Tapetointi

76% of 100%

Tapetoimalla annat nopeasti uuden ilmeen kodillesi. Tärkeintä on olla luova. Saatavana on monia erivärisiä, paksuisia ja eri kuvioilla varustettuja tapetteja.

Huomioitavat seikat
Saat parhaan tuloksen, kun kiinnität tapetin suoralle ja tasaiselle pinnalle, jotta tapetti kiinnittyy hyvin. Jos seinä on vasta valmistunut ja hiljattain rapattu, anna seinän ensin kuivua kokonaan ja käsittele se sitten pohjusteella. Näin toimimalla liisterin vesi ei imeydy rappaukseen. Korjaa mahdolliset halkeamat ja vauriot tasoitteella ja hio pinta tasaiseksi.

 1. Laske tarvittavien rullien määrä

  Esimerkki:
  Jokainen rulla on noin 10 metriä (1 000 cm) pitkä ja 53 cm leveä.

  Jos huoneen korkeus on alle 3 metriä (300 cm), saat yhdestä rullasta kolme vuotaa. Tapetin mahdollisesta kuviosta riippuen vuotia voi tulla vähemmän, koska kuvio on linjattava vuotien välillä. Mittaa jokaisen seinän leveys ja laske nämä yhteen. Vähennä korkeiden ikkunoiden ja ovien leveys, niin saat tulokseksi tarvittavan tapettileveyden. Rullan leveys on 53 cm, joten kokonaisleveys on jaettava luvulla 53, jolloin saat tulokseksi vuotien lukumäärän.
  Jaa sitten tulos luvulla 3, koska saat yhdestä rullasta kolme vuotaa. Saat tulokseksi tarvittavan rullamäärän. Jos seinien yhteenlaskettu leveys on esimerkiksi 4 x 600 cm eli 2 400 cm ja huonekorkeus on 265 cm, tarvitset 16 rullaa (2 400:53:3=15,1 joka pyöristetään ylöspäin 16 rullaan).

 2. VINKKI!

  Varmista, että kaikissa ostamissasi rullissa on sama värikoodi, sillä ulkoisesti samalta näyttävien rullien välillä voi olla pieniä värieroja.
 3. Valitse oikea liisteri

  Saatavana on erilaisia tapettiliistereitä riippuen tapetin paksuudesta ja materiaalista. Yleisin liisterityyppi on yleiskäyttöinen jauhepohjainen tapettiliisteri. Sekoita huolellisesti ja varmista, että liisteri on rakenteeltaan tasaista ilman kokkareita. Anna liisterin vetäytyä 10 minuuttia ennen käyttöä. Vinyyli-, kangas- ja lasikuitutapettien kiinnittämiseen tarvitaan erityistä valmisliisteriä ja levitystyökalua.

 4. VINKKI!

  Valmisliistereitä on saatavana myös tavallisille tapeteille. Saatavana on myös liimataustalla varustettua tapettia, joka asetetaan vesiastiaan ja nostetaan seinälle muutaman minuutin kuluttua.
 5. Jätä ylä- ja alareunaan riittävästi sovitteluvaraa

  Kun katkaiset tapettia oikeaan pituuteen, jätä ylä- ja alareunaan 5 cm sovitteluvaraa. Jätä enemmän sovitteluvaraa, jos tapetissa on kuvio, joka on linjattava vuotien välillä. Tarkista myös, onko tapetti ripustettava määrättyyn suuntaan – et varmaankaan halua, että kukat ovat ylösalaisin!

 6. Liisterin levittäminen

  Aseta vuota puhtaalle tapetointipöydälle etupuoli alaspäin. Levitä liisteri liisterisiveltimellä, käännä puolet liisteröidystä osasta yli kohti keskikohtaa ja aseta tapettivuota lattialle. Anna liisterin tarttua tapettiin. Odottaessasi voit asettaa seuraavan tapettivuodan pöydälle.

