporaukseen. Käännä poraa aluksi vasemmalle ja oikealle, kunnes terä asettuu puuhun. Käännä poraa sen jälkeen oikealle (myötäpäivään), kunnes saavutat halutun syvyyden.

  3. Käsikäyttöinen pora ja kaira

    Nämä porat eivät ole yhtä nopeita kuin sähköporakoneet, mutta ne ovat huomattavasti kevyempiä ja hiljaisempia. Voit käyttää käsikäyttöistä poraa tai kairaa tehdäksesi reikiä, jotka eivät ole kovin syviä. Näillä voit porata puuta ja muita pehmeitä materiaaleja. Näiden porien etuna on, että voit työskennellä hyvin tarkasti käyttämällä poranteriä, jotka on valmistettu näitä työkaluja varten.

  4. Tavallinen sähköporakone

    Naulan vasarointi seinään riittää usein kiinnitystöihin. Mutta jos haluat kiinnittää painavia esineitä, tarvitset ruuveja ja porakonetta. Tavallisia sähköporakoneita on saatavilla akkukäyttöisinä tai sähköverkkoon kytkettävinä. Akkukäyttöisen/langattoman porakoneen etu on se, että sinun ei tarvitse olla pistorasian lähellä tai käyttää jatkojohtoa. Toisaalta taas sähköverkkoon kytkettäviä johdolla varustettuja porakoneita ei tarvitse ladata, ja ne ovat usein tehokkaampia.

  5. Iskuporakoneet

    Iskuporakone on paras vaihtoehto yleiseen käyttöön kodin sisäpuolella ja sen lähiympäristössä. Näissä porakoneissa on iskumekanismi, joka tekee tiilen porauksen huomattavasti helpommaksi. Niissä on usein myös kytkin, jolla iskumekanismin voi kytkeä pois päältä. Tällainen porakone ei kuitenkaan sovi kovin hyvin betonin poraukseen, vaan silloin tarvitset poravasaraa.

  6. Monitoimipora

    Monitoimiporassa on tavallisen porausasennon lisäksi myös iskuasetus betonin porausta varten (kun reiän syvyys on enintään 10 mm). Tämän vuoksi se on todellinen monitoimityökalu.

  7. Poravasara

    Poravasara on tarkoitettu vaativaan betonin poraukseen. Tämä porakone on hieman painavampi kuin tavallinen porakone tai iskuporakone. Siksi sitä ei ole kovinkaan kätevä käyttää. Poravasaran etuna on myös se, että sillä voidaan käyttää kivitalttaa, jolla kaiverretaan pois sementti, kivi ja laatat.

  8. Penkkiporakone

    Tämä vapaasti seisova pystysuora porakone asennetaan pylvääseen tai tukeen, joka ohjaa porakoneen kärkeä. Pylväs asennetaan alustaan, joka kiinnitetään höyläpenkkiin tai lattiaan. Tällä porakoneella voidaan porata täydellisen suoria reikiä irrallisiin työkohteisiin. Penkkiporakoneen nopeutta voidaan yleensä säädellä V-hihnan avulla, joka voidaan asettaa hihnapyöriin. Näiden läpimitta vaihtelee.

  9. Suuri tai pieni

    Porakoneen tehokkuus riippuu moottorin tehosta. Mitä suurempi teho, sitä suurempi on porakoneen läpimitta, ja sitä kovempaa materiaalia voidaan porata. Moottorin voimaa voidaan käyttää myös sekoittimen käyttöön, kun halutaan sekoittaa maalia, liimaa, kipsiseoksia jne.

  10. Lävistin tai naskali

    Kun aloitat reiän porauksen, porakoneen on pysyttävä paikoillaan. Porakone saattaa helposti liukua pois paikoiltaan, kun yrität porata sileää pintaa, kuten keramiikkaa tai laattoja. Tämä voidaan ehkäistä tekemällä pieni syvennys laattaan tai muuhun pintaan, jotta porakone pysyisi paikoillaan. Puuhun tai muuhun pehmeään materiaaliin tämä voidaan tehdä helposti naskalilla. Tiileen tai metalliin on parasta käyttää lävistintä.

  11. Poraussyvyys ja -nopeus

    Voit asettaa poraussyvyyden etukäteen poraussyvyyden rajoittimella, joka on usein asennettu porakoneisiin vakiona. Näin estetään se, että porataan vahingossa seinän tai työkohteen läpi. Voit myös asettaa välikerenkaan porakoneeseen ja kiinnittää sen valitsemaasi syvyyteen. Tähän voidaan käyttää myös värillistä teipin palaa, joka kiinnitetään poraan.
    Porausnopeus (r.p.m.) tulee säätää materiaalin kovuuden mukaan. Valitse korkea nopeus, kun poraat pehmeää materiaalia, kuten esimerkiksi puuta, muovia ja alumiinia. Matala nopeus valitaan, kun porataan kovaa materiaalia, kuten esimerkiksi terästä, tiiltä tai betonia. Mitä ohuempi pora, sitä korkeampaa nopeutta voidaan käyttää. Jos käytät poravasaraa tiilen tai betonin poraukseen, nopeus ei ole kovin tärkeää, koska silloin suoritat kaiverrusta. HUOM. Jos porausnopeus on puuta porattaessa liian korkea, vaarana on puun palaminen.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Poraustyökalut

3.8
3.8 of 5

121 äänten määrä

  • 5
    68
  • 4
    16
  • 3
    9
  • 2
    4
  • 1
    24