Saunan rakentaminen

84% of 100%
Saunan rakentamiseen liittyy paljon valintoja. Saunoja on saatavilla eri kokoisina valmiina rakennuksina tai tee-se-itse-paketteina. Näiden lisäksi voit tietysti rakentaa saunan juuri sen kokoisena kuin haluat. Jos haluat rakentaa saunan itse käyttämällä standardin mukaista tee-se-itse-pakettia, tämä vaiheittainen opas antaa sinulle siihen tarvitsemasi ohjeet. Ensiksi hieman yleistietoa saunan rakentamisesta. Lue tämä vaiheittainen ohje huolellisesti alusta loppuun ennen aloittamista. Opastamme sinulle vaihe vaiheelta, miten rakennat kestävän ja tietyn kokoisen saunan mäntypuusta.
 1. Mihin aiot sijoittaa saunan?

  Jos haluat rakentaa saunan sisätiloihin eli johonkin huoneeseen tai autotalliin, saunan täytyy luonnollisesti mahtua kyseiseen tilaan. Mittaa tilan korkeus, pituus ja leveys, ja ota huomioon epäsäännölliset nurkat ja kulmaukset. Jos haluat rakentaa saunan ulos, sinulla on yleensä enemmän mahdollisuuksia saunan koon suhteen. Saunan voi rakentaa ulos yleensä ongelmitta, kunhan et ylitä näitä mittoja.

  Saunan voi rakentaa myös olemassa olevaan vajaan tai autotalliin tai vaikka pihan perälle. Suosittelemme, että tarkistat paikallisilta viranomaisilta, tarvitsetko saunaa varten rakennusluvan.

 2. Sopivan kokoinen saunamalli

  Kun olet mitannut tilan, johon haluat rakentaa saunan, voit ryhtyä etsimään kyseiseen tilaan sopivaa mallia. Markkinoilla on paljon erilaisia saunoja, pienikokoisista kahden hengen saunoista suuriin monen hengen saunoihin. Kun lasket tarvittavaa tilaa, muista että saunan oven tulee aueta aina ulospäin.
 3. Mikä puu kannattaa valita materiaaliksi?

  Kaikki puut eivät sovellu saunan rakentamiseen. Kovapuulajit, kuten tiikki ja tammi alkavat haista ajan myötä, eivätkä ole näin ollen paras vaihtoehto. Mänty on erinomainen valinta, koska se näyttää hyvältä eikä ole turhan kallis. Seinät voidaan tehdä joko eristettynä puukehikkona, joka vuorataan paneeleilla, tai käyttämällä paksuja vaakapalkkeja (hirsimökin tapaan).
 4. Rakenna sauna tukevalle perustalle

  Sauna täytyy rakentaa tukevalle perustalle. Sisätiloissa perustana voidaan käyttää lattialaattoja ja ulkona voidaan käyttää tiiliä ja betonia. Tärkeintä on, että perusta on tukeva. Käytettävä materiaali ei ole tärkein asia.
 5. Eristys pitää lämmön saunan sisällä

  Saunan runkokehikko voidaan eristää eri materiaaleilla, kuten lasivillalla, kivivillalla ja korkilla. Korkki on ympäristöystävällisin mutta myös kallein vaihtoehto. Saunan seinien sisäpinnoille tulee asentaa kosteuseriste, ettei kosteus pääse siirtymään eristeisiin.
 6. Ilmanvaihto on erittäin tärkeää

  Eristyksen lisäksi myös ilmanvaihto on erittäin tärkeää ilmanvirtauksen kannalta. Saunaan on tultava happea sisäpuolelta.
 7. Saunan lämmittäminen

