Terassin rakentaminen

82% of 100%

Patio tai katettu terassi vaikuttaa merkittävästi pihan toimivuuteen. Se suojaa sateelta, paahtavalta auringolta ja syksyllä putoavilta lehdiltä. Patio voi olla joko erillinen tai talon seinää vasten tehty rakennelma. Se voidaan tehdä puusta tai alumiinista, ja se voi olla joko avoin tai siinä voi olla seiniä. Lisäksi siinä voi olla kiinteä metallipaneeleista tai läpinäkyvistä tai läpikuultavista valmistettu polykarbonaattipaneeleista valmistettu katto, josta vesi johdetaan pois. Katon on oltava vähintään 2,2 metrin korkeudella, ja terassin rakennusvaiheessa on huomioitava myös se, että talon ovet pystytään avaamaan ja sulkemaan esteettä. Tämän mallista katosta voi käyttää myös autokatoksena.

Tarvittavat materiaalit

 • puupalkkeja
 • kattolautoja
 • tukipalkkeja
 • sorkkarautoja
 • ruuveja
 • kiinnitystulppia
 • laastia
 • kattopalkkikiinnikkeitä
 • kattohuopaa
 • bitumia tai lakkaa


Teemme tässä esimerkissä rakennelman, joka 2,2 metriä korkea, 6 metriä leveä ja 4 metriä syvä. Siihen tarvitaan 3 vahvaa 9 x 9 cm:n leveää ja 2,8 metriä korkeata pylvästä, 2 kannatinpalkkia ja 7 poikkipalkkia. Käytä höylättyä ja kyllästettyä mäntyä tai muuta ulkokäyttöön sopivaa puuta.
Katossa voi käyttää eri materiaaleja, kuten metallia, musta PVC-muovia, puuta, kattohuopaa, bitumilevyjä tai läpikuultavia muovipaneeleja. Käytä ulkorakenteissa aina ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Ne voivat olla hieman kalliimpia, mutta ovat myös huomattavasti kestävämpiä.

 1. Paikan määrittäminen

  Ensimmäiseksi sinun täytyy määrittää, mihin ja miten haluat asentaa terassin. Mittaa, kuinka pitkän ja leveän katon haluat rakentaa ja mihin pylväät täytyy sijoittaa. Tee ensin yleissuunnitelma ja määritä sitten tarkasti mitä ja minkä kokoisia materiaaleja tarvitset. Kun olet valinnut terassin paikan, merkitse sen tarkka kohta narulla.

 2. Sadevesien valuminen

  Jos terassi asennetaan seinään kiinni, katon tulee olla vähintään 5 asteen kulmassa alaspäin. Tämä tarkoittaa, että katto madaltuu noin 10–12 senttiä yhden lattiametrin aikana liikuttaessa rakennuksesta poispäin. Kulma on hyvä olla tätäkin jyrkempi, jos katolle voi sataa talvella paljon lunta. Jos rakennat tasaisen katon, asenna sen reunaan viimeistelylista, jonka kautta vesi pääsee valumaan pois.

 3. Paikkojen merkitseminen

  Merkitse pylväiden paikat piirtämällä merkkiviivat narujen ulkopuolelle. Aseta pylväät noin 2–3 metrin välein laatan keskelle, jotta ne eivät painu alaspäin. Nämä pylväät toimivat niiden vaakasuuntaisten poikkipalkkien tukina, joiden päälle kattopalkit asetetaan. Katon asentaminen on helpompaa, jos asentajia on kaksi.

 4. Seinäpalkkien paikan määrittäminen

  Tukipalkkeja kannatteleva seinäpalkki kiinnitetään seinää vasten.
  Seinäpalkki ja tukipalkit tehdään saman paksuisesta puusta.
  Määritä, mille korkeudelle seinäpalkit täytyy asentaa. Määritä korkeus niin, että katto voi madaltua metrin matkalla vähintään 10–13 cm. Tässä esimerkkitapauksessa laskemme 4 x 10 cm. Terassin etuosan on oltava vähintään 2,20 metriä korkea.

 5. Seinäpalkin kiinnittäminen

  Esiporaa reiät seinäpalkkiin. Aseta palkki seinää vasten ja merkitse palkkiin tiilen keskikohta tai tiilien välinen saumakohta. Voit tarkistaa tiilirivien välisen sauman avulla, että palkki tulee kiinnitettyä visuaalisesti vaakasuoraan.
  Esiporaa reiät seinäkiinnitystulppia varten ja varmista vesivaa'an avulla, että seinäpalkki tulee vaakasuoraan. Liitos tulee keskipalkin kohdalle.

 6. Lyöntiankkurien käyttäminen

  Käytä lyöntiankkureita. Niissä on joko teräsnaula tai erikoisvalmisteinen ruuvi ja ne lyödään kiinnikkeen sisään vasaralla. Tämä on ruuveihin verrattuna huomattavasti nopeampi kiinnitystapa, joka sopii erinomaisesti seinäpalkin kiinnitykseen. Kiristä ruuvi ruuvimeisselillä, kun olet lyönyt sen ensin kiinnikkeen sisään.

