Skip to content

Ruuvaus metalliin

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Pultit ja ruuvit

    Saatavana olevien metallin kanssa käytettävien pulttien ja ruuvien päät ovat erimuotoisia, kuten esimerkiksi:
    1. kuusiokanta
    2. pyöreä pää
    3. uppokanta
    4. sylinterikanta
    5. uppokantainen kuusiokolokanta
    6. sylinterimäinen kuusiokolokanta
    7. uppokantainen ristipää
    8. pyälletty ruuvinkanta.

  2. Mutterit

    Muttereita käytetään eri tarkoituksiin, ja niiden tyypit ja koot vaihtelevat. Yleisimmät tyypit ovat:
    1. kuusiokantamutteri
    2. rengasmutteri
    3. lukkomutteri
    4. hattumutteri
    5. kruunumutteri
    6. siipimutteri.

  3. Aluslevyt

    Aluslevy asetetaan ruuvin, pultin tai mutterin alapuolelle. Painetta levittämällä se suojaa työkappaletta sillä aikaa kun mutteria kiristetään tai löysennetään. Aluslevyä voidaan käyttää myös liitoksen tiivistykseen kosteuden estämiseksi.
    1. tavallinen aluslevy
    2. halkaistu aluslevy
    3. tähtialuslevy
    4. jousirengas (sisäinen)
    5. jousirengas (ulkoinen)
    6. O-rengas

  4. Sopivan mutteriavaimen valinta

    Mutterien ja pulttien koot mainitaan usein metrisinä ruuvikierteen kokoina (esim. M8-pultti). Jokaista mutterin tai pultin kokoa vastaa pään tai mutteriavaimen koko. Euroopassa nämä koot ilmoitetaan millimetreissä (mm). Pulttien ja mutteriavainten koot osoitetaan seuraavassa taulukossa:

    Pultti    Mutteriavain
    M3        5.5
    M4        7
    M5        8
    M6       10
    M7       11
    M8       13
    M10     17
    M12     19
    M14     22
    M16     24
    M18     27
    M20     30
    M22     32
    M24     36
    M27     41
    M30     46
    M33     50
    M36     55

  5. Kiintoavain

    Kiintoavaimissa on yleensä kaksi eri pään kokoa. Näin yleisimmin käytettyjä muttereita ja pultteja voidaan kiristää ja löysentää muutamilla mutteriavaimilla (6–7 mm, 8–9 mm, 10–11 mm, 12–13 mm, 14–15 mm, 16–17 mm ja 18–19 mm).

  6. Hylsyavain

    Hylsyavaimen (tai lenkkiavaimen) päässä on 12 sisähammasta, ja se sopii mutterin tai pultin koko pään ympärille. Tämän mutteriavaimen käytön yhteydessä voidaan käyttää paljon voimaa. (Varmista kuitenkin, että mutteriavain asettuu tukevasti paikoilleen koko mutterin tai pultin ympärille!)

  7. Holkkiavain

    Holkkiavain on hyödyllinen ja monikäyttöinen työkalu. Sen kanssa käytettäviä holkkeja on monenkokoisia. Holkkiavaimessa on vasemman/oikean suunnan valitsin, joten sitä voidaan käyttää muttereiden ja pulttien kiristämiseen ja löysäämiseen.

  8. Tulppa-avain

    Tulppa-avain (tai silmukka-avain) on päästä muotoiltu putki, joka asetetaan tietynkokoiseen mutteriin tai pulttiin. Tätä mutteriavainta käytetään varsinkin syvälle upotettuihin muttereihin ja pultteihin, joihin ei päästä käsiksi kiinto-, hylsy- tai holkkiavaimella. Putken päissä on kaksi reikää, joihin voidaan asettaa metallitanko tai ruuvimeisseli. Näin mutteriavaimen kääntämiseen voidaan käyttää enemmän voimaa.

  9. Säädettävä mutteriavain

    Tässä mutteriavaimessa on leuat, joita voidaan säätää pidikkeessä olevaa pientä pyörää kääntämällä. Näin se sopii erikokoisiin muttereihin ja pultteihin. Huom. Mutterin tai pultin pää voi helposti vaurioittua, jos säädettävän mutteriavaimen leuat eivät aseta sitä tukevasti paikoilleen.

  10. Kuusiokoloavain

    Kuusiokoloavaimessa on suorakulmainen pidike, jonka yhdessä tai molemmissa päissä on kuusiokulmainen pää. Kuusiokoloavaimilla kiristetään tai löysennetään kuusiokoloruuveja ja -pultteja.
    Vakiokoot ovat: 1, 2, 3, 4, 5, 5½, 6, 8 ja 10 mm.