  Saunassa on luonnollisesti oltava myös lämmönlähde. Tähän on olemassa eri vaihtoehtoja: 1) Infrapunasauna muistuttaa enemmän lämmitettävää tilaa kuin saunaa, sillä sen maksimilämpötila on 40–60 °C. Infrapunasaunan lämpö tulee valon lämpösäteilystä. Tämä säteily vaikuttaa syvälle kehon kudoksiin, minkä vuoksi infrapunasauna sopii ennen kaikkea lihas- ja nivelsäryistä tai reumasta kärsiville henkilöille. 2) Sähkökiuas on yleisin valinta kodin saunan lämmönlähteeksi. Muista valita riittävän tehokas kiuas, jotta se jaksaa lämmittää koko saunan. Kiuas kannattaa kytkeä virtalähteeseen eristetyllä ja riittävän paksulla kaapelilla, joka on oman sulakkeen takana. 3) Puukiuas ei ole välttämättä paras valinta pieniin tai sisäsaunoihin. Puukiukaassa on oltava savupiippu, joka ei yleensä aiheuta ongelmia, jos sauna rakennetaan ulos. Puukiuas luo omanlaista tunnelmaa. Se, minkä tyyppisen saunan valitset, riippuu siitä mitä haluat saunaltasi ja miltä haluat sen näyttävän.
 8. Saunan lämmittäminen

  Saunan lämmönlähteen lämpötilaa täytyy pystyä säätelemään turvallisuus- ja mukavuussyistä joko digitaalisen tai analogisen ohjausyksikön avulla. Tämä ohjausyksikkö varmistaa, että lämpö nousee sopivalla nopeudella. Tämä on tärkeää siksi, että ihmisen keho tarvitsee aikaa tottuakseen saunan kuumuuteen.
 9. Aloittaminen

  Jotta rakentaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin, varmista että käytössäsi on laadukkaat työkalut. Näin vältyt työskentelyn aikana turhalta rasitukselta ja hankalilta tilanteilta. Lue ohjeet huolellisesti ja etene yksi vaihe kerrallaan. Kiinnitä erityistä huomiota saunan ilmanvaihtoon, ettei kuuma ilma pääse pakenemaan nopeasti pois.
 10. Kokoaminen vaihe vaiheelta

  Tässä vaiheittaisessa ohjeessa rakennamme kestävän mäntypuusaunan, joka voidaan tehdä olemassa olevaan vajaan/varastoon, talon pihalle tai kodin sisälle. Sauna on kooltaan ±205 cm korkea, ±200 cm leveä ja ±200 cm syvä. Se sopii 2–4 henkilölle ja on saatavana tee-se-itse-pakettina, joka sisältää 5 kW/380V tai 220V kiukaan, kiuaskivet, kiukaan suojakaiteen, kaksi laudetta, kaksi pääalusta, tummennetun ja eristävän lasioven, valon sekä lämpömittarin.
 11. Ennen saunan kokoamisen aloittamista

  Lue tämä vaiheittainen ohje alusta loppuun ennen kuin aloitat, jotta vältyt asennusvirheiltä ja -vaurioilta. Jotta saunasi kestää useita vuosia, lautojen tai palkkien tulee olla tiukasti toisiaan vasten ja asianmukaisesti tiivistetty. Seiniä täytyy tiivistää ajan myötä, koska puu kutistuu ja kuivaa. Pienet lautojen väliin syntyvät raot ovat merkki siitä, että seinärakennetta täytyy tiivistää. Puu on luonnontuote, jolla on monia erilaisia piirteitä. Muista tämän vuoksi tarkistaa kaikki laudat ennen aloittamista, jotta kokoaminen onnistuu hyvin ja lopputulos on paras mahdollinen. Jos jotkut laudat ovat huonolaatuisia, ota ne erilleen ja käytä niitä paikoissa, joissa ne eivät näy niin hyvin.
 12. Saunan seinien rakentaminen

  - Lattian on oltava tasainen ja vaakasuorassa, jotta pystyt rakentamaan tukevan ja kestävän rakennelman. - Saunan vähimmäiskorkeus on 2,2 m. - Saunan on oltava vähintään 5 cm:n etäisyydellä seinästä. - Tilassa, johon sauna rakennetaan, on oltava hyvä ilmanvaihto.
 13. Sähkötöiden tekeminen

