Skip to content

Puun ja muovin poraaminen

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Puupora

    Tavallisella puuporalla tehdään reikiä, joiden maksimiläpimitta on 10 mm kaikkien puutyyppien kohdalla. Puuporien etuna on terävä keskikärki. Tämän ansiosta sähköporakonetta on helppo pitää täsmälleen oikeassa paikassa niin, ettei porakoneen liukumista tapahdu.

  2. Lusikkapora

    Lusikkaporassa on terävä, suippomuotoinen kärki viistetyllä ruuvikierteellä, jonka ansiosta pora voidaan keskittää hyvin tarkasti. Kovennetun, kierretyn kärjen avulla poratusta reiästä tulee tarkka, sileä ja jäysteetön. Lusikkaporat sopivat havupuun, eurooppalaisen jalopuun ja hirsien poraukseen.

  3. Tasainen kärki

    Tasaista kärkeä käytetään vain suuriin, läpimitaltaan vähintään 11 mm:n kokoisiin reikiin. Jotta porattavasta reiästä tulisi puhdas ja sileä, porausta kannattaa jatkaa, kunnes kärjen pää työntyy esiin työkohteen toiselta puolelta. Käännä sitten työkohde toisin päin ja viimeistele reikä toiselta puolelta. Tasaisissa kärjissä on keskityspää ja terävät leikkuureunat terän kahdella vastakkaisella puolella. Tätä poranterää käytetään suuria reikiä varten puun kuituja pitkin tai hirsien ja lankkujen sahattuihin reunoihin. Käytä aina korkeampaa porausnopeutta tämän poranterän käytön yhteydessä.

  4. Upotusporanterä

    Upotusporanterää käytetään silloin, kun ruuvin pää halutaan upottaa niin, että se on samassa tasossa kuin puun pinta tai hieman sen alapuolella. Ruuvin reikä porataan ensin tavallisella terällä, minkä jälkeen reikä upotetaan upotusporanterän avulla vaadittuun syvyyteen. Jos haluat häivyttää ruuvin kokonaan näkyvistä, tee upotusreiästä hieman syvempi ja täytä ruuvin pään yläpuolinen tila puutäytemassalla, tulpalla tai puutapilla.

  5. Säädettävä reikäsaha

    Säädettävässä reikäsahassa on suippomuotoinen keskikärki sekä leikkausterä, jota voi säätää eri läpimittoihin sopivaksi. Kun käytetään reikäsahaa, pora kiinnitetään tukeen tai työkohde kiinnitetään tukevasti penkkiin.

  6. Reikäsaha

    Kun haluat tehdä puuhun vielä suurempia reikiä kuin tasaisella kärjellä on mahdollista tehdä, voit käyttää reikäsahaa. Reikäsahan leikkuureuna näyttää sahanterältä, joka on taivutettu ympyrän muotoiseksi. Poraa ensin keskitysreikä keskimmäisellä poranterällä, ja tee sen jälkeen lopullinen reikä kärjen sahanteräosalla. Saatavilla on myös monireikäsahoja, jotka soveltuvat käytettäväksi jalopuun, tiilen, kipsilevyn, laminaatin, muovin ja muiden samankaltaisten materiaalien kanssa.

  7. Tulppaleikkuri

    Ruuvin reikä voidaan peittää leikkaamalla tulppaa, mutta porakoneen tärinän takia tulppaa on usein vaikea muotoilla. Parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi voidaan käyttää tähän tarkoitettua tulppaleikkuria, joka sijaitsee kiinteässä porassa tai tukeen asennetussa porassa.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Puun ja muovin poraaminen

4.1
4.1 of 5

365 äänten määrä

  • 5
    224
  • 4
    59
  • 3
    21
  • 2
    16
  • 1
    45