  11. Kuusiokolopultit (lyhyt kierre)

    Metrisellä ruuvikierteellä varustetut kuusiokolopultit ovat kokoa M4–M24, ja niiden pituus on 20–200 mm. Kuusiokolopulttien avulla liitetään osia ja materiaaleja toisiinsa. Ne kiristetään kiinto- tai hylsyavaimella. Tarvitset kaksi mutteriavainta: toisen avulla mutteria pidetään paikoillaan ja toisen avulla estetään pultin kiertyminen samanaikaisesti. Mutterit sopivat pultteihin, joiden koko on sama.

  12. Kuusiokolopultit (täyspitkä kierre)

    Täyspitkällä metrisellä kierteellä varustetut kuusiokolopultit ovat kokoa M4–M16, ja niiden pituus on 6–200 mm. Nämä pultit ovat samanlaisia kuin edellä mainitut kuusiokolopultit (lyhyellä kierteellä), mutta tässä tapauksessa niissä on täyspitkä kierre, joka ulottuu hieman kuusiokolopään alapuolelle.

  13. Kuusiokolopultit

    Metrisellä ruuvikierteellä varustetut kuusiokolopultit ovat kokoa M3–M12, ja niiden pituus on 6–120 mm. Näissä pulteissa on sisäisellä kuusiokannalla varustettu pää, ja ne kiristetään tai löysätään kuusiokoloavaimella. Kuusiokolopultissa on se etu, että siitä saadaan luja ote siihen sopivan kuusiokoloavaimen avulla. Sitä voidaan käyttää myös paikoissa, joihin on vaikea ulottua.

  14. Lukkopultit

    Metrisellä ruuvikierteellä varustetut lukkopultit ovat kokoa M5–M12, ja niiden pituus on 16–180 mm. Hieman sileän pään alapuolella on neliöprofiilinen kaula. Pultti asetetaan yleensä paikoilleen päähän iskemällä, jolloin neliöprofiilinen osa menee materiaalin sisään. Pultti on kiinnitetty tiukasti, eikä se käänny mutteria kiristettäessä. Pyöreän pään ansiosta pultti on viimeistellyn näköinen ja sitä on turvallista käyttää. Pulttia ei voida ruuvata irti ulkopuolelta, ja siksi se on ihanteellinen porttien ja autotallin ovien kiinnitykseen.

  15. Metalliruuvit

    Sylinterikannalla ja metrisellä ruuvikierteellä varustettujen metalliruuvien koko on M2 - M4, ja niiden pituus on 4–30 mm.

  16. Levyruuvit / itsekiertyvät ruuvit

    Levyruuvit tai itsekiertyvät ruuvit, jotka on varustettu sylinterikannalla, PH- tai PZ-kannalla ja itsekiertyvällä kierteellä, ovat saatavissa 2,2–3,5 mm:n kokoisina ja 6,5–38 mm:n pituisina.
    Ruuvin varressa on terävä kärki ja karkea kierre, joka ulottuu ruuvin päähän asti. Tämän vuoksi ruuvi pureutuu materiaaliin helposti ja muodostaa jopa oman ruuvikierteen kiristettäessä. Suorita reiän esiporaus aina sellaista poraa käyttäen, jonka läpimitta on pienempi kuin ruuvin varren paksuus.

  17. Itseporautuvat ruuvit

    Kun halutaan kiinnittää kaksi metallilevyä toisiinsa, itseporautuvia ruuveja on kätevä käyttää. Kun näitä ruuveja käytetään, esiporaus ei ole tarpeen.

    Itseporautuvia ruuveja käytetään, kun ohuita levyjä kiinnitetään paksuihin levyihin tai kannattimia kiinnitetään metallipylväisiin. Osia voidaan kiinnittää lujasti toisiinsa, kun näitä ruuveja käytetään yhdessä lukkolaatan kanssa. Asennus on paljon nopeampaa kuin vetoniittejä tai muttereita ja pultteja käytettäessä muun muassa siksi, että esiporaus ei ole tarpeen. Näiden ruuvien pituus on 6–27 mm.

  18. Sisäisen kierteen leikkaus I

    Kun haluat leikata sisäistä metallikierrettä esimerkiksi silloin, kun haluat asettaa pultin paikoilleen, sinun on käytettävä tappia. Ennen kuin tappia voidaan käyttää, reikä on esiporattava sellaista poraa käyttämällä, jonka läpimitta on hieman suurempi kuin tapin ydinosa ja pienempi kuin tapin ulkoinen kierre.
    Noudata seuraavaa sääntöä oikean kokoisen reiän poraamiseen:
    Porattavan reiän läpimitta on 80 % tapissa ilmoitetusta koosta.
    Esimerkki: M6-kierteen leikkaamista varten porataan reikä, jonka koko on 6 x 0,8 = 4,8 mm, tai pyöristettynä 5 mm (katso taulukko).

