Takertelevasti toimivat ovet tai ikkunat

74% of 100%

Ovet tai ikkunat voivat usein toimia takerrellen. Tarkista ensin, takerteleeko ovi tai ikkuna vain sään muuttuessa. Sadesäällä puu imee kosteutta, minkä seurauksena se laajenee ja voi takerrella. Jos takertelu on vähäistä, usein riittää, että hierot kynttilän päätä takertelevaan osaan, ja ongelma on ratkaistu. Sään selkiytyessä ilmankosteus alenee, puu kuivuu ja supistuu, eikä enää takertele. Sinun ei siis tarvitse heti ottaa esiin hiomapaperia tai höylää.

 1. Saranat

  Sekä ovet ja ikkunat voivat toimia joskus takerrellen. Ongelma voidaan ratkaista molempien kohdalla usein samalla tavalla, joten puhumme tekstin sujuvoittamiseksi vain ovista.
  Tarkista ihan ensin, ottaako ovi kiinni ylä- vai alalaidasta. Jos oven sarana on löystynyt tai ruuvin pää on hieman koholla, ovi ei ole aivan pystysuorassa asennossa. Jos et pysty kiristämään saranoita tai jos ruuvien reiät ovat liian isot, voit vaihtaa ruuvit pidempiin ja paksumpiin samankokoisella kannalla oleviin ruuveihin. Voit myös asettaa tulitikun ruuvin reikään. Ongelma voi johtua myös saranoiden kulumisesta. Saat siis suoristettua oven vaihtamalla siihen uudet saranat.

 2. Kulmaliitokset

  Ovea ei tarvitse vaihtaa aina, jos sen ylälaita ottaa kiinni. Monissa tapauksissa riittää, että oven ylälaitaa hiotaan tai höylätään hieman. Voit myös tarkistaa, että ovenpuitteet ovat suorat ja että niiden kulmaliitokset ovat jämäkät. On myös mahdollista, että oven lukko tai ovenpuitteessa oleva lukon vastalevy on työntynyt hieman ulos. Tällöin sinun täytyy syventää näiden osien upotuskoloja hieman käyttämällä puutalttaa.

 3. Leveyden säätäminen

  Normaalisti oven ja sen karmin välillä on noin 6 mm:n rako. Voit tarkistaa tämän asettamalla saranapuolella olevaan oven ja karmin väliseen rakoon 6 mm:n paksuisen puupalan. Näin näet raon todellisen koon. Jos rako on liian pieni, piirrä suora viiva oven lukon puoleiseen reunaan lyijykynällä. Aseta ovi pukkien päälle ja höylää tai hio oven reunaa varovasti lyijykynällä piirretyn viivan mukaisesti. Maalaa tai lakkaa oven reunus siistiksi.

 4. Korkeuden madaltaminen

  Jos olet tarkistanut saranat ja liitokset mutta ovi takertelee edelleen, ongelma voidaan korjata ainoastaan sahaamalla tai höyläämällä ovi oikean korkuiseksi. Irrota ovi napauttamalla saranatapit ulos vasaran ja pistepuikon avulla. Aseta ovi 2 mm paksun levyn päälle ovenkarmia vasten ja tarkista, ovatko oven ylä- ja alalaita samansuuntaisia karmin kanssa ja yhtä kaukana siitä. Mikäli ne eivät ole, merkitse oveen ne kohdat, joista sitä täytyy höylätä tai hioa hieman.

 5. Kulmakiinnikkeiden kiinnittäminen

  Jos ovi on jo itsessään niin taipunut, ettei se ole enää suora ja nelikulmion muotoinen, voit vahvistaa ovea kulmakiinnikkeillä. Irrota ovi napauttamalla saranatapit ulos vasaran ja pistepuikon avulla. Aseta ovi ovenkarmia vasten pienten puukiilojen päälle niin, että oven laidat ovat samansuuntaiset karmin laitojen kanssa ja että ovi on karmiin nähden suorassa kulmassa. Jos oletetaan, että ovenkarmi on suora, voit kiinnittää kulmakiinnikkeet oveen. Merkitse neljän kulmakiinnikkeen oikeat paikat oveen. Tee kiinnikkeiden syvennykset joko puutaltalla tai sähkökäyttöisellä jyrsimellä. Maalaa kiinnikkeet (mikäli niitä ei ole galvanoitu) korroosionkestävällä maalilla. Laita syvennyksiin kaksikomponenttiliimaa ja kiinnitä kiinnikkeet paikoilleen puuruuveilla. Kun liima on kuivunut, hio kiinnikkeiden ympärillä oleva alue sileäksi ja tasoita pinta puutäytteellä ja viimeistele kohta maalaamalla se oikeanväriseksi.

 6. Vinkkejä

  • Jos oven alalaita takertelee hieman, voit asettaa oven alapuolella palan (tarvittaessa sopivan paksuiseen levyyn tai puupalaan kiinnitettyä) karkeaa hiomapaperia. Tämän jälkeen sinun täytyy vain avata ja sulkea ovi muutaman kerran hiomapaperin yli, eikä ovi takertele enää.
  • Jos olet vaihtamassa ulospäin aukeavan oven tai ikkunan saranoita, sinun kannattaa harkita turvasaranoiden asentamista. Niissä on erikoisvalmisteinen saranatappi, jonka ansiosta murtovaras ei pysty nostamaan ovea tai ikkunaa pois paikoiltaan, vaikka hän onnistuisi irrottamaan saranatapin.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Takertelevasti toimivat ovet tai ikkunat

3.7
3.7 of 5

203 yhteensä

 • 5
  99
 • 4
  43
 • 3
  12
 • 2
  3
 • 1
  46