Tapetin irrottaminen

78% of 100%

Haluatko vaihtaa kotisi tapetit? Olet ehkä muuttanut, tai ehkäpä vain kaipaat vaihtelua. Voit luonnollisesti tilata työn ammattilaiselta, mutta työ ei ole niin vaikea ettetkö selviytyisi siitä myös itse.

 1. Valmistelu

  Tapetin irrottaminen saa aikaan melkoisen sotkun vesiroiskeineen ja paperi- sekä liisterijäämineen. Lattia on syytä suojata vesivahingoilta polyeteenimuovilla tai pressulla. Aseta kaapit ja muut kalusteet huoneen keskelle, pukeudu vanhoihin vaatteisiin ja varmista, että käytössäsi on tukevat porrastikkaat. Pistorasiat ja kytkimet vaativat erityistä huomiota ja ne on peitettävä huolellisesti rajausteipillä. Katkaise huoneen sähköt sulaketaulusta ja varmista, ettei huoneen pistorasioihin ja valaisimiin tule sähköä.

 2. Tapetinirrotusaineen käyttö

  Voit käyttää tapetinirrotusainetta, jos seinä on alaltaan suhteellisen pieni. Laimenna irrotusaine pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Levitä reilusti tasoitusharjalla ja anna imeytyä muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen voit kaapia tapetin irti leveällä tasoituslastalla. Työn lopuksi puhdista seinä huolellisesti vedellä ja kovalla harjalla. Täytä kitillä halkeamat ja muut vauriot, mukaan lukien kipsilevyjen välissä olevat välit. Kun kitti on kuivunut, hio korjauskohdat tasaiseksi.

 3. Ohut tapetti

  Tee viillot tapettiin tai tee pieniä reikiä piikkitelalla. Levitä irrotusaineen ja lämpimän veden liuos tapettiin sienellä tai puhtaalla harjalla ja anna imeytyä muutaman minuutin ajan. Kaavi sitten tapetti pois leveällä tasoituslastalla. Poista tapettijäämät hiomapaperilla.

 4. Paksu tapetti

  Tee pieniä reikiä tapettiin piikkitelalla. Höyrystä tapetti tapettihöyrystimellä. Reikien ansiosta höyry pääsee tapetin pohjaan, minkä ansiosta tapetti irtoaa helpommin. Tämä on hyvä tapa irrottaa maalattua tapettia, koska muutoin tapetti on kosteudenpitävää.

  Vinyylitapetti
  Vinylitapetti koostuu kahdesta kerroksesta, jotka on irrotettava erikseen. Voit irrottaa yläkerroksen pohjakerroksesta ilman tapetinirrotusainetta. Tämän jälkeen voit kiinnittää uuden tapetin jäljellä olevan pohjakerroksen päälle. Jos haluat irrottaa kaikki kerrokset, käytä piikkitelaa tai teräsharjaa ja sen jälkeen tapettihöyrystintä.

  Verhouspaperi
  Verhouspaperi irtoaa seinästä helposti vetämällä.

 5. Kuitupohjainen verhouspaperi

  Tällainen tapetti kiinnitetään vesipohjaisella liisterillä. Tee tapettiin viiltoja tai reikiä raskaalla piikkitelalla, joka läpäisee paperin helpommin liimakerrokseen asti. Kastele paperi kuumalla vedellä sienen avulla.
  Kuitupohjainen verhouspaperi on tavallisesti maalattu emulsiomaalilla. Se on vedenpitävää, joten se on vaikeampi irrottaa höyrystämällä ja liottamalla. Tällöin ainoa vaihtoehto on hioa pinta ennen irrotusta. Toinen vaihtoehto on jättää tapetti paikalleen ja maalata se halutulla värillä. Tämä säästää aikaa ja vaivaa merkittävästi.

 6. Maalattu tapetti

  Jos seinät on maalattu akryylimaalilla, voit puhdistaa ne saippuavedellä, joka sisältää rasvanpoistoainetta. Hio pinta kohdasta, jossa maali on vaurioitunut tai hilseilee irti – näin tapetti tarttuu paremmin. Suosittelemme käsittelemään seinät tartuntapohjusteella ennen tapetin kiinnitystä.

 7. Tapettihöyrystin

  Suurilla pinnoilla on parasta käyttää tapettihöyrystintä. Täytä laite vedellä ja odota, että vesi saavuttaa käyttölämpötilan. Aloita ylänurkasta ja pidä höyrysuutinta samassa kohdassa hetken aikaa. Tapetti pehmenee, minkä jälkeen se on helposti kaavittavissa irti leveällä tasoituslastalla. Työskentele varovasti ja tasaisin vedoin, ettet vahingoita pintaa – muutoin sinun on tasoitettava se myöhemmässä vaiheessa. Työskentele ylhäältä alaspäin, koska höyrystimen vesi valuu samalla seinää pitkin alaspäin ja kastelee alla olevan tapetin. Jos liima-aine pehmenee helposti, voit (varovasti!) vetää seinästä irti suuria kappaleita tasoituslastan avulla. Irrota lopuksi tapetti- ja liima-ainejäämät hiomapaperilla.

 8. Viimeistely

  Kun olet irrottanut tapetin, voit huomata, että seinään jää aina pieniä tapettijäämiä. Kostuta nämä kohdat hyvin ja kaavi jäämät pois tasoituslastalla tai hio ne pois hiomatyynyllä. Täytä aukot ja muut vauriokohdat tasoitteella ja tasoita tasoituslastalla.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Tapetin irrottaminen

3.9
3.9 of 5

241 yhteensä

 • 5
  137
 • 4
  38
 • 3
  15
 • 2
  13
 • 1
  38