Puisen joulukuusen tekeminen

72% of 100%

Uudelleenkäytettävää puista joulukuusta voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Voit tehdä itsellesi joko pöytäkokoisen joulukuusen, litteän koristekuusen tai vaikka täysikokoisen joulukuusen. Tämä joulukuusi tehdään vettä hylkivästä vanerista, joten sitä voi käyttää monilla eri tavoilla ja monissa eri paikoissa. Käytön jälkeen kuusi on helppo purkaa, eikä se vie varastosta paljoa tilaa. Vanerilevyjä on saatavilla erikokoisina ja -paksuisina. Kirkas ja läpinäkyvä lakka antaa joulukuusellesi hienon ja luonnollisen ulkoasun. Voit tietysti käyttää omaan kuuseesi minkä väristä lakkaa tahansa. Vanerin reunat kannattaa käsitellä tiivisteaineella. Näin joulukuusesi kestää paremmin ulkona vallitsevia olosuhteita ja voit käyttää sitä useita vuosia.

 1. Muutamia ideoita puista joulukuusta varten

  Yllä olevassa kuvassa on muutamia erilaisia puisia joulukuusia: pöydälle asetettava malli, jossa on kolmionmuotoiset sivut, litteä levyistä tehty kuusi, jonka voi asettaa seinälle, sekä pyöreistä päällekkäin ja ristiin asetelluista puista tehty joulukuusi. Kuvan toisessa kolmiulotteisessa mallissa käytetään suoria lautoja – ja tästä mallista voi tehdä miten korkean kuusen tahansa käyttämällä joko enemmän tai vähemmän pystyyn aseteltavia lautoja.

 2. Lattialle asetettavan joulukuusen tekeminen

  Lattialle asetettava joulukuusi kannattaa tehdä mitoiltaan melko kapeaksi käyttämällä kapeita lautoja tai puukappaleita. Näin leveys ei kasva liian isoksi ja voit tehdä korkeamman kuusen. Puut asetetaan kolmion muotoon 15° kulmassa. Voit kiinnittää joulukuuseesi kaikenlaisia koristeita, kuten LED-valoja, palloja ja tähtiä – joko kuusen sisä- tai ulkopuolelle.

 3. Joulukuusen muodon valitseminen

  Kuusen materiaalina kannattaa käyttää vettä hylkivää vaneria, riippumatta siitä, teetkö pienen pöydälle asetettavan vai ison lattialle laitettavan joulukuusen. Pienissä puissa kannattaa käyttää 9 mm:n paksuista vaneria ja isot puut kannattaa tehdä 12–18 mm:n paksuisesta vanerista. Oheisessa piirustuksessa näkyy noin 145 cm kokoisen joulukuusen mitat. Kuusen oksien muodon voi luonnollisesti valita aivan itse.

 4. ”Oksien” tekeminen

  Valitse kuinka monta puista profiilia tai ”oksaa” tarvitset joulukuuseesi. Yleensä niitä on 4, 6 tai 8. Jos haluat varmistaa, että oksista tulee samanlaisia, tee ensin pahvista malli. Piirrä sitten oksien muodot mallin ja lyijykynän kanssa, jotta kaikista oksista tulee samanlaiset. Jokaisen oksan ylälaita tulee 15 asteen kulmaan, joten oksien kärjet muodostavat tyylikkään kuvion.

 5. Puun halkeamisen estäminen

  Poraa reiät oksien alalaitaan 8 mm:n puuterällä. Tämä estää puun halkeamisen ja helpottaa myös pistosahan käyttämistä.

 6. Oksien sahaaminen

  Sahaa ensimmäinen profiili tai kuusen oksa pistosahalla. Liikuta sahaa tasaisesti ja hitaasti. Varmista, että terä on terävä ja anna sähkökäyttöisen sahan tehdä kaikki työ ja keskity siihen, että terä kulkee piirtämiäsi viivoja pitkin.

 7. Käytä ensimmäistä oksaa mallina

  Tasoita sahatut reunat hiomapaperilla ja käytä tätä ensimmäistä profiili tai puun oksaa kaikkien muiden oksien mallikappaleena. Piirrä koko seuraavan oksan ääriviivat mallin kanssa lyijykynällä. Leikkaa profiilit tarkasti, ettei vanerilevystä jää turhia hukkapaloja.

 8. Oksien sahaaminen

  Sahaa kaikkien oksien muodot pistosahalla ja sahaa suorat linjat käsisirkkelillä. Hio tikut ja epätasaisuudet hiomapaperilla (P180).

 9. Joulukuusen liitospalojen tekeminen

  Kolmionmuotoisen joulukuusen jalusta eli kuusen leveys lattiatasossa on noin 780 mm. Kuuden profiilin eli oksan alaosat on kiinnitetty toisiinsa liitospalojen avulla. Nämä liitospalat ovat kooltaan noin 40 x 370 mm, ja ne voi tehdä vanerista jääneistä hukkapaloista. Poraa liitospalojen päihin 8 mm:n reiät. Kuusen oksia yhdessä pitävät hamppuköydet pujotetaan näiden reikien läpi.

 10. Joulukuusen kokoaminen

  Jos kuusessasi on kuusi (6) profiilia tai oksaa, aseta ensin kaksi vastakkaista oksaa paikoilleen ja sitten loput neljä oksaa. Kiinnitä kaikki oksat toisiinsa poraamalla kunkin osan yläreunaan 8 mm:n reikä ja sitomalla oksat napakasti yhteen hamppuköydellä.

 11. Liitospalojen kokoaminen

  Joulukuusen kuusi oksaprofiilia on kiinnitetty alareunasta toisiinsa kuuden kuusen keskipisteessä kohtaavan liitospalan avulla. Nämä liitospalat on sidottu yhteen hamppuköydellä niin, että kaikki kuusi oksaa ovat yhtä kaukana toisistaan. Kuusen tekemiseen kannattaa käyttää hamppuköyttä, koska se näyttää hyvältä ja sopii täydellisesti joulukuusesi materiaaliksi valitsemaan puunväriseen vaneriin.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Puisen joulukuusen tekeminen

3.6
3.6 of 5

72 yhteensä

 • 5
  40
 • 4
  3
 • 3
  8
 • 2
  5
 • 1
  16