Ruusujen leikkaaminen

80% of 100%

Ruusut kukkivat suotuisissa olosuhteissa, ja kukkivat ruusupensaat näyttävät upealta pihallasi. Muista leikata ruusupensaasi, jotta saat ihailla niiden upeita kukkia vuodesta toiseen.

Ruusut näyttävät parhaimmilta, kun leikkaat ruusupensaasi maaliskuussa. Kesällä kannattaa tehdä pieniä viimeistelyleikkauksia, jotta pensas näyttää mahdollisimman upealta.

 1. Millä välineillä ruusut kannattaa leikata?

  Ruusupensaiden varsien paksuudet vaihtelevat melko ohuista keskipaksuihin. Näin ollen ruusupensaat on paras leikata koukkuteräisillä oksasaksilla ja oksasahalla.
 2. Mitä ruusujen leikkaamisessa tulee ottaa huomioon?

  Perussääntönä voidaan pitää, että ruusupensaat karsitaan niin, että niihin jää on 3–5 päävartta. Näin uudet varret pääsevät kasvamaan kunnolla, ja pensas pysyy siistinä ja elinvoimaisena. Varsissa näkyvät punaiset kohdat ovat silmuja. Uudet versot kasvavat niiden kohdalta. Leikkaa ruusu aina pensaasta ulospäin kasvavan silmun tai verson yläpuolelta. Näin varmistat, että uudet varret kasvavat oikeaan suuntaan ja että pensas ei kasva sisältä liian tuuheaksi, jotta auringonvalo pääsee paremmin pensaan sisään.

 3. Miten ruusut kannattaa leikata?

  Vaihe 1: Kuolleet varret
  Aloita poistamalla kuolleet varret. Kuolleet varret ovat nuoria ja vihreämpiä varsia tummempia, kovempia ja kurttuisempia. Nämä kuolleet osat kannattaa leikata kokonaan pois.
  Vaihe 2: Ristiin kasvavat varret
  Katkaise jompikumpi toisiaan vasten olevista varsista, etteivät varret vaurioita toisiaan.
  Vaihe 3: Muut varret
  Leikkaa vanhat varret, jotka ovat hieman ruskeampia ja kurttuisempia kuin terveet varret, jotka ovat yleensä paksuja ja kirkkaanvihreitä. Tämän jälkeen sinun on helppo erottaa ohuet ja huonokuntoiset varret terveistä ja elinvoimaisista varsista. Ohuet ja huonokuntoiset varret kannattaa leikata pois, jotta terveille varsille jää enemmän tilaa ja etteivät huonokuntoiset varret vie kosteutta ja ravinteita terveiltä varsilta.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Ruusujen leikkaaminen

4
4 of 5

102 yhteensä

 • 5
  63
 • 4
  15
 • 3
  3
 • 2
  5
 • 1
  16