  19. Sisäisen kierteen leikkaus II

    Käytä 3-osaista vakiotappisarjaa kierteen leikkaamiseen esiporatussa reiässä. Tee tämä kolmessa vaiheessa siten, että kolmea tappia käytetään yhdessä kahvan kanssa.
    • 1. leikkaus: käytä esikierteitystappia kierteen esileikkaukseen
    • 2. leikkaus: käytä välitappia, jossa on syvä kierre
    • 3. tappi: käytä kierretappia kierteen leikkaukseen (lopullinen syvyys)
    Jos leikkaat kierrettä käsin, varmista, että tappi on kohtisuorassa työkohteeseen nähden. On hyvin tärkeää, että metallilastuja katkaistaan ja poistetaan jatkuvasti: kierrä tappia takaisin puoli kierrosta aina kahden kierroksen jälkeen leikkaussuuntaan (myötäpäivään). Tämä estää tapin katkeamisen. Leikkausöljyn käyttö takaa sujuvan työnkulun. Kierre voidaan myös leikata suoraan sähköporalla käyttämällä erityisiä konetappeja, jotka leikkaavat halutun kierteen yhdellä kertaa. Näitä konetappeja voidaan käyttää vain pienten läpimittojen yhteydessä.

  20. Ulkoisen kierteen leikkaus I

    Ulkoista kierrettä voidaan leikata sellaisesta materiaalista, jossa on pyöreä poikkipinta, kuten esimerkiksi kierrevaarna, varsi tai putki.
    Tämä tehdään leikkainta ja pidikettä käyttämällä. Leikkaimissa on leikkaavat hampaat, joiden avulla metallisen työkohteen ulkopinnan kierre leikataan. Kierrettä leikataan täyteen syvyyteen yhdellä kertaa. Jokaista vaarnan läpimittaa varten tarvitaan eri leikkain. Leikkaimia voidaan käyttää myös vaurioituneiden pulttien kierteiden korjaamiseen.

  21. Ulkoisen kierteen leikkaus II

    Kun kierrettä leikataan, on käytettävä paljon voimaa leikkainta oikealle käännettäessä (myötäpäivään). Aina kun olet kiertänyt leikkaimen loppuun asti, kierrä sitä takaisin neljäsosakierroksen verran metallilastujen poistamiseksi. Tarkista jatkuvasti, että leikkain on kohtisuorassa työkohteeseen nähden, ja käytä leikkausöljyä. Muussa tapauksessa kierteestä ei tule tasainen ja laadukas, ja leikkaaminen on hyvin raskasta.

  22. Vetoniittien käyttö I

    Vetoniittejä tai sokkoniittejä käytetään ohuiden materiaalien tai levyjen kiinnittämiseen toisiinsa. Vetoniitti on metallitappi, jossa on lyhyt alumiiniputki sekä paksu osa toisessa päässä. Poraa reikä toisiinsa kiinnitettävien materiaalien läpi ja aseta vetoniitti reikään. Vetoniitin pään tulee työntyä kokonaan esiin materiaalin toiselta puolelta. Tämän jälkeen vetoniitti kiinnitetään niittauspihdeillä.
    Vetoniittien läpimitat vaihtelevat. Valitse vetoniitti koon ja niitin kiinnitysosan pituuden mukaan.

  23. Vetoniittien käyttö II

    Vetoniittiliitos tehdään seuraavalla tavalla:
    1 Kun niittauspihtejä aletaan sulkea, niitin tappi kiinnittyy ja siirtyy materiaalin etuosaan.
    2 Alumiiniputki puristuu kokoon materiaalin takaosassa.
    3 Kun pihtejä suljetaan lisää, alumiiniputki laajentuu.
    4 Tappi katkeaa, kun pihteihin kohdistuu tarpeeksi voimaa.
    Vetoniitti on erittäin kestävä, eikä sen poistaminen ole helppoa.
    Vetoniittien käytön suurena etuna on, että niillä voidaan tehdä lujia liitoksia silloinkin, kun materiaalin takaosaan ei päästä käsiksi. Tämä ei ole mahdollista muttereiden ja pulttien käytön yhteydessä.

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Ruuvaus metalliin

4.6
4.6 of 5

1337 äänten määrä

  • 5
    1093
  • 4
    127
  • 3
    25
  • 2
    16
  • 1
    76