Skip to content

Puksipuun leikkaaminen

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Milloin puksipuu kannattaa leikata?

    Puksipuu kannattaa leikata kaksi kertaa vuodessa tai jopa hieman useammin. Jos esimerkiksi leikkaat puksipuun kerran vuodessa, se ei ole tarpeeksi vahva kestämään lumen aiheuttamaa kuormaa. Puksipuun voi leikata ensimmäistä kertaa toukokuun lopussa. Varmista, että pisimmät oksat, joissa on vaaleanvihreät lehdet, ovat kasvaneet ainakin 5 cm. Toinen leikkaus voidaan ajoittaa syyskuulle, jotta puksipuu ehtii palautua leikkauksesta ennen talven tuloa. Älä leikkaa puksipuuta kuumana päivänä, koska kasvi menettää vettä oksien päähän jäävistä "leikkaushaavoista", jolloin ulommaiset lehdet muuttuvat ruskeiksi. Jos sää muuttuu puksipuun leikkaamisen jälkeen aurinkoiseksi, kastele puksipuuta usein ja säännöllisesti.

  2. Valmistelu ja välineet

    Tarkista ennen leikkaamisen aloittamista, että työkalut ovat puhtaat ja terävät. Näin lehdet ja oksat vaurioituvat mahdollisimman vähän. Puutarhaleikkurit ovat paras valinta tähän työhön, koska ne on suunniteltu nimenomaan puksipuun leikkaamiseen. Akkupuutarhaleikkuri on myös paljon pensasleikkuria pienempi ja helpommin käsiteltävä, joten pystyt leikkaamaan puksipuusi helpommin oikean muotoiseksi. Käsikäyttöisillä puutarhasaksilla on hyvä tehdä ihan pieniä leikkauksia. Jos leikattavaa on enemmän ja haluat selviytyä helpommalla, akkukäyttöinen puutarhaleikkuri on oikea valinta. Pensasleikkuri on nopeampi ja kätevämpi työkalu ison puksipuuaidan leikkaamiseen.

     Jos aiot katkaista paksumpia oksia ennen aidan leikkaamista, tarvitset puutarha- ja pensasleikkurin lisäksi myös karsintasahan. Sitä on hyvä käyttää sen vuoksi, että leikkurien terät voivat tylsyä, jos niillä leikataan paksuja oksia tai jos ne osuvat hiekkaan.

  3. Puksipuun muotoileminen

    Onko pihallasi puksipuu tai jopa kokonainen puksipuuaita? Päätä haluamasi muoto ennen kuin ryhdyt leikkaamaan. Puksipuu on helppo leikata haluttuun muotoon. Pensasaidan voi muotoilla niin, että sen pystyseinät ovat suorat mutta pensaan yläosan voi muotoilla myös pyöreäksi. Puksipuun voi leikata myös pallon muotoiseksi, kuten monet tekevät, tai vaikka kulmikkaaksi tai vielä mielikuvituksellisempiin muotoihin

  4. Puksipuuaidan leikkaaminen

    Vaihe 1
    Aloita leikkaaminen aidan etu- ja takapuolelta. Muista jättää aidan yläosa hieman kapeammaksi, jotta koko aita saa auringonvaloa. Jos alaosa on yhtä leveä – tai leveämpi – kuin yläosa, se muuttuu väriltään ruskeaksi. 

    Vaihe 2
    Kun aidan sivut on leikattu, voit ryhtyä leikkaamaan aidan yläreunaa. Määritä aidan haluamasi korkeus ensin virittämällä naru kahden kepin välille. Sen jälkeen voit leikata aidan narua pitkin joko pensas- tai puutarhaleikkurilla, jolloin yläosasta tulee varmasti suora.

    Jos haluat madaltaa aidan korkeutta merkittävästi, saatat joutua leikkaamaan paksumpia oksia erikseen. Leikkaa paksut oksat tällöin oksasahalla, jotta pensas- tai puutarhaleikkurin terät pysyvät terävinä.

    Vaihe 3
    Haravoi leikatut oksat ja lehdet kokoon ja vie ne puutarhajätteen keräysastiaan tai kompostiin.

    Vaihe 4
    Kun aita on leikattu, lannoita se hyvin, jotta se kasvaisi mahdollisimman hyvin. Lehmänlannasta tai kanankakasta tehdyt pelletit sopivat erinomaisesti puksipuulle. Älä pihistele lannoitteen kanssa – puksipuu tarvitsee paljon ravinteita.

  5. Puksipuun leikkaaminen palloksi

    Jos haluat muotoilla puksipuun tyylikkääksi palloksi, se onnistuu parhaiten puutarhaleikkurilla. Akkupuutarhaleikkureilla leikkaaminen käy todella kätevästi.

    Vaihe 1
    Aloita leikkaaminen pallon yläosasta. Näin pystyt määrittämään pallon korkeuden.

    Vaihe 2
    Seiso pallon yläpuolella ja pidä leikkuria ylösalaisin. Tämä helpottaa kaarevien muotojen leikkaamista.

    Vaihe 3
    Tarkkaile puun muotoa koko ajan. Kierrä palloa ympäri kun leikkaat puuta, niin saat paremman käsityksen sen muodosta ja osaat leikata puuta juuri oikeista kohdista.

    Vaihe 4
    Tarkastele puksipuuta aika ajoin hieman etempää ja kierrä sen ympäri pysytellen samalla hieman kauempana. Tarkista, että mittasuhteet ovat oikein ja tee tarvittavia viimeistelyleikkauksia.

    Vaihe 5
    Haravoi leikatut oksat ja lehdet kokoon ja vie ne puutarhajätteen keräysastiaan tai kompostiin.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Puksipuun leikkaaminen

3.9
3.9 of 5

458 äänten määrä

  • 5
    240
  • 4
    92
  • 3
    25
  • 2
    15
  • 1
    86