  Sähkötyöt tulee teetättää pätevällä sähköasentajalla ja kunkin maan voimassa olevien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Syöttökaapeli tulee kytkeä (maadoitettuun) seinäpistorasiaan, joka kestää vähintään 230 V ja 16 A jännitteen ja jolla on oma sulake tai sulakkeet. Tämä pistorasia tulee sijoittaa noin 20 cm saunan yläpuolelle.
 14. Alustan kokoaminen

  Aseta kulmaosat ja lattiapalkit paikoilleen. Huomautus: kulmaosien malli vaihtelee tee-se-itse-paketista riippuen. Varmista, että asettelet ne oikein. Muista asettaa ne vähintään 5 cm:n etäisyydelle seinästä.
 15. Lattiapalkkien ruuvaaminen paikalleen

  Kiinnitä neljä lattiapalkkia kulmaosiin ruuveilla.
 16. Kierretankojen asentaminen

  Aseta kierretangot lattiapalkkeihin ja aseta aluslevyt ja mutterit kierretankojen päähän. Näin varmistat, että voit tiivistää palkkeja niiden pinoamisen jälkeen, jotta seinästä tulee tiivis.
 17. Sähkökaapelin läpivienti

  Vie sähkökaapeli palkin etureunassa olevan aukon läpi niin, että noin 65 cm kaapelista jää rakennelman sisäpuolelle.
 18. Sivuseinien palkkien pinoaminen

  Pinoa kierretankojen päälle kaikkien kolmen seinän 15 palkkia, ylin palkki mukaan lukien. Aseta sen jälkeen etuseinän lyhyet palkit paikoilleen ja vie sähkökaapeli vasemmanpuoleisten palkkien läpi 12. palkkiin asti.
 19. Sähkökaapelin läpivienti ylös asti

  Aseta nyt kaksi lyhyttä palkkia paikoilleen ja vie sähkökaapeli ylös asti.
 20. Ovikarmin asentaminen

  Aseta karkaistua lasia olevan lasioven karmi etuseinämän lyhyiden palkkien väliin. Kiinnitä saranat pulteilla karmissa oleviin reikiin. Kiinnitä ovenkahva ja kiristä se käsin.
 21. Etuseinän ylimmän palkin (nro 15) asettaminen paikalleen

  Asenna lopuksi ylin pitkä palkki paikalleen ja vie kaapeli sen läpi.
 22. Palkkien lyöminen paikoilleen ylhäältä käsin

  Aseta pieni puukappale ylimmän palkin päälle ja lyö palkkeja yläpuolelta pajavasaralle, jotta ne asettuvat tiukasti toisiaan vasten ja ettei niiden väliin jää rakoja. Voit tehdä tätä jo aikaisemmassakin vaiheessa, jotta kaikki palkit tulevat vaakasuoraan.
 23. Ylimmäisen palkin kiinnityksen varmistaminen

  Kiinnitä ylin palkki paikoilleen kahdeksalla metallikiinnikkeellä.
 24. Kierretankojen kiinnittäminen

  Kiristä nyt kaikki 8 kierretankoa ylhäältä käsin kiinnittämällä niihin aluslevy ja kahdeksankulmainen mutteri. Käytä 13 mm:n aluslevyä ja kiintoavainta kiristä saunan kaikki neljä seinää tasaisesti. Tämä vaihe kannattaa tehdä uudelleen, kun saunaa on käytetty useita tunteja vähintään 70 °C:n lämmöllä. Saunan seinät voivat kutistua käytön myötä noin 2,5 cm. Jos käytät saunaa säännöllisesti, sinun täytyy kiristää seiniä viikoittain ensimmäisen kuuden kuukauden ajan.
 25. Ohjausyksikön sähkökytkentöjen tekeminen

  Sähkökytkennät riippuvat valitun kiukaan tyypistä, merkistä ja ohjausjärjestelmästä (tarkista ohjausyksikön sähkökytkentöjen ohjeet).

  Poraa ohjausyksikön taakse kaksi reikää valon ja termostaatin johtoja varten.

  Kiinnitä ohjausyksikkö etuseinään kahdella 80 mm:n ruuvilla.