 7. VINKKI!

  Pyri pitämään liisterin levittämiseen käytetty aika mahdollisimman vakiona tapetin venymistä silmällä pitäen.
 8. Ensimmäisen vuodan kiinnittäminen

  Seinät ja ikkunapuitteet eivät aina ole vaakasuorassa. Tarkista suoruus luotilangalla (naru, johon on kiinnitetty paino). Tapetointi kannattaa aloittaa oven tai ikkunan kohdalta siten, että tapetti ulottuu 3 cm karmin tai puitteen yli.

 9. Tapetin kiinnittäminen

  Taita liisteröidyn vuodan yläosa auki ja kiinnitä se seinälle siten, että se ulottuu 5 cm katonrajan yli. Kiinnitä tapetti huolellisesti seinään tasoittamalla se tasoitusharjalla. Paina tapetti paikalleen aloittaen keskeltä ja työskentelemällä ulospäin kohti reunoja. Purista tapetti seinän ja katon väliseen kulmaan saksien terän hamarapuolella, jolloin tapettiin muodostuu taitos.

 10. Leikkaa irti tapetin ylimääräinen osa

  Vedä tapetin yläosa varovasti irti seinästä ja leikkaa ylimääräinen osa irti saksilla taitosta pitkin. Vaihtoehtoisesti voit myös asettaa puulistan kulmaan ja leikata tapetin vetämällä taittoteräveistä listaa pitkin. Tämä sujuu helpommin, jos annat liisterin kuivua hetken.

 11. Kiinnityksen viimeistely ovissa ja ikkunapuitteissa

  Leikkaa oven ja ikkunoiden päälle jäävään tapettiin viilto 45° kulmassa. Purista tapetti oven tai ikkunapuitteen ja seinän väliseen kulmaan jälleen saksien terän hamarapuolella, jolloin tapettiin muodostuu taitos. Tämän jälkeen voit leikata tapetin taitosta pitkin.

 12. Tapetin kiinnittäminen nurkkaan

  Tapetti on helpompi kiinnittää huoneen nurkkaan, jos se ulottuu juuri ja juuri nurkan yli noin 1 cm:n verran. Leikkaa tapetti pituussuunnassa ja purista se napakasti nurkkaan. Kiinnitä sitten vuodan toinen puoli tai uusi vuota suoraan nurkan yli ulottuvan 1 cm:n kaistaleen päälle.

 13. Tapetin kiinnittäminen pistorasioiden ja katkaisijoiden päälle

  Katkaise ensin huoneiston virta pääkytkimestä ja irrota sitten pistorasian tai katkaisijan suojakotelo. Tämän jälkeen voit kiinnittää tapetin suoraan pistorasian tai katkaisijan päälle. Leikkaa tapettiin sopivan kokoinen aukko keskeltä kohti nurkkia. Leikkaa kielekkeet suoraan irti pistorasian tai katkaisijan edestä. Kiinnitä suojakotelo takaisin paikalleen.

 14. Tapetin kiinnittäminen lämpöpatterin kohdalle

  Tapetti on hankala kiinnittää lämpöpattereiden taakse. Tapettiin kannattaa leikata viillot pituussuunnassa seinästä tulevien vesiputkien kohdalle. Tämän jälkeen vuotaan leikataan lämpöpatterin korkuinen viilto. Vuodan loppuosa voidaan kiinnittää seinään harjanvarrella, jonka ympärille on pyöritetty kangasta, tai puhtaalla maalaustelalla. Vaihtoehtoisesti voit irrottaa lämpöpatterin seinästä ja tukea sen puupölkyn tai kirjojen päälle. Varo taivuttamasta putkia ja liitoksia liikaa, jotta ne eivät ala vuotaa.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Tapetointi

3.8
3.8 of 5

1460 yhteensä

 • 5
  683
 • 4
  295
 • 3
  157
 • 2
  98
 • 1
  224