Skip to content

Ulkoseinien maalaaminen

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Maalin valitseminen

    Seinien maalaamiseen tarkoitettu (vesipohjainen) akryylimaali on usein paras vaihtoehto ulkoseinien maalaamiseen. Se parantaa seinien vedenkestävyyttä mutta ei estä seinässä entuudestaan olevan kosteuden haihtumista. Poista kaikki mahdolliset esteet, kuten ikkunaluukut, kasvit, pensaat ja muratit, ennen ulkoseinän maalauksen aloittamista. Tarkista myös tiilien saumaukset ja irrota kaikki ruuvit, naulat, proput ja muut vastaavat.

  2. Halkeamien ja tiiliseinän saumausten korjaaminen

    Jos olet aloittamassa tiiliseinän maalausta, sen saumauksessa on hyvin todennäköisesti halkeamia tai sauma on saattanut jopa kulua kokonaan pois. Nämä kohdat on korjattava ennen maalaamista. Poista rikkoutuneiden kohtien saumaukset ja tee saumaukset uudelleen, ja korjaa muut mahdolliset halkeamat ja ongelmakohdat.

  3. Suolakertymät

    Jos käyt maalaamaan uutta seinää, saatat hyvinkin havaita siinä valkoisia suolakertymiä. Tämä johtuu siitä, että uusiin seiniin voi jäädä suolajäämiä kun seinässä oleva kosteus pääsee haihtumaan. Ne on helppo poistaa teräsharjalla tai hiomakoneella, jossa on puhdistusharja. Poista irronnut pöly lopuksi pehmeällä harjalla. Huomautus: älä anna puhtaan ja kuivan seinän kostua uudelleen! Älä käytä korkeapainepesuria, koska tällöin joudut aloittamaan koko prosessin uudelleen.

  4. Puhdista seinä

    Aloita aina seinän puhdistamisesta. Jos seinä on herkkä vedelle tai jos asut metsän läheisyydessä, seiniin voi kertyä sammalta. Voit poistaa sen teräsharjalla tai taittoteräveitsellä. Käsittele seinä sen jälkeen 50:50-suhteessa laimennetulla valkaisuaineella. Anna sen vaikuttaa muutaman tunnin ajan ja huuhtele huolellisesti vedellä. Varmista ennen maalaamisen aloittamista, että seinä on täysin kuiva. Siihen voi mennä muutama päivä.

  5. Painepesuri

    Painepesuri irrottaa lian tehokkaasti seinästä. Voit irrottaa samalla kertaa myös huonosti kiinnittyneet maalikerrokset ja epäpuhtaudet. Käytä tarvittaessa sammalenpoistoainetta. Anna sen vaikuttaa ja puhdista seinä sen jälkeen painepesurilla. Odota sen jälkeen 14 päivää ennen kuin aloitat maalaamiseen – huomioiden tietysti sääolosuhteet.

  6. Nouseva kosteus

    Jos seinässä on kosteusongelmia, ne täytyy ratkaista ensin. Kosteus voi johtua siitä, että rakennuksen perustan ja seinän välinen eristys on puutteellinen. Voit tehdä seinään tuuletusaukon esimerkiksi jättämällä pystysauman avoimeksi. Voit myös korvata yhden tiilen tuuletusritilällä.

  7. Seinät, joissa on jauhemainen pinta

    Aikaisemmin maalatuissa seinissä voi olla jauhemaisia kertymiä, jotka estävät uuden maalin kiinnittymistä. Tällöin pinta täytyy käsitellä tarkoitukseen sopivalla pohjusteella. Hyvä ja tasainen pinta on erittäin tärkeää, koska muuten maali ei kiinnity kunnolla ja irtoaa hetken päästä uudelleen.