  Ruuvien kiinnitys varmistetaan muovisilla aluslevyillä. Voit suojata ne myöhemmin peitelevyillä.

  Kiukaan sähkökytkentöjen tekeminen:

  Sähkökaapeli on järkevä kytkeä ennen kuin kiuas kiinnitetään paikoilleen. Tämä siksi, että kiuas on helpompi asentaa lattialle pystyyn kuin kiinnittää seinään (tarkista kiukaan sähkökytkentöjen ohjeet).

 26. Vedenkeräysastian asentaminen

  Vesisäiliö kannattaa asentaa paikoilleen ennen kiukaan käytön aloittamista. Kiinnitä säiliön kaksi ohjauskiskoa neljällä itseporautuvalla ruuvilla (12 x 4 mm). Itse säiliö liu'utetaan paikoilleen sen jälkeen, kun kiuas on asennettu.
 27. Kiuas ja liitännät

  Kiuas voidaan asentaa vain saunaan, joka on tehty käsittelemättömästä ja pihkaamattomasta puusta. Tarkista: • Jännite 220 tai 380V ja sulake • Kiukaan kytkentää koskevat säädökset • Kiukaan koon ja tehon tulee vastata saunan kokoa • Asennuksessa on noudatettava kiukaan teknisiä tietoja 8 kW:n kiuas sopii tilavuudeltaan 7–11 m3 saunaan. Kiukaan teho on laskettu niin, että sen käyttölämpötila on 18 °C ja että sauna on eristetty hyvin ja että saunassa on hyvä ilmanvaihto. Kiukaan ja vasemmanpuoleisen seinän väliin jää 100 mm tyhjää tilaa, kiukaan korkeus 600 mm, kiukaan ja oikeanpuoleisen seinän väliin jää 120 mm tyhjää tilaa.
 28. Kiukaan paikalleen kiinnittäminen

  Kiuas kiinnitetään vasemmanpuoleiseen seinään, koska pistorasia on siinä. Poraa seinälevyn kiinnittämistä varten neljä reikää. Ensimmäinen reikä tulee porata 220 mm sivuseinästä 570 mm korkeudelle; ja toinen reikä 351,5 mm kauemmaksi sivuseinästä. Poraa tämän jälkeen vielä kaksi reikää tasan 150 mm ensin porattujen reikien alapuolelle. Poraa reiät 3,5 mm:n syvyyteen, ettei puu halkea tai sälöydy.
 29. Ilman kierto

  Kiukaan takana olevan seinän alaosaan on tehtävä ilmanottoaukko. Tästä aukosta täytyy päästä vähintään 3000 mm2 ilmaa sisään. Samankokoinen ilmanvaihtoaukko täytyy tehdä myös ilmanottoaukkoa vastapäätä olevan seinän ristikkäiseen kulmaan.
 30. Tuuletusaukko

  Asenna avattava tuuletusluukku vasemmanpuoleisen seinän 5. ja 7. palkin väliin.
 31. Kiukaan suojakaiteen asentaminen

  Aloita asentaminen kiinnittämällä kaiteen kaksi osaa suorassa kulmassa toisiinsa. Kiukaan suojakaide tulisi asentaa 120 mm kiukaan yläreunan (kiuaskivet mukaan lukien) yläpuolelle. Muista noudattaa asennusohjeissa kuvattua minimietäisyyttä. Älä ruuvaa kiukaan suojakaidetta seinään kiinni ennen kuin kiuas on asennettu.
 32. Kiuaskivet

  Kiuasta ei saa koskaan käyttää ilman kiuaskiviä. Kiuaskivet kannattaa puhdistaa vedellä ennen kuin ne asetetaan paikoilleen kiukaaseen. Kivet tulee pinota löyhästi vierekkäin ja päällekkäin, etteivät ne estä ilman kiertämistä. Aloita isoimmista kivistä ja lisää pienemmät kivet vasta sen jälkeen. Kun asetat kiviä paikoilleen, varo että kiukaan vastukset eivät väänny. Vastukset eivät saa koskettaa toisiaan kiuaskivien asettelun johdosta. Vaihda vaurioituneet ja rikkoutuneet kivet uusiin, jotta kiuas toimisi mahdollisimman hyvin. Käytä kooltaan 30–60 mm kokoisia kiuaskiviä.
 33. Termostaatti

