Ulkohanan asennus

74% of 100%

Ulkohanasta on paljon hyötyä, jos sinulla on puutarha. Se helpottaa kukkien ja kasvien kastelemista sekä ikkunoiden ja auton pesua.

 1. Putken jäätymisen estäminen

  Kiinnitä ulkoseinään tuleva hana noin 50 cm:n korkeudelle maasta. Muista tyhjentää putki talvella jäätymisen estämiseksi. Tämä tarkoittaa, että hanan on oltava putkiliitosta korkeammalla. Näin toimimalla voit asentaa tyhjennyshanan putken alimpaan kohtaan. Uusi putki on syytä pitää mahdollisimman lyhyenä jäätymisvaaran vuoksi.

 2. Vedensyöttö

  Pääsulkuventtiilistä tuleva putki on tavallisesti halkaisijaltaan suuri. Tästä putkesta lähtevien haarojen halkaisija on tavallisesti 15 mm ja osa käyttöpisteiden putkista voi olla halkaisijaltaan 12 mm. Näin ollen voit joutua tekemään liitoksia halkaisijaltaan erilaisille putkille. Jos haluat välttää juotettuja liitoksia, voit käyttää halkaisijaltaan sopivia puristusliittimiä.

 3. Valitse sopiva paikka

  Valitse hanan asennuspaikka ja putken läpivientipaikka. Poraa seinään 20 mm:n reikä sisältä ulospäin siten, että se laskee hieman ulkoseinää kohti, jotta sadevedet pysyvät seinän ulkopuolella. Voit asentaa hanan pintakiinnikkeeseen tai upotettuun seinäkiinnikkeeseen. Työnnä sähköputken pätkä reiän läpi ja tiivistä aukot tiivistysmassalla. Voit taivuttaa putkea itse tai voit käyttää kulmakappaleita. Suosittelemme käyttämään puristusliittimiä niiden helppouden vuoksi.

 4. Sulje pääsulkuventtiili

  Sulje pääsulkuventtiili ennen töiden aloittamista. Avaa kaikki syöttöventtiilit ja anna putkien tyhjentyä.

 5. Katkaise syöttöputki

  Valitse syöttöputkesta paikka, johon kiinnität T-kappaleen ulkohanaa varten. Katkaise syöttöputki rautasahalla tai putkenkatkaisimella ja irrota noin 2 cm:n pala putkesta. Viilaa jäysteet pois ja hio putken päät vesihiomapaperilla. Jos putken ympärillä on hyvin ahdasta, voit käyttää kulmahiomakonetta. Käytä tällöin suojalaseja.

 6. Puristusliittimet

  Kupariputket on helpointa liittää puristusliittimillä. Niitä on saatavana erikokoisina ja -muotoisina – halkaisijaltaan erilaisia sovittimia, T-kappaleita, olkakappaleita ja päätykappaleita. Kiinnitä T-kappale liu'uttamalla mutteri ja sen jälkeen puristusnippa tai -rengas putken päälle. Työnnä sitten T-kappale putken päähän ja työnnä puristusnippa varovasti T-kappaleeseen. Kiristä mutteria käsin, kunnes tunnet T-kappaleen kiristyvän putken ympärille. Varmista, että mutteri on suorassa ja pyörii takertelematta. Liu'uta sitten mutteri ja puristusnippa toisen putken päälle, työnnä putken pää T-kappaleeseen ja kiristä mutteri sormitiukkuuteen.

 7. Kiristä oikeaan kireyteen

  Kiristä mutterit lopuksi oikeaan kireyteen oikean kokoisella kiintoavaimella tai jakoavaimella. Kiristä varovasti, sillä kupari on pehmeää ja se vaurioituu helposti. Usein liitoksesta tulee vesitiivis, kun mutteria on kiristetty yksi kierros.

 8. Tyhjennyshana

  Kiinnitä putki ja tarvittavat olkakappaleet ja puristusliittimet aina ulkoseinään asti. Kiinnitä tyhjennyshana putken alimpaan kohtaan, jotta putki on tyhjennettävissä pakkasella. Varmista, ettei putkessa ole matalampia kohtia, koska tällöin kaikki vesi ei valu ulos putkesta. Kiinnitä putki seinään putkikiinnikkeillä vähintään metrin välein.

 9. Kiinnitä pintakiinnike

  Kiinnitä pintakiinnike mahdollisimman lähelle putken seinäläpivientiä. Poraa kiinnitysreiät seinään, aseta kiinnitystulpat ja ruuvaa pintakiinnike paikalleen. Kiinnitä putki pintakiinnikkeeseen ja kiristä kaikki osat oikeaan kireyteen. Käytä ilmaventtiilillä varustettua hanaa – tällaisessa hanassa on erityinen venttiili, joka estää alipaineen muodostumisen, mikäli vedenpaine putoaa. Tällöin hanaan liitetyssä letkussa oleva vesi ei pääse virtaamaan takaisin syöttöputkeen. Pyöritä kolme kierrosta teflonteippiä myötäpäivään hanan kierteisiin ja kiinnitä hana sitten pintakiinnikkeeseen.

 10. VINKKI!

  Teflonteippi on kertakäyttöistä. Jos löysennät hanaa hieman (jos se on esimerkiksi kiinnitetty vinoon), se on irrotettava kokonaan ja kierteisiin on kiinnitettävä uusi teippi. Teflonteipin sijaan voit käyttää hamppua ja putkikittiä: silloin liitos pysyy vesitiiviinä, vaikka se löysennettäisiin ja kiristettäisiin uudelleen.
 11. Upotettu seinäkiinnike

  Pintakiinnikkeen sijaan voit käyttää upotettua seinäkiinnikettä, jolloin hana jää osittain seinän sisälle. Tällöin hana ei ole niin altis iskuille ja on ulkonäöltään siistimpi. Voit asentaa upotetun seinäkiinnikkeen poistamalla riittävän määrän betonia putken ympäriltä taltalla, jotta upotettu seinäkiinnike asettuu tasaisesti ja siististi seinään. Kiinnitä upotettu seinäkiinnike seinään nopeasti kovettuvalla sementillä. Se kovettuu 20 minuutissa. Pyöritä teflonteippiä hanan kierteisiin ja kiinnitä hana tukevasti upotettuun seinäkiinnikkeeseen. Avaa pääsulkuventtiili ja tarkista, ettei hana vuoda mistään kohdasta.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Ulkohanan asennus

3.7
3.7 of 5

201 yhteensä

 • 5
  92
 • 4
  38
 • 3
  18
 • 2
  17
 • 1
  36