Ruuvaaminen puuhun ja muoviin

84% of 100%

Saatavana on monentyyppisiä ja -kokoisia ruuveja, jotka on tehty erilaisista materiaaleista. Ruuvin valinta riippuu materiaalista, johon haluat sen ruuvata, käyttötarkoituksesta ja siitä, käytetäänkö sitä sisä- vai ulkotiloissa. Materiaalivaihtoehtoja ovat esimerkiksi galvanoitu teräs, päällystetty tai ruostumaton teräs, messinki tai messinkipäällystetty teräs sekä kupari tai kuparoitu teräs. Ruuvin pään valinta riippuu käyttämästäsi voiman määrästä ja käytettävissä olevasta tilasta, johon ruuvi asetetaan.

 1. Erilaiset ruuvin päät

  Yksinkertaisen uritetun ruuvin pään lisäksi on olemassa kolme erilaista ruuvin päätä, joihin ruuvimeisseli tai terä sopii: Phillips (PH), Pozidriv (PZ) ja Torx (TX). Pozidriv (PZ) on kaikkein yleisin. PZ-ruuvien päissä on enemmän uria kuin PH-ruuvin päässä. Ruuvin päätä vastaavan (PZ)-ruuvimeisselin kärjessä on suorat sisäreunat, joiden välissä on rinnakkaistuet. Nämä sopivat ruuvin pään uriin. Pozidriv-ruuvimeisselin tai -kärjen tunnistaa pyöristetystä kärjestä. Tämän ansiosta sen voi asettaa ruuvin päähän syvälle niin, että työkalusta saa kunnon otteen. Phillips-ruuvimeisseleissä ja -kärjissä on suippomuotoiset kärjet, joissa on ovaalinmalliset tuet.
  (Katso myös vaihekohtaiset ohjeet osasta "Käsityökalut ja päällyslauta", vaihe 9)

 2. Oikea ruuvi oikeaan työtehtävään

  1. Puuruuvit
  - pää: uppokanta
  - kanta: PZ/PH/Torx
  - käyttötarkoitus: yleinen puutyö
  2. Ohutlevyruuvi
  - pää: sylinterimäinen-ovaalinmuotoinen-pyöreä
  - kanta: ura
  - käyttötarkoitus: ohkometallin tai muovin kiinnitykseen Nämä ruuvit ovat itsekiertyviä.
  3. Tappiruuvi (kaksipäinen ruuvi)
  - pää: puukierre (metrinen)
  - kanta: kaksipäinen ruuvi
  - käyttötarkoitus: näkymättömät liitokset puulevyjen, hirsien jne. välillä
  4. Puupultti tai ankkuriruuvi
  - pää: kuusiokanta
  - kanta: mutteriavain tai holkki
  - käyttötarkoitus: raskaiden hirsien tai muiden rakenteellisten puuliitosten kiinnittämiseen
  5. Peiliruuvi
  - pää: uppokanta
  - kanta: PZ
  - käyttötarkoitus: peilien ja kylpyhuoneen tarvikkeiden asennukseen Ruuvin pää on peitetty kromisella tai muovisella laipalla.
  6. Puuruuvi
  - pää: pyöreä
  - kanta: ura
  - käyttötarkoitus: yleinen puutyö

  7. Puuruuvi
  - pää: ovaalinmuotoinen
  - kanta: ura
  - käyttötarkoitus: metalliosien ja tarvikkeiden kiinnitykseen Ruuvin pää pysyy puupinnan yläpuolella.
  8. Soviteruuvi
  - pää: uppokanta
  - kanta: PZ/PH/TX
  - käyttötarkoitus: ovien saranoiden, kilpien sekä muiden koristavien osien kiinnittämiseen upotusreikien avulla
  9. Puuruuvi
  - pää: uppokanta
  - kanta: ura
  - käyttötarkoitus: yleiset kiinnitykset puuhun. Ruuvin pää upottuu itsestään ruuvia kiristettäessä

 3. Soviteruuvi

  Tällaista ruuvia käytetään pitkäsiipisten saranoiden (pianosaranoiden) ja ikkunasaranoiden kiinnitykseen. Sen pään läpimitta on normaalia pienempi, joten pää on upotettu saranaan häiritsemättömästi. Saatavilla oleva koko: 16 - 30 mm, yleensä PZ-kannalla.

