Valmistele nurmikkosi talven tuloa varten

84% of 100%
Nurmikko on hyvä valmistella perusteellisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa talven yli. Kun teet valmistelut oikein, sinun ei tarvitse tehdä oikeastaan yhtään mitään muutamaan kuukauteen. Katso näistä SKILin ohjeista, miten valmistelet nurmikkosi talvea varten.
 1. Vaihe 1: Poista nurmikolta kaikki lehdet ja muut roskat

  Aloita poistamalla kaikki lehdet ja muut roskat, kuten risut, nurmikoltasi. Tämä onnistuu nopeimmin lehtipuhaltimella/-imurilla. Lehtipuhaltimella/-imurilla voi imeä ja silputa (pudonneiden lehtien lisäksi) myös pieniä leikkausjätteitä. Jätteet kerääntyvät pussiin, josta ne on helppo heittää pois.
 2. Vaihe 2: Leikkaa nurmikko viimeisen kerran ennen talven tuloa

  Nurmikkoa voi leikata niin pitkälle syksyyn, kunnes sen kasvu pysähtyy. Vuoden viimeinen leikkaus ajoittuu yleensä lokakuun lopulle. Nurmikko kannattaa leikata noin 4 cm:n korkeuteen. Jos jätät nurmikon talven ajaksi hieman pidemmäksi, siihen ei muodostu niin helposti sammalta.
 3. Vaihe 3: Poista sammal

  Nurmikko kannattaa ilmata syksyllä, jos havaitset siinä sammalta kesän aikana. Sammaleen voi poistaa helposti tarkoitukseen suunnitellulla ilmaajalla tai sammalharavalla. Sen jälkeen vain keräät sammaleen pois ja hävität sen. Kun poistat sammaleen, nurmikon ruohonkorret saavat enemmän valoa ja happea. Nurmikko saa myös enemmän ravinteita, mikä on erittäin tärkeää juuri syksyllä ja talvella.
 4. Vaihe 4: Kalkitus

  Sammaleen ja rikkakasvien kasvua voi estää talven aikana tarkistamalla maaperän happamuuden eli pH-arvon. pH-arvon mittausvälineitä myydään puutarhamyymälöissä.

  Jos nurmikon pH-arvo on liian alhainen, nurmikko ei saa maaperästä kaikkia tarvitsemiaan ravinteita ja kasvaa sen vuoksi hitaammin. Tällöin ruohojen väliin pääsee kasvamaan sammalta. Kalkitus nostaa maaperän pH-arvoa eli tekee siitä vähemmän happaman. Käytä nurmikolle tarkoitettua kalkkia ja levitä sitä tasaisesti talven lähestyessä. Kalkkia voi olla hyvä levittää toistamiseen keskitalvella. Kalkkia voi siis levittää vaikka maa olisi lumen peitossa. Kalkki imeytyy maahan, kun lumi sulaa.

 5. Vaihe 5: Lannoittaminen

  Nurmikon voi lannoittaa viimeisen kerran ennen talven tuloa noin 6 viikon kuluttua sen kalkitsemisesta. Maaperään imeytyvät lisäravinteet estävät tautien tarttumista, parantavat nurmikon palautumiskykyä ja vähentävät talven aikana tapahtuvaa sammaleen muodostumista.

  Nurmikoille on saatavilla useita erilaisia lannoitteita. Ne voidaan jakaa kahteen pääryhmään: orgaanisiin ja keinotekoisiin lannoitteisiin. Keinotekoiset lannoitteet ovat orgaanisia lannoitteita edullisempia ja sisältävät kaikkia nurmikon tarvitsemia mineraaleja. Orgaaniset lannoitteet sisältävät vain luonnollisia ravinteita ja vaikuttavat keinotekoisia lannoitteita pidempään. Muista, että useimmat lannoitteet sisältävät lapsille ja eläimille haitallisia aineita. Lapset ja lemmikit kannattaa pitää tästä syystä pois nurmikolta muutaman päivän ajan lannoituksen jälkeen, jotta lannoite ehtii tunkeutua maaperään. Noudata aina tuotepakkauksessa olevia ohjeita.

 6. Vaihe 6: Nurmikon reunojen rajaaminen

  Kun rajaat nurmikon reuna-alueet ennen talven tuloa, nurmikko näyttää siistiltä eikä kasva liian pitkäksi. Toimi seuraavasti:
  Vaihe 1: Vedä naru nurmialueen reunoja myöten
  Jos haluat tehdä suoran rajauksen, seuraa asettamaasi narua tarkasti. Aseta nurmialueen päätyihin kaksi keppiä, ja aseta sitten tarvittaessa lisää keppejä niiden välille. Vedä sen jälkeen naru kepistä toiseen niin, että naru kulkee nurmikon reunaa pitkin. Pingota naru niin tiukalle, ettei se pääse liikkumaan.
  Vaihe 2: Leikkaa reunaa pitkin
  Nyt voi rajata reunuksen siihen tarkoitetulla puutarhaleikkurilla. Aseta puutarhaleikkuri narun sisäpuolta vasten. Varmista, että leikkuri on maata kohti kallistettuna, jotta nurmikon reuna säilyy vahvana ja eikä lähde murenemaan. Liikuta puutarhaleikkuria narua pitkin, tehden samalla leikkausliikettä.
  Vaihe 3: Haravoi rajaamisesta tulleet jätteet
  Kerää reunuksista leikkaamasi jätteet yhteen haravalla.

Arvosana

Arvostele tämä vaiheittainen ohje.

Valmistele nurmikkosi talven tuloa varten

4.2
4.2 of 5

17 yhteensä

 • 5
  12
 • 4
  2
 • 3
  0
 • 2
  1
 • 1
  2