Sälekaihdinten asennus

76% of 100%

Jos ikkunapuitteesi ovat vakiokokoiset, kaupasta todennäköisesti löytyy valmiiksi oikeankokoiset sälekaihtimet. Voit myös kysyä ikkunapuitteiden toimittajalta onko heillä valikoimassaan mittoihin sopivia tuotteita. Muussa tapauksessa voit myös helposti katkaista kaihtimet oikeaan mittaan. Valitse kaihtimet, jotka ovat hieman pidemmät ja leveämmät kuin ikkunapuitteiden sisämitat. Saatavana on erivärisiä ja eri materiaaleista, kuten vinyylistä, alumiinista, puusta ja kankaasta, valmistettuja kaihtimia.

Huomioitavat seikat
Noudata aina kaihdinten mukana toimitettuja ohjeita!

 1. Kaihtimien hyödyt

  Tällaiset kaihtimet toimivat myös erinomaisena eristeenä. Talvella kaihtimien lamellien ikkunan puoleisen laidan tulisi osoittaa ylöspäin. Kesällä lamellien ikkunan puoleisen laidan tulisi puolestaan osoittaa alaspäin. Tämäntyyppisiä kaihtimia voidaan nostaa ja säätää yläkiskossa olevan mekanismin avulla.

 2. Erilaiset kiinnitysjärjestelmät

  Sälekaihtimien mukana toimitetaan erilaisia kiinnikkeitä. Esimerkiksi kaihtimien yläosa voidaan kiinnittää yläkiskoon joko lukkolevyllä varustetulla kotelokiinnikkeellä tai käännettävällä lukitusvivulla varustetulla kulmakiinnikkeellä.

 3. Oikean paikan valitseminen

  Voit asentaa kaihtimet eri tavoilla käytettävissä olevan tilan ja omien mieltymystesi mukaan:
  1. Kiinnitä ne ikkunapuitteisiin (ei suositella muovisten tai alumiinisten ikkunapuitteiden kohdalla, sillä kiinnitysreikiä ei voi korjata myöhemmin)
  2. Kiinnitä ne seinään ikkunapuitteiden yläpuolelle
  3. Kiinnitä ne kattoon

 4. Kiinnikkeiden asentaminen

  Aseta ensimmäinen kannake oikeaan kohtaan ja merkitse porattavien reikien paikat. Jos kiinnität kaihtimet ikkunapuitteisiin, poraa ensin aloitusreiät ohuella puuporalla (2,5 mm). Jos puolestaan kiinnität kaihtimet seinään, käytä 6 mm:n kiviterää ja kiinnitystulppia. Kiinnitä ensimmäinen kiinnike ruuveilla paikoilleen ja kiristä kiinnitysruuvit kevyesti. Aseta kiinnityskisko vaakasuoraan puitteiden ylälaidan ja vesivaa'an avulla ja merkitse toisen kiinnikkeen paikka. Jos tarvitset kolmannen kiinnikkeen, varmista ettei kaihtimien kiinnitysteippi tai naru jää sen alle.

 5. Mittaa sisäleveys

  Kun kiinnikkeet on asennettu, voit mitata kiinnikkeiden sisälaitojen välisen etäisyyden. Merkitse tämä etäisyys kaihtimien ylä- ja alakiskoon. Ota mitattaessa huomioon, että kiskojen päätykappaleille on jäätävä tilaa.

 6. Katkaise yläkisko oikean pituiseksi

  Leikkaa ylä- ja alakiskot rautasahalla oikean levyisiksi. Suojaa lamellit työskentelyn ajaksi esimerkiksi kankaalla tai pahvilla. Aseta päätykappaleet sahaamisen jälkeen takaisin paikoilleen.

 7. Leikkaa lamellit oikean kokoisiksi

  Ripusta kaihtimet väliaikaisesti paikoilleen ja merkitse sisäleveys alimpaan lamelliin. Varmista, että lamellit ovat suorassa ja keskellä, että vasen ja oikea puoli leikkaantuvat tasaisesti. Leikkaa lamelli oikean levyiseksi käyttämättä lamellien leikkaamisen tarkoitettuja leikkureita tai saksia. Leikkaa sen jälkeen muut lamellit oikeaan kokoon (voit käyttää alimmasta lamellista leikkaamaasi palaa mallikappaleena). Nosta tämän jälkeen kaihdin paikoilleen ja lukitse kiinnikkeet.

 8. Säädä korkeus

  Jos kaihdin on liian pitkä, sen alalaitaan jää paksu nippu käyttämättömiä lamelleja. Voit estää tämän poistamalla turhat lamellit. Poista alakiskon muoviset päätykappaleet ja irrota naru alalaidasta. Irrota alakisko ja poista tarpeettomat lamellit kiinnitysnarusta tai -teipistä. Aseta sitten alakisko ja naru takaisin paikoilleen. Aseta kiskon päätykappaleet paikoilleen, leikkaa kaihtimen naru tai teippi oikean pituiseksi ja solmi päät uudelleen. Aseta kaihtimen avaus- ja sulkemistanko lopuksi paikoilleen.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Sälekaihdinten asennus

3.8
3.8 of 5

175 yhteensä

 • 5
  81
 • 4
  37
 • 3
  20
 • 2
  12
 • 1
  25