 4. MDF-levyruuvi

  MDF-levyruuvit sopivat erinomaisesti MDF-levyihin, joita käytetään kodin sisustuksessa ja huonekaluissa. Ruuvin pää voidaan upottaa nopeasti ja helposti. Ruuvaus voidaan suorittaa lähellä reunaa. Materiaali ei halkea eikä esiporausta tarvita. MDF-ruuveissa on erikoiskierre, ja niiden koko on 40–50 mm. Niitä on yleensä saatavilla TX-kannoilla.

 5. Lattiaruuvi

  Lattiaruuvit sopivat erinomaisesti koviin puulattioihin. Ruuvi voidaan upottaa lattiaan kokonaan kartionmuotoisen pään avulla, jonka läpimitta on normaalia pienempi. Esiporausta ei tarvita, sillä lattiaruuvit eivät halkaise puuta. Saatavilla oleva koko: 35–55 mm, yleensä TX-kannalla.

 6. Lastulevyruuvit

  Lastulevyruuveja käytetään levypaneelien yhdistämiseen esimerkiksi autokatoksissa, parvekkeissa ja muissa tukirakenteissa. Niitä käytetään myös sokkeleissa, metalliosien asennuksessa ja viimeistelylistoissa. Näiden ruuvien päät ovat uppokantaisia, sylinterimäisiä tai ovaalinmuotoisia. Saatavilla oleva koko: 35–200 mm, yleensä PZ-kannalla.

 7. Kipsilevyruuvi

  Kipsilevyruuvit sopivat kipsilevyn kiinnitykseen puisiin tukirakenteisiin. Niissä on suppilonmuotoinen pää ja karkea ruuvikierre. Nämä ruuvit voidaan kiinnittää nopeasti ja tukevasti. Esiporaus ei ole tarpeen, kun paksuus on korkeintaan 2 mm. Kipsilevyruuvit on lujitettu, ja niissä on suojaava metallipinnoite. Saatavilla oleva koko: 25–90 mm, yleensä PH-kannalla.

 8. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruuvit

  Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruuvit sopivat erinomaisesti ulkokäyttöön tai kosteisiin ympäristöihin. Näiden ruuvien päät ovat uppokantaisia, sylinterimäisiä tai ovaalinmuotoisia. Niitä käytetään puuosien yhdistämiseen esimerkiksi autokatoksissa, parvekkeissa ja muissa tukirakenteissa. Saatavilla oleva koko: 25–120 mm, yleensä TX-kannalla.

 9. Rakennusruuvit

  Rakennusruuvi on helppo kiinnittää, koska ruuvikierre on lyhyt. Nämä ruuvit sopivat erinomaisesti puurakenteisiin, kuten esimerkiksi puukehyksiin ja -taloihin, autokatoksiin, kodin laajennuksiin ja leikkipaikkoihin. Tämä ruuvi on helppo upottaa, sillä sen pään alapuolella on leikkaava tuki. Esiporaus ei ole tarpeen. Tässä ruuvissa on uppokanta tai matala, pyöreä pää, jossa on laippa. Ruuvin pituus on 80–400 mm, ja niitä on saatavilla yleensä TX-kannalla.

 10. Puupultti tai ankkuriruuvi

  Puupultissa tai ankkuriruuvissa on kuusiokanta. M5–M8-ruuvien pituus on 30–100 mm. Näillä pulteilla tuetaan painavia kuormia. Nämä sopivat erinomaisesti esimerkiksi keskuslämmityspatterin ripustamiseen, hirren tai palkin kiinnittämiseen betonilattiaan tai painavien pöydänjalkojen kiinnitykseen. Kuusiokanta kiristetään mutteriavaimella tai holkilla.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Ruuvaaminen puuhun ja muoviin

4.2
4.2 of 5

389 yhteensä

 • 5
  255
 • 4
  57
 • 3
  15
 • 2
  12
 • 1
  50