  8. Sokkelin tekeminen seinän alalaitaan

    Maan tasossa olevan seinän alareuna tulisi puhdistaa harjalla hiekasta ja maa-aineksesta, jotta pensseli pysyy puhtaana. Jos mahdollista, kaiva maata yhden tiilirivin syvyydeltä, puhdista pinta hiekasta ja anna kuivua hyvin. Levitä pohjamaali ensin käsittelemättömiin tiiliin ja anna niiden kuivua vähintään 12 tuntia. Jos maalaat sokkelin hieman tummemmalla värillä, epäpuhtaudet eivät näy siinä niin helposti.

  9. Suojaa ovet ja ikkunanpuitteet

    Suojaa lähellä olevat kasvit ja pensaat muovilla. Suojaa ikkunan- ja ovenpuitteet sekä muut puuosat maalarinteipillä. Maalaa ensin seinän reunat isolla pensselillä ja vasta sen jälkeen ovien ja ikkunanpuitteiden sekä räystäskourujen liitoskohdat. Varmista, että maalipinnat menevät riittävästi päällekkäin, ja maalaa aina kuivasta kohdasta maalatun alueen reunoja kohti.
    Käytä reilusti maalia. Jos et käytä riittävästi maalia, lopputuloksesta voi tulla epätasainen ja laikukas.
    Tarkista käyttämiesi maalien eränumerot. Jos eränumeroissa on eroja tai jos maaleja on säilytetty pitkään varastossa, maalien värit saattavat poiketa toisistaan.

  10. Maalin levittäminen

    Käytä maalaamiseen pitkäkarvaista telaa. Tällöin maalikerrosten päällekkäisyys ei näy niin selvästi ja työ etenee paljon nopeammin. Varmista, että telassa on aina riittävästi maalia. Maalaa pystysuuntainen kaistale. Ota telaan lisää maalia ja maalaa toinen pystysuuntainen kaistale noin 40 cm:n päähän edellisestä. Maalaa sen jälkeen viistosti kaistaleiden väliin jäävän alueen ja molempien kaistaleiden päältä. Varmista, että maalia tulee myös kaikki rakoihin ja saumakohtiin. Maalaa sen jälkeen seinän yläreunasta seinän puoliväliin ja sitten siitä maahan asti.
    Jatka sitten maalaamalla seuraava kaistale joko maalatun kohdan oikealle tai vasemmalle puolelle. Jos maalattava alue on pieni tai oven tai ikkunanpuitteiden vieressä, käytä kapeaa telaa. Muista edetä aina kuivasta kohdasta maalatun alueen reunaa kohti.

  11. Tikkaat tai rakennustelineet

    Pyri maalaamaan aina tyynenä poutapäivänä. Käytä hyviä tikkaita tai portaita, jotka ulottuvat noin metrin verran työskentelykorkeutta korkeammalle. Varmista, että tikkaat ovat tukevalla alustalla ja että ne on tuettu niin, etteivät ne pääse kaatumaan.
    Aseta tikkaat seinään nähden noin 15° kulmaan. Siirrä tikkaita aina, jos joudut kurottamaan työskennellessäsi yli kädenmitan verran sivusuunnassa.

  12. Välikappale

    Välikappale parantaa tikkaiden vakautta ja työturvallisuutta. Välikappale on helppo kiinnittää mihin tahansa tikkaisiin ja siitä on paljon hyötyä esimerkiksi seinästä ulkonevia räystäskouruja käsiteltäessä. Tikkaiden ja seinän välistä etäisyyttä voidaan lisätä välikappaleen avulla yleensä noin 35 cm:n verran. Jos haluat taata parhaan mahdollisen työturvallisuuden, vuokraa rakennustelineet tai nostokori.

  13. Räystäskourut

    Myös räystäskourut ja niiden reunat vaativat usein huoltotoimenpiteitä ja maalia. Jos vuokraat rakennustelineet tai nostokorin, voit tarkistaa helposti myös räystäskourujen kunnon ja tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet. Lue myös vaiheittaiset ohjeet aiheesta "vesikourujen ylläpito".

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Ulkoseinien maalaaminen

4.1
4.1 of 5

414 äänten määrä

  • 5
    218
  • 4
    109
  • 3
    30
  • 2
    15
  • 1
    42