Skip to content

Viiniköynnösten leikkaaminen

Ulkopuolisen avun palkkaaminen työhön voi olla kallista. Oikealla asenteella voit tehdä paljon itse. Säästät aikaa ja rahaa käyttämällä käteviä vaiheittaisia ohjeita, jotka löydät SKIL-sivustolta. Nämä vaiheittaiset ohjeet on jaettu kategorioihin liittyen eri töihin kotona ja puutarhassa ja niistä löytyy selkeät ohjeistukset. Napsauta vain vaiheittaisia ohjeitamme ja pääset heti alkuun!

  1. Milloin viiniköynnökset kannattaa leikata?

    Viiniköynnökset kannattaa leikata ennen kuin mahla alkaa virrata, koska muutoin vahingoitat kasvia ja siitä alkaa tippua mahlaa. Mahla alkaa virrata kasvin sisällä jo maaliskuun alussa, joten muista leikata viiniköynnöksesi ennen sitä. Viiniköynnökset on paras leikata ennen talvea mutta niitä ei saa missään nimessä leikata pakkasella. Kun leikkaat köynnökset muutamia päiviä ennen pakkasten alkamista, leikkauskohdat ehtivät "parantua". Kesällä tehtävillä leikkauksilla varmistetaan, että köynnökset kasvavat oikein.

  2. Millä välineillä viiniköynnökset kannattaa leikata?

    Leikkaa viiniköynnökset koukkuteräisillä oksasaksilla. Paksuihin ja koviin oksiin kannattaa käyttää oksasahaa.

  3. Miten viiniköynnökset kannattaa leikata? - Ensimmäiset kolme vuotta

    Ensimmäisenä vuonna voit leikata köynnöksen koko pääverson niin, että se nousee noin 70–80 senttiä maanpinnan yläpuolelle. Näin köynnös kasvaa nopeasti ja vahvistuu hyvin seuraavina vuosina. Toisena vuonna tästä versosta kasvaa useita sivuversoja. Poista kaikki muut paitsi kaksi parasta versoa. Uusia versoja voi leikata myös kasvukauden aikana. Sido vahvempi ja paksumpi kahdesta edellä mainitusta versosta syksyllä johonkin palkkiin, seinään tai lankaan. Toisen verson voi leikata kokonaan pois. Kolmantena vuonna tästä kasvamaan jättämästäsi versosta tulee kasvin pääverso, johon kasvaa uusia sivuversoja. Myös nämä versot voi sitoa kiinni.

  4. Miten viiniköynnökset kannattaa leikata? - Kolmannen vuoden jälkeen

    Rypäleet kasvavat tertuissa köynnöksen sivuoksiin. Rypäleitä kasvaa vain uusiin oksiin, joten sivuoksat, joissa on ollut rypäleitä, pitää leikata ennen talvea. Leikkaa nämä oksat vähän ensimmäisen kasvun merkkejä näyttävän silmun yläpuolelta. Tämä on yleensä oksan toinen silmu, koska ensimmäinen silmu ei lähde yleensä kasvamaan. Jätä versojen väliin aina noin 20 cm tilaa, jotta rypäleet voivat kasvaa parhaalla mahdollisella tavalla.

  5. Miten viiniköynnökset kannattaa leikata? - Kesäleikkaus

    Kasvukauden aikana köynnöksestä tulisi leikata kaikki hankasilmut. Jos sivuoksaan tulee pieniä rypäleterttuja, kyseinen oksa kannattaa leikata tertusta laskettuna toisen lehden kohdalta. Jos oksaan tulee useita terttuja, leikkaa pois kaikki muut paitsi versoa lähimpänä kasvava terttu. Oksat, joihin ei tule ollenkaan terttuja, voidaan poistaa kokonaan. Leikkaamisella pyritään varmistamaan, että köynnöksen kaikki oksat kasvavat hyvin ja tuottavat suuria ja mehukkaita rypäleitä. Rypäleet kerätään kesän jälkeen (syys-/lokakuussa).

Luokitus

Arvioi tämä vaihe vaiheelta kuvaus.

Viiniköynnösten leikkaaminen

3.7
3.7 of 5

584 äänten määrä

  • 5
    273
  • 4
    122
  • 3
    50
  • 2
    38
  • 1
    101