 7. Pylväiden tuet laattoihin tai pihakivetyksiin kiinnittämistä varten

  Ruuveilla kiinnitettävät pylväiden tuet ovat hyvä ratkaisu, jos et halua rikkoa laattoja tai pihakivetystä tai sinulla ei ole tarvittavia työkaluja. Ne voidaan kiinnittää ruuveilla laattoihin tai pihakivetykseen pylväiden kiinnitystä varten. Varmista, että pylväät tulevat pystysuoraan – voit tarkistaa asian vesivaa’an tai luotilangan avulla.

 8. Terassin keskipalkki

  Keskipalkki tulee keskelle, kuten merkinnät osoittavat. Vedä naru laitimmaisten palkkien välille ja varmista, että kaikkien palkkien etulaidat ovat suorassa linjassa.

 9. Etupalkin kiinnitys pylväisiin

  Terassin etuosaan, kolmen edellä mainitun pylvään päälle kiinnitetään seinäpalkin kokoinen poikkipalkki. Jotta katosta tulee kestävä, pylväisiin asennetaan vinot tukipuut, jotka katkaistaan oikeanmittaisiksi ja kiinnitetään ruuveilla. Muista esiporata ruuvien reiät tässäkin vaiheessa.

 10. Kattopalkkien asentaminen

  Kun olet kiinnittänyt etupalkin ja varmistanut, että se on varmasti vaakasuorassa, voit kiinnittää katon poikkipalkit tukipalkkeihin. Muista käyttää tässäkin vaiheessa oikean kokoisia ruuveja. Ruuvit kiinnitetään 7 poikkipalkin päältä, ja poikkipalkit asetetaan metrin välein. Tämän jälkeen katto viimeistellään esimerkiksi puisilla kattopaneeleilla, metallilevyillä tai läpikuultavilla polykarbonaattilevyillä.

 11. Metallilevyt

  Metallilevyt on helppo asentaa. Metalliprofiilit ovat kestäviä, ja niistä saa vedenpitävän katon, kun ne kiinnitetään kumisilla tiivisterenkailla varustetuilla ruuveilla. Kun paneelit asennetaan hieman päällekkäin, katosta tulee vesitiivis. Käytä työkäsineitä, koska paneelien reunat ovat teräviä. Voit kiinnittää seinään samalla sahalaitaisella profiililla olevan levyn ja tiivistää sen ylälaidan, jos haluat vesitiiviin seinän ja terassin katon välisen liitoksen.

 12. Läpikuultava polykarbonaatti

  16 mm:n polykarbonaattipaneelit ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat läpikuultavan katon. Ne on vahvoja ja helppo asentaa. Ne on myös helppo tiivistää niihin sopivilla reunaprofiileilla. Seinän yläreunassa voi käyttää alumiiniprofiilia. Sulje seinän yläreunan ja profiilin välinen rako silikonitiivisteellä. Pyyhi kaikki rasva pois koko reunan alueelta ennen silikonin levittämistä. Toinen vaihtoehto on käyttää paksua ikkunan tiivistettä tai leveää kumitiivistettä ja kiinnittää se seinäkiinnikkeillä ja ruuveilla.

 13. Pylväiden kiinnittäminen maahan

  Jos haluat kiinnittää pylväät tukevasti maahan, aloita kulmapylväästä ja seuraa tekemiäsi merkintöjä. Tee maahan kapea, noin 60–80 cm syvä kuoppa kapealla lapiolla tai maaporalla. Kuopan on mentävä kovaan maaperään asti, jotta pylväiden kiinnityksestä tulee tukeva. Pylväitä varten tehtävien kuoppien kaivaminen on helpompaa, jos kastelet maata ensin.

 14. Suojakäsittely

  Voit suojata pylväiden alapäät bitumilla tai lakkaamalla.

 15. Pylväiden kiinnittäminen

  Aseta kolme pylvästä samalle korkeudelle merkitsemäsi keskiviivan kohdalle tehtyihin reikiin. Lyö pylväitä varovasti maahan lekalla kunnes pylväiden yläreunat ovat oikealla korkeudella. Kun lyöt pylväitä maahan, tarkista säännöllisesti, että pylväät pysyvät pystysuorassa. Käytä aina työkäsineitä, jotta et saa tikkuja sormiisi.

 16. Betonin kaataminen

  Kaada kuoppiin betonia. Betonin tarvittava määrä riippuu pylväiden lukumäärästä. Tee betoni sekoittamalla 1 kg karkeaa hiekkaa, 1 kg soraa ja 0,5 kg sementtiä. Voit käyttää myös nopeasti kuivuvaa kuivalaastia kaatamalla sitä suoraan säkistä reikään ja kaatamalla sen päälle vettä. Muista varmistaa vesivaa’an ja luotilangan avulla, että pylväät pysyvät pystysuorassa ja keskenään linjassa. Lyö pylväät lopuksi tukevasti maahan lekan varrella.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Terassin rakentaminen

4.1
4.1 of 5

1086 yhteensä

 • 5
  627
 • 4
  224
 • 3
  70
 • 2
  49
 • 1
  116