  Asenna termostaatti saunaan kaapelin sisääntulon kohdalle. Peitä termostaatti U:n muotoisella puukappaleella ja kiinnitä se ruuveilla paikoilleen.
 34. Valo

  Saunaan voidaan asentaa yksi saunakäyttöön hyväksytty valaisin 500 mm:n etäisyydelle kiukaasta. Kiinnitä sähkökaapeli valaisimen kiinnityskohtaan. Kiinnitä valon kaksi pidikettä ruuveilla seinään kaapelin sisääntulon kohdalle. Älä käytä yli 25 W valoa. Lampun varjostimen kiinnittäminen: Kasta keskimmäisen varjostinkappaleen molemmat päät puuliimaan ja aseta kappale paikalleen kahden kiinnikkeen sisimpiin hahloihin (1). Kasta sen jälkeen kaksi muuta varjostinkappaletta puuliimaan ja aseta ne kiinnikkeiden ulompiin hahloihin (2).
 35. Tukipalkit ja kattolevyt

  Merkitse kattovasojen paikat 100 mm:n etäisyydelle seinän yläreunasta. Kiinnitä vasat ruuveilla etu- ja takaseinään. Ruuvaa sen jälkeen muut vasat samalle korkeudelle etu- ja takaseinän väliin. Voit tehdä tämän myös saunan sisäpuolelta. Kattolevyt asetetaan vasojen päälle ilman kiinnitystä.
 36. Katon viimeistely ja tiivistäminen

  Täytä seinien ja katon välinen aukko paketin mukana toimitettavilla eristysnauhoilla. Ylimmät kattopalat tulisi kiinnittää saunan ylälaitaan vasta kun sauna on täysin kuiva eikä kutistu enää. Tähän kuluu kuusi kuukautta. Voit kiinnittää sitä ennen kattovasat niiden päällä oleviin vaakalautoihin. Älä koskaan kiinnitä niitä pystypalkkeihin, koska vaakapalkit saattavat taipua kutistumisen seurauksena.
 37. Lauteiden asentaminen

  Lauteiden tukipuut kiinnitetään sivuseiniin. Pienet kappaleet estävät lauteita liikkumasta. Kiinnitä ylempi kappale 25 mm lauteen oikeasta ja vasemmasta reunasta. Alalaude, joka on kooltaan 185 mm x 60 mm, tulee kiinnittää seinäpalkin nro 4 alareunan kanssa samalle korkeudelle. Ylälauteen, joka on myös kooltaan 185 mm x 60 mm, yläreunan tulee olla seinäpalkin nro 6 yläreunan kanssa samalla korkeudella. Käytä 5 x 60 mm:n ruuveja.
 38. Päänaluset ja lattiaritilä

  Alalaude voidaan vetää ulos. Lauteet toimitetaan valmiiksi koottuina, ja niissä on kuusi 10 mm leveää lautaa, minkä lisäksi pakettiin kuuluu kaksi päänalusta ja 100 x 50 mm:n kokoinen lattiaritilä.
 39. Ylös jäävän tilan hyödyntäminen

  Saunarakennuksen korkeus on 205 cm mutta nykytalojen normaali huonekorkeus on 265 cm. Tämä tarkoittaa, että saunan yläpuolelle jää käytettävissä olevaa tilaa. Voit asentaa tämän tilan hyödyntämistä varten kaksi saunan tyyliin sopivaa ovea. Jos saunan viereen jää hieman tyhjää tilaa, voit halutessasi rakentaa siihen seinät kevytbetoniharkoista, laatoittaa seinät ja tehdä suihkutilan, johon tulee kylmää ja kuumaa vettä ja jossa on viemäri.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Saunan rakentaminen

4.2
4.2 of 5

61 yhteensä

 • 5
  40
 • 4
  9
 • 3
  3
 • 2
  1
